Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

Ob mednarodnem dnevu prijaznosti so se v Mariboru spomnili slovenskih brezdomcev. V okviru projekta Prijaznost greje so v sredo Društvu za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice predali več kot dva tisoč parov nogavic, da jih bodo razdelili slovenskim brezdomcem. Po ugotovitvah v zadnjih letih njihovo število narašča, vse več pa je prikritega brezdomstva, povečuje pa se tudi število mladih brezdomcev.

Točnih podatkov o tem, koliko je brezdomcev v Sloveniji, ni, obstajajo le približne ocene. Tistih, ki so vključeni v socialnovarstvene programe, je po podatkih ministrstva za delo od 2000 do 3900. Predsednik Društva Kralji ulice Bojan Kuljanac, pa pravi, da so številke precej višje: "Ena številka je ta, s katero operira ministrstvo, druga je številka, s katero operiramo nevladne organizacije oziroma socialno varstveni programi in ta številka je malo čez 6 tisoč."

Še veliko več pa je prikritega brezdomstva: "Številke so lahko od nekaj tisoč do nekaj 10 tisoč odvisno od definicije. Dandanes je lahko revščina zelo prikrita, ljudje lahko spijo na vagonih in v zapuščenih hišah." Slika brezdomstva se je močno spremenila, še dodaja sogovornik. Kaj pa naš odnos do brezdomcev: "Nekateri so vljudni, nekateri te sploh ne pogledajo, te pač enostavno ignorirajo, kar smo navajeni."

Tudi zato so, dodaja sogovornik, veseli akcije in nogavic, ki jih bodo grele v prihajajočih mrzlih dneh. Da sta prijazen pogled in beseda še kako pomembna, poudarja vodja projekta Prijazno je biti prijazen Polona Požgan. Z donacijo več kot 2000 parov nogavic brezdomcem, želijo poudariti, koliko štejejo preproste stvari in majhna dejanja: "Da v prenesenem in dobesednem smislu pokažemo, da je prijaznost tista, ki greje." Da bodo nogavice zagotovo prišle na prave noge, bodo v prihodnjih dneh poskrbeli v Društvu za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice.