Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

Epidemija novega koronavirusa je močno prizadela tudi varstveno-delovne centre. Ob sproščanju ukrepov lahko ti od minulega ponedeljka znova opravljajo svoje dejavnosti. A je vračanje v običajen ritem vse prej kot lahek zalogaj, pravijo pri mariborskem varstveno delovnem centru Polž, kjer je zaradi epidemije brez varstva, vodenja in zaposlitve pod posebnimi pogoji ostalo več kot dvesto uporabnikov.

Za Simono, Dejana, Marka in Davida iz Polževe bivalne enote v Mariboru je bila po skoraj treh mesecih bivanja v karanteni novica o sprostitvi ukrepov pravo olajšanje. Najbolj so pogrešali obiske in sprehode v naravo, so povedali ob našem obisku: "Zdaj gremo na sprehod malo, pa lepo vreme je in se malo usedemo na kako klopco. Vredu je, da lahko greš ven, pa da si zunaj na zraku, da lahko greš v trgovino si kaj kupit, ko je bila karantena, pa ni bilo preveč lušno."

Razen institucionalnega varstva za 42 uporabnikov v treh enotah so dejavnosti vodenja varstva in zaposlitve Varstveno delovnega centra Polž v času epidemije povsem zastale, pravi direktorica Jasmina Breznik in dodaja, da bo vračanje dejavnosti in uporabnikov postopno:
"Postopno vključevanje je potrebno predvsem zaradi tega, ker jih moramo naučiti novih situacij. Moramo jih naučiti novih protokolov, ki jih bomo morali vzpostaviti in to seveda ne bo šlo tako naenkrat."

Tudi zaradi kadrovskih in prostorskih omejitev bodo po napovedih direktorice prve skupine uporabnikov ponovno sprejeli v začetku junija. "Seveda v omejenem obsegu. Predvsem je tu v ospredju osnovna oskrba, socialna oskrba ter varstvo."

Medtem ko zaposlitve pod posebnimi pogoji še ne bodo izvajali, čeprav, dodaja Breznikova:
"Ta je pa seveda v socializaciji in storitvi ključna za naše uporabnike. Ampak ta hip ocenjujemo, da je v samem startu še preveč tvegana in bomo še nekaj časa s tem počakali."

Na klic in ponovno vključitev v dejavnosti, ki jih izvajajo pri Polžu, ta hip nestrpno čaka več kot dvesto uporabnikov.