Zaradi velikega pomanjkanja zdravnikov v državi bodo jeseni v Mariboru v prvi letnik vpisali dodatnih 20 študentov na Medicinski fakulteti. Še vedno pa ni znana usoda začetka študija dentalne medicine v Mariboru. Foto: BoBo
Zaradi velikega pomanjkanja zdravnikov v državi bodo jeseni v Mariboru v prvi letnik vpisali dodatnih 20 študentov na Medicinski fakulteti. Še vedno pa ni znana usoda začetka študija dentalne medicine v Mariboru. Foto: BoBo

Ta konec tedna pripravljajo na fakultetah informativne dneve. Veliko zanimanje za vpis znova pričakujejo na mariborski Medicinski fakulteti. Zaradi velikega pomanjkanja zdravnikov v državi bodo jeseni v Mariboru v prvi letnik vpisali dodatnih 20 študentov. Še vedno pa ni znana usoda začetka študija dentalne medicine v Mariboru. Škarje in platno sta zdaj v rokah vlade, ki bi morala za vpis prvih 20-ih študentov jeseni zagotoviti 126 tisoč evrov.

Na mariborski Medicinski fakulteti so sledili pozivu Ministrstva za zdravje po povečanju vpisa študentov medicine. Jeseni se bo tako lahko v prvi letnik vpisalo še dodatnih 20 študentov, pravi dekan Ivan Krajnc: "In seveda potem bomo vpisali skupaj tam okoli 115 novih študentov."

Večji vpis pa pomeni tudi več stroškov, ki jih bo za prve 3 mesece po dogovoru z ministrstvom založila Medicinska fakulteta: "Za teh 20 študentov bo zneslo okoli 60 tisoč evrov v teh 3 mesecih."

Ali se bo lahko jeseni na medicinsko fakulteto vpisala tudi prva generacija 20-ih študentov stomatologije, še ni dokončno odločeno. Še vedno se namreč zatika pri denarju. Trenutno kaže slabo, a kanček upanja vendarle ostaja, pravi dekan: "Odloča o tem zdaj pravna služba Vlade RS in če bo vlada sprejela takšno zavezo – ta študij traja 6 let in v teh letih za državo pomeni strošek 1, 2 mio evrov."

Za začetek izvajanja študijskega programa in vpis prvih 20-ih študentov bi v prihodnjem študijskem letu potrebovali126 tisoč evrov, ki pa jih fakulteta sama ne zmore zagotoviti, še pravi Krajnc in dodaja: "Saj, kot rečeno, že itak bomo zalagali denar pri programu splošna medicina. In to je za Slovenijo in Maribor predvsem pa za državo dolgoročno prava mala katastrofa."

Že prihodnji mesec pa bi lahko bila znana odločitev Nakvisa o akreditaciji študija farmacije v Mariboru, a tudi pri tem se že postavljajo vprašanja o financiranju.