Prireditve ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta pod naslovom »ŠOA – spominjajmo se« bodo letos večinoma potekale v digitalni obliki. Gre za vse tiste, ki jih je nacistični režim preganjal in na koncu ubil samo zato, ker so bili, kar so bili, ob tem poudarja direktor Sinagoge Maribor Boris Hajdinjak. V mariborski Sinagogi so tudi ponosni na razstave in predavanja, ki jih bodo v povezavi s to temo predvajali na spletnih straneh oziroma tudi posredovali v druge muzejske institucije po Sloveniji.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik


Žrtve holokavsta moramo spoštovati in se jih spominjati, meni direktor Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor Boris Hajdinjak: »Začelo se je z ustanovitvijo Dachaua, ki je bil ustanovljen dva meseca zatem, ko so nacisti prevzeli oblast, ni vprašanje ali je ta režim bil zločinski, seveda je bil, o tem ni nobenega dvoma.« Zato bodo jutri tudi virtualno odprli razstavo grafik in risb Bogdana Borčića In principio erat Dachau.

Že prejšnji teden pa so na temo Dachaua odprli manjšo razstavo: »V tem primeru sicer ne gre za človeka, ki je preživel Dachau, ampak gre za vnuka človeka, ki je umrl v Dachau. S tem želimo tudi opozoriti, da se ljudje v drugi ali tretji generaciji več ne zavedajo žrtev, ki so bili med njihovimi predniki.« In Marko Vogrič razstavo posveti svojemu dedku, nonu Francu.

Zelo pomembno je tudi, da razstava o slovenskih žrtvah Auschwitza začenja krožiti po slovenskih muzejih. Konkretne zgodovinske situacije se ne morejo ponoviti, se pa lahko ponavljajo določeni nastavki meni Hajdinjak: »Ta Evropa, ki je nastala v letu 1945, ni idealna, tudi današnja Evropa ni idealna,« je pa današnja Evropa vsekakor boljša od tiste iz leta 1933 ali '39, še dodaja zgodovinar Boris Hajdinjak.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes položil venec k spomeniku žrtvam nacifašističnega nasilja na judovskem pokopališču v Dolgi vasi.