Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Zaradi krepitve epidemije se zaostrujejo razmere v UKC Maribor. Še zmeraj odkrivajo posamezna žarišča okužb s koronavirusom pri zaposlenih, a njihovo nenadzorovano širjenje za zdaj preprečujejo. Hitro pa se povečuje število bolnikov s hujšim potekom bolezni na oddelku za bolezen COVID, kjer bodo povečali tako navadno kot tudi intenzivno enoto. Zaradi obremenjenosti osebja, ukrepov in prostorskih prilagoditev nenujnih posegov od ponedeljka ne bo.

Intenzivni oddelek za COVID je praktično poln. Zato ga bodo, tako kot spomladi, preselili v intenzivno enoto kirurgije in zmogljivost povečali s 6 na okoli 20 bolnikov. Direktor UKC Maribor Vojko Flis: "V centralni kiruršni intenzivni enoti imamo več mest za umetno predihavanje. Za kirurgijo pa to pomeni seveda izjemno veliko breme, saj bodo odpadli številni načrtovani posegi."

Trenutno je na navadnem oddelku 32 bolnikov s koronavirusno pljučnico, na intenzivnem pa 7. Vodja infekcijskega oddelka Nina Gorišek Miksić: "Najmlajši je star 39 let, nima pridruženih obolenj, tako da, za vse, ki dvomijo morda v resnost obolenja, je treba povedati, da prizadene vse starostne skupine."

Opreme dovolj, primanjkuje osebja

Za vsak primer usposabljajo tudi ventilatorje, ki jih je spomladi kupila država, a bo to še trajalo, saj jih morajo sami dodatno opremiti in preizkusiti, je še povedal direktor: "V tem trenutku nimamo težav z opremo. Morebiti se lahko znova pojavijo težave pri nabavi osebne zaščitne opreme, ker se zopet zatika. V tem trenutku imamo težave z izpadom izvrstno usposobljenega osebja."

Samo na področju zdravstvene nege so včeraj zardi okužb in odločb o karanteni pogrešali že 98 sodelavcev, številka pa se hitro spreminja.

Od ponedeljka le še nujne storitve

Zaradi intenzivnosti epidemije bodo v celotnem UKC Maribor od ponedeljka izvajali le še nujne zdravstvene posege in tiste, ki jih ni mogoče odložiti. Bolnike bodo ustrezno obvestili.