Tako je bilo na Velenjski plaži minuli vikend. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Tako je bilo na Velenjski plaži minuli vikend. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Poleti je med priljubljenimi turističnimi točkami na našem koncu Slovenije tudi Velenjsko jezero oziroma t.i. Velenjska plaža, ki vsako leto privabi številne obiskovalce. V okviru akcije Naj kopališče 2018 v organizaciji RTV Slovenija je sicer Velenjska plaža lani pridobila naziv Naj naravno kopališče, kar je tamkajšnjemu Zavodu za turizem Šaleške doline, pod okrilje katerega sodi Velenjska plaža, dalo dodatni zagon.

V Zavodu za turizem Šaleške doline opažajo, da postaja Velenjska plaža vse bolj priljubljena - in ne samo med domačini. V lanski sezoni je privabila več kot 80 tisoč obiskovalcev, nekje toliko jih pričakujejo tudi letos, pojasnjuje direktor Zavoda za turizem Šaleške doline Franci Lenart in dodaja, da opažajo vse več tujih gostov - je pa teh večina dnevnih: "V neposredni bližini plaže je kamp Jezero, ta ponuja možnosti kampiranja, tudi nekaj mobilnih hišic je na razpolago za najem, tako da nekaj nočitvenih zmogljivosti je. Kljub temu pa opažamo, da je večina gostov dnevnih."

Vstop na Velenjsko plažo je za obiskovalce brezplačen, pravi sogovornik: "Poleg kopanja in sončenja jim nudimo brezplačno parkiranje in brezplačni najem senčnikov in ležalnikov. Brezplačna je tudi uporaba igral na vodi. Možno je najeti sup, čoln,… Imamo pestro gostinsko ponudbo; na plaži je šest gostincev," pravi Lenart.

Velenjsko jezero sicer nima statusa kopalne vode: "Ta status pridobivamo, upam, da bomo kmalu dosegli dogovor z Arso oziroma z ministrstvom za okolje in prostor; tega si želimo. Ne glede na to pa seveda urejamo prostor na obali v skladu s pravilnikom, ki ureja kopalne vode, tako da so tu prisotni redarji, reševalci iz vode,…" Kvaliteto vode sicer ves čas preverjajo, še pravi direktor Zavoda za turizem Šaleške doline Franci Lenart.