Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat

Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor bo letos zvišal najemnine tržnih stanovanj. Kljub temu pa bo leto končal v rdečih številkah, je zapisano v poslovno finančnem načrtu, ki ga bodo v ponedeljek potrjevali mariborski mestni svetniki.

Stanovanjski sklad bo letos z razpisom oddal 50 neprofitnih stanovanj: 40 v Mestni občini Maribor, 10 pa v okoliških občinah. Najemnine ostajajo nespremenjene, bodo pa svetnikom predlagali zvišanje najemnin za tržna stanovanja. Do zdaj so jo oblikovali po formuli neprofitna najemnina + 25 %, po novem pa po formuli neprofitna najemnina + 50 %.

Pred njimi so tudi večji vzdrževalni projekti: še letos želijo začeti energetsko obnovo stanovanj v Engelsovi ulici. Za sofinanciranje 1,4 milijona evrov vrednega projekta želijo pridobiti tudi 510.000 evrov evropskih sredstev.

Pripravljajo tudi prostorsko dokumentacijo za skoraj 4 milijone in pol evrov vredno gradnjo 65-ih novih stanovanj v soseski Ruška – Korenčanova na Studencih in projektno dokumentacijo za energetsko obnovo stanovanj v Panonski ulici. Če jim bo uspelo pridobiti evropski denar, jih bodo obnavljali prihodnje leto.
Stanovanjski sklad bo tudi kupoval: na območju občin ustanoviteljic želi pridobiti šest stanovanj. Dražbe stanovanj pa ne bodo izvedli – v dogovoru z občino namreč pripravljajo nov model prodaje stanovanj, zato bodo leto sklenili s 326 tisočaki primanjkljaja.