Strategija razvoja Univerze v Mariboru do leta 2030 naj bi bila v javnosti predstavljena šele v začetku prihodnjega leta, a že buri duhove. Potem ko je o njej na zaprti spletni 14. redni seji razpravljal senat Univerze v Mariboru, in jo je včeraj potrdil tudi Upravni odbor, se je nanjo odzval Visokošolski sindikat Slovenije na Univerzi v Mariboru.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik


Pomembne stvari se sprejemajo brez upoštevanja kakršnihkoli opozoril drugih deležnikov, ne vodi se kakršenkoli dialog, in rektor Zdravko Kačič ne odgovarja več tudi na druga vprašanja in pobude sindikata. Zaprl se je v svoj slonokoščeni stolp in se očitno pripravlja na prihodnje rektorske volitve, pravi predsednica Visokošolskega sindikata Slovenije na Univerzi v Mariboru Marija Javornik Krečič: »Izpostavili bi predvsem dejstvo, da strategija ne izhaja iz realnih razmer v visokošolskem prostoru in sploh na Univerzi v Mariboru, ampak jo dojemamo kot prazno, vsebinsko ponavljanje nekih korporativnih fraz o kulturi dialoga, o humanističnih vrednotah...«

V sindikatu so prepričani, da univerze v teh težkih trenutkih ne potrebujejo strategij, ki so zasičene s praznimi frazami: »Pač pa ureditev notranjih razmerij, in pa stvaren pogled na vlogo, ki jo morajo kot znanstvene in izobraževalne ustanove opravljati v družbi,« dodaja Marija Javornik Krečič.

Ocene, ki jih je podal sindikat, so približne in splošne, meni rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič, saj so strategijo pripravljali več mesecev. Je realna in skladna z nastajajočim nacionalnim programom visokega šolstva in tudi s smernicami Evropskega združenja univerz.
»V samem nastanku strategije je sodelovalo veliko število zaposlenih na Univerzi v Mariboru in v razpravah so lahko povedali svoje mnenje. In prepoznavamo seveda različnosti v skupnosti,« pri tem pa se držijo standardov, ki so se uveljavili v akademski skupnosti, še dodaja rektor Zdravko Kačič.