V klicnem centru  za dežurne ambulante ZD dr. Adolfa Drolca Maribor so telefonske številke nenehno zasedene, še posebej veliko pacientov išče tudi zobozdravstveno pomoč. Foto: Pixabay
V klicnem centru za dežurne ambulante ZD dr. Adolfa Drolca Maribor so telefonske številke nenehno zasedene, še posebej veliko pacientov išče tudi zobozdravstveno pomoč. Foto: Pixabay

V času epidemije koronavirusa so tudi v mariborskem zdravstvenem domu ukinjene vse redne ambulante, vendar je v zmanjšani obliki dela mogoče dobiti zdravstveno pomoč na njihovih mnogih strokovnih področjih - od družinske medicine do zobozdravstva. V klicnem centru za dežurne ambulante so telefonske številke nenehno zasedene, še posebej veliko pacientov išče tudi zobozdravstveno pomoč.

Na področju družinske medicine v zdravstvenem domu delujejo v tem času na petih lokacijah, podobno je na drugih segmentih njihovega dela, pri čemer je najprej potrebno poklicati v klicni center, zdravniki so v zaledju. "Odgovarjajo na vse klice in potrebe pacientov. Dnevno samo iz področja družinske medicine prejmemo od 1500 do 2 tisoč klicev," pojasnjuje direktor zdravstvenega doma Jernej Završnik, kakor tudi, da samo na tem strokovnem področju odgovorijo tudi na okrog tisoč elektronskih sporočil pacientov.

Približno taka je podoba tudi na področju pediatrije in ginekologije. "Vse, tiste paciente, ki pa so potrebni osebne obravnave, dežurni zdravniki seveda sprejmejo," še pravi dr. Završnik.

Drugače je na področju zobozdravstvene dejavnosti ob Dravi, kamor prihaja v dežurno ambulanto tudi veliko pacientov z nenujnimi stanji. Za obisk pri zobozdravniku pa se je potrebno naročit, saj je na tem področju največja možnost prenosa okužbe s koronavirusom. "V nujno obravnavo sprejemamo paciente s krvavitvami, poškodbami in kar je še takega, medtem ko so zoboboli velikokrat odraz slabe ustne higiene čez vse leto," opozarja Jernej Završnik.

V boju zoper okužbo s koronavirusom pa nam še posebej priporoča vsakodnevno nego ustne votline in nosa, pri čemer je z opranimi in razkuženimi rokami najprej potrebno ščetkanje zob, potem pa še izpiranje ustne in nosne votline s slano vodo, najbolje večkrat dnevno.