Trenutno se predvaja:
Maribor -1
10. september 2019 ob 12:32 Maribor Novice

Stotič daroval kri za humani namen

Davorin Jurgec je stotič daroval kri v Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

V Centru za transfuzijsko medicino Univerzitetnega kliničnega centra Maribor so danes obeležili svečan dogodek krvodajalca stokratnika. Gre za mladega, še ne petdesetletnega Davorina Jurgca iz Mihovc pri Veliki Nedelji, rojenega leta 1972, ki je daroval kri prvič leta 1991.


Davorin Jurgec se je počutil sicer bolj vznemirjeno kot ponavadi, vendar se je vse dobro izteklo in stoto darovanje krvi je minilo brez zapletov. Kdaj se je prvič odločil darovati kri?
»To je bilo v srednji šoli, saj rad pomagam drugim. Nikdar ne veš, kdaj boš sam potreboval kri, ali tvoji najbližji.«

Zaloge krvi v mariborskem kliničnem centru zaenkrat zadostujejo, ampak zelo variirajo, pravi predstojnica centra Bojana Bizjak: »Zaradi tega, ker je zdaj september in začnemo s polnim delom po počitnicah. Poraba je zelo velika, porasla je v prejšnjem in tem tednu, pa tudi včerajšnji dan je prinesel veliko dela in veliko izdaje krvi.« Krvodajalcev stokratnikov se v centru vedno posebej razveselijo in hkrati pozovejo vse zdrave prebivalce, da sledijo takšnim svetlim zgledom. »Vabimo Mariborčane in ostale, da hodijo predvsem na redne krvodajalske akcije, ki jih izvajamo ob ponedeljkih, torkih in četrtkih na našem oddelku, pripravljamo pa tudi večje terenske akcije, v petek v Oplotnici, kjer je že tradicionalno veliko krvodajalcev, potem pa pride na vrsto tudi Slovenska bistrica in vsi drugi tereni na našem območju.«

Na območnem združenju Rdečega križa Ormož so zelo ponosni na vse krvodajalce, še posebej pa na takšne, ki darujejo kri stokrat za humani namen.

Tamara Zupanič Čučnik

Nazaj na vrh