V občini Sv. Trojica v Slovenskih Goricah so ob vseh drugih ukrepih zaradi epidemije koronavirusa prejšnji teden začeli razkuževati tudi javne prostore. Včeraj so sprejeli še sklep o prepovedi zadrževanja ob jezeru, saj ga je ob koncu tedna obiskalo kar nekaj ljudi, predvsem od drugod.

Dostope do jezera so zaprli, pravi župan David Klobasa, ki tudi zaradi povečanega obiska njihovega kraja minuli konec tedna pozdravlja omejitev gibanja na občine: »To je bilo pričakovano, saj ljudje ukrepe jemljejo premalo resno. Če bi se pravil vsaj približno držali in ostali doma, do tega ne bi prišlo.« Po besedah župana se občani držijo ukrepov; težavo pa vidi pri drugih, ki so prihajali na izlete.

Dezinfekcijo javnih prostorov, ki so jo prvič izvedli prejšnjo sredo in drugič v soboto, bodo ponovno opravili to sredo: »Gre za dezinfekcijo pošte, trgovine, bankomata, klopi okoli jezera in podobno.« Župan in dodaja, da civilna zaščita v občini deluje odlično. Tako skrbijo za starejše in bolne: »Vsako jutro civilna zaščita, gasilci in predstavniki Rdečega križa zberejo najnujnejša naročila za dobavo življenjskih potrebščin in zdravil. Obiščejo trgovino in lekarno, blago pa nato dostavijo ranljivim skupinam.« Poudarja še, da je prišla do izraza medsosedska solidarnost, poskrbeli so tudi za varstvo otrok, kjer ga potrebujejo. Zaloga varnostnih sredstev je v občini zadostna, še pravi župan David Klobasa, in jih predajajo tistim, ki so v stiku z večjim številom ljudi.

Storitve občine lahko ljudje urejajo prek spleta ali po telefonu, večji del občinske uprave dela od doma, ta teden pa bo seja občinskega sveta potekala prek videokonference, še dodaja župan.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik