Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Prve okužbe s koronavirusom so tokrat odkrili tudi v mariborskem Domu starejših občanov Tezno. Potrdili so jih pri treh stanovalkah. V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor pa s ponedeljkom ponovno ukinjajo izvajanje nenujnih programov, da bodo lahko sprejeli in zdravili vse covidne bolnike, katerih število naglo narašča.

Najprej so okužbo potrdili pri stanovalki doma upokojencev na Teznu, ki so jo preventivno testirali zaradi zdravljenja v mariborskem UKC-ju. Po njenem pozitivnem rezultatu so v domu testirali še vse ostale stanovalce in zaposlene v Prisojni in Livadni ulici. Izkazalo se je, da sta okuženi še dve stanovalki, testi zaposlenih so bili negativni. Po besedah direktorice doma Jasne Cajnko je ena od pozitivnih nameščena v UKC Maribor, dve pa za zdaj v domu čakata, da ju danes premestijo v brežiško bolnišnico.

Nato bodo v domu vzpostavili rdečo cono, kamor se bodo okužene vrnile iz bolnišnice. Testiranja bodo opravljali še naprej, v domu veljajo strogi ukrepi, vendar nikomur od zaposlenih ni treba v karanteno.

V mariborskem UKC-ju razmere zaradi naraščanja števila hudo bolnih covidnih bolnikov ocenjujejo za zelo resne. Na covidnem oddelku trenutno zdravijo 37 bolnikov, 5 v intenzivni negi. Ob neokrnjenem delu drugih programov imajo prostor le še za 8 dodatnih bolnikov v akutnem in enega v intenzivnem delu covidnega oddelka. Zato s ponedeljkom ponovno ukinjajo nenujne programe. Direktor Vojko Flis: "Zdravili bomo samo nujne bolnike in izvajali še nekatere programe, kot sta dializa in onkologija, nikakor pa programi za ostale bolnike ne bodo mogli več teči v enakem obsegu."

Le tako bodo namreč lahko povečali sedanje zmogljivosti za covidne bolnike in zdravili vse, ki bodo potrebovali hospitalizacijo.