Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Podjetje Rune Enia, ki si prizadeva pripeljati optično omrežje v tiste dele slovenskega podeželja, kjer komercialni ponudniki nimajo interesa graditi, je pred kratkim začelo izvedbo štajerskega dela projekta v osmih občinah na območju Maribora.

V Jarenini, tik ob glavni cesti, nasproti pokopališča, je za zdaj videti le betonsko platformo, kamor naj bi do konca februarja postavili razdelilni kontejner, nato začeli gradnjo glavnih vodov, na koncu pa naj bi optične priključke pripeljali do hiš. Vzpostavitev optičnega omrežja bi pomenila pomemben razvojni preboj za štajerske podeželske občine. A predstavniki nekaterih opozarjajo, da je glede zasebnega projekta, v katerega vlaga tudi Evropska komisija, še veliko negotovosti, da izvedba precej zamuja in da pravice in obveznosti naročnikov niso jasne.

Začetek gradnje z večmesečnim zamikom

Gradnjo optičnega omrežja v štajerskih podeželskih občinah naj bi začeli že septembra, po pol leta pa je zgrajena le omenjena platforma v Jarenini. Direktor podjetja Rune Enia Goran Živec pojasnjuje, da so porabili več časa za pridobivanje financiranja, kot je bilo načrtovano. Pridobivajo pa še dokumentacijo. Čakajo še na soglasje direkcije za vode in urejajo služnostne pravice.

Kaj bodo zares dobili občani?

Prve hiše naj bi omrežili junija. Priključek bo stal 150 evrov. Pesniški župan Gregor Žmak pa opozarja na številne nejasnosti, ki jezijo občane. Kot pravi, so predstavniki podjetja nekaterim zagotovili, da bodo priključke potegnili vse do fasad, drugim pa, da si bodo morali potreba soglasja na razdalji 200 metrov od hiše urejati sami. Direktor Živec zagotavlja, da bo soglasja uredilo podjetje, hiše bodo dobile stenski priključek z modemom. Napeljava bo zračna ali podzemna, bodo pa morali naročniki v tem primeru zagotoviti podzemno cev. Takšne cevi da večina hiš že ima, saj skoznje potekajo električne, telekomunikacijske in druge napeljave, če jih nimajo, pa bodo morali urediti naročniki sami. To pa bo težava, saj želi občina vse napeljave sčasoma prenesti pod zemljo, večina hiš pa teh kanalov nima, dodaja pesniški župan.

Optično omrežje pomembno za razvoj občin

V občini Šentilj podpis pogodb občanom priporočajo, zaradi slabe obveščenosti in nejasnosti pa sta občini Kungota in Duplek občanom pred časom odsvetovali sklepanje pogodb in plačevanje priključkov, a upajo, da gre le za začetne težave in pozdravljajo gradnjo sodobnega omrežja. Pogodbe je za zdaj podpisalo več kot 3100 občanov, položnic pa podjetje še ni pošiljalo.