Osebni zdravniki prijave še sprejemajo, cepiti pa se bo mogoče izključno v zdravstvenih domovih. Foto: Reuters
Osebni zdravniki prijave še sprejemajo, cepiti pa se bo mogoče izključno v zdravstvenih domovih. Foto: Reuters

Ta teden se bo v zdravstvenih domovih začelo cepljenje proti covidu 19 za splošno prebivalstvo. Med prvimi bodo na vrsti starejši od 80 let, nato osebe nad 70 let in za tem še nad 60 let in kronični bolniki. Zanje bo namenjen del nove pošiljke Pfizerjevega cepiva s 16.500 odmerki. Osebni zdravniki prijave še sprejemajo, cepiti pa se bo mogoče izključno v zdravstvenih domovih.

Zdravstveni domovi bodo dobili predvidoma po deset odmerkov cepiva na vsako ambulanto družinske medicine. Cepiti bodo začeli takoj, ko dobijo prve odmerke, pravi Aleksander Jus iz mariborskega zdravstvenega doma, kjer so prijave za cepljenje začeli zbirati že konec lanskega leta. Do zdaj jih imajo že več kot 10 tisoč, a prednost bodo imeli starejši od 80 let: "Mi bomo absolutno porabili vse doze, vse viale. Če slučajno ljudje v tistem trenutku ne bi mogli priti, bomo absolutno takoj kontaktirali naslednje, tako da bo vsaka doza seveda porabljena."

V Zdravstvenem domu Lenart pričakujejo v prihodnjih dneh 80 odmerkov cepiva za starejše nad 80 let. Klavdija Dvoršak: "Sezname pacientov so nam že posredovali izbrani zdravniki iz območja Upravne enote Lenart. Poklicali jih bomo mi, takrat ko bodo na vrsti iz njihove starostne skupine."

Tudi v slovenskobistriškem zdravstvenem domu so na začetek cepljenja starejših pripravljeni, zagotavlja direktorica Urška Sedmak: "Prijav, povpraševanja po cepljenju je več, mi smo pocepili že nekaj starejših od 80 let, ki so se med prvimi prijavili na cepljenje, saj nam je nekaj odmerkov cepiva ostalo, ker se nekateri zaposleni niso cepili, nekateri so se cepili drugje."

Za cepljenje se je še zmeraj mogoče prijaviti tako v zdravstvenih domovih kot pri izbranih osebnih zdravnikih – po telefonu, elektronski pošti ali preko aplikacije.