Na spletni povezavi se je dopoldne na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru začel znanstveni simpozij zgodovinarjev na temo prelomnih dogodkov leta 1920.

Simpozij je v duhu tradicije prirejanja takšnih dogodkov uvodoma pozdravil prof. dr. Zdravko Kačič, rektor Univerze v Mariboru: »Verjamem, da boste v teh dneh obujali in ovrednotili tudi pozitivne vidike skupnih zgodovinskih spominov na preteklo obdobje.«

Organizatorja – Zgodovinsko društvo dr. Franca Kovačiča in Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete – sta ob podpori Mestne občine Maribor pripravila pestro dvodnevno dogajanje, ki ga je mogoče spremljati preko domačih računalnikov. »Vse to obeta, da sta pred nami zanimiva dneva, polna novih podatkov in novih interpretacij,« je ob začetku simpozija izpostavil predstojnik zgodovinskega oddelka dr. Anton Ravnikar.

Predavanja je s temo o avtoritarnih in totalitarnih ureditvah v Evropi pred stoletjem začel prof. dr. Janko Prunk, ki je med drugim izpostavil, da je politika množic pripeljala v totalitarizme.

Simpozij zgodovinarjev Prelomni dogodki leta 1920 je možno spremljati preko povezave MS Teams, objavljen bo na portalu Youtube, organizatorji pa napovedujejo tudi izid zbornika.

Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar - zasebna zbirka
Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar - zasebna zbirka