Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Ravnateljica mariborskega Vrtca Studenci Marjanca Karba nam je to popoldne potrdila, da se v novozgrajeni enoti Pekre soočajo z oporečno vodo. Tako je pokazala analiza, o čemer so bili v vrtcu obveščeni danes. Za otroke so nemudoma nabavili ustekleničeno vodo. Vodstvo vrtca, ki je o tem že obvestilo mariborsko občino in izvajalca gradnje vrtca, zahteva, da se napaka nemudoma odpravi.

V novozgrajenem vrtcu Pekre, ki ga vse od odprtja pestijo gradbene in izvajalske napake, se soočajo z novo težavo. Kot pojasnjuje ravnateljica Marjanca Karba, so potem, ko so pred desetimi dnevi v vrtcu zamenjali bojler – ta je točil -, ugotovili, da topla voda kljub nenehnemu izpiranju zaudarja. O tem so obvestili izvajalca, podjetje MarkoMark Nival. Ker podjetje naj ne bi ukrepalo, so sami poslali toplo vodo v analizo, pravi Karba in dodaja, da so o rezultatih analize bili obveščeni danes. Ta je pokazala, "da so v vodi trikratno prekoračene vsebnosti strupov, in sicer Ksilena in Toluena. To sta dve kemijski spojini, ki sta lahko zelo nevarni," pravi Karba.

V analizo so sicer poslali samo toplo vodo, saj mrzla ni zaudarjala. So pa sedaj poslali v analizo tudi mrzlo, rezultate pričakujejo v dveh dneh. Tople vode se ne smejo posluževati, kot so jim sporočili z Nacionalnega Inštituta za javno zdravje, niti prekuhavanje ne pomaga. Hrano jim sicer dobavljajo iz drugega vrtca, iz centralne kuhinje Vrtca Studenci: "Tudi vso sadje nam bodo oprali v centralni kuhinji, zobkov pa si otroci ne bodo umivali nekaj časa. Nabavili smo tudi ustekleničeno vodo," še pojasnjuje ravnateljica Marjanca Karba.

O vsem skupaj so že obvestili starše otrok. V podjetju MarkoMark Nival zadeve z oporečno vodo niso želeli komentirati. Z mariborske občine kot ustanoviteljice vrtca, pa so pisno sporočili, da bodo nemudoma pristopili k sanaciji in vrtcu čim prej zagotovili dostop do neoporečne vode.