Foto: BoBo
Foto: BoBo

V mariborski porodnišnici se je lani rodilo manj otrok kot leto prej. Število porodov se zmanjšujte tudi v drugih slovenskih porodnišnicah, kjer zaznavajo, da se prva nosečnost preveša v višje starostno obdobje.

Zaradi poznih nosečnosti so se okrepile ambulantno diagnostične storitve in nasploh vpeljali nekatere novosti za vse nosečnice. V vedno večji meri se soočajo z nosečnicami po 35. letu, kar je povezano z marsikaterimi zapleti, vendar se zaradi povečane skrbi v porodnišnici za te nosečnice, ne rojeva veliko otrok z okvarami. Slednje namreč odkrijemo že v času nosečnosti, saj imamo na tem mariborskem oddelku, ki je drugi terciarni center v državi, zelo dobro ultrazvočno diagnostiko- pravi namestnica predstojnika oddelka za porodništvo, Lucija Kuder.

Zaradi vse starejših nosečnic je v mariborski hiši rojstev tudi veliko prezgodaj rojenih otrok, in sicer dvakrat več od povprečja v naši državi. Vendar je njihovo preživetje po zaslugi stroke zelo visoko in so njihovi rezultati v evropskem vrhu, k čemur pripomorejo tudi mariborski neonatologi. Tako imamo več dela z novorojenci, ampak smo veseli, da nam skupaj s specialisti ginekologije in porodništva uspe reševati zaplete ob porodu, izpostavlja pediatrinja Andreja Tekauc Golob.

Sicer pa so v mariborski porodnišnici v zadnjih letih okrepili tudi ambulantno diagnostične storitve, ki so namenjene ženskam s tvegano nosečnostjo .Dobili so tudi nekaj novih porodnih postelj , zaživel je laktarij ,za v prihodnje pa si med drugim želijo več babic, da bi vsem bodočim mamicam, tudi zdravim, zagotovili prijazen in nepozaben porod.