Trenutno se predvaja:
Maribor 14
6. september 2018 ob 09:25 Maribor Novice

Za zaposlitve raziskovalcev 9,6 milijona

Univerza v Mariboru vabi mlade doktorje znanosti, ki bi jih zaposlili s pomočjo sredstev EU
Rektor je tožil predsednico Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS) na mariborski univerzi Javornik Krečičevo, ker je v članku za časnik Večer na temo očitkov o spolnem nadlegovanju na rektoratu označila rektorjev odziv za seksizem. Foto: BoBo

Na Javnem razpisu za spodbujanje raziskovalcev na začetku kariere je za zaposlovanje mladih doktorjev znanosti v raziskovalnih ustanovah na voljo skoraj 13 milijonov evrov, od tega večina, 9,6 milijona, za vzhodno kohezijsko regijo. V prvih dveh podobnih razpisih sredstva za to regijo niso bila v celoti izkoriščena. Na Univerzi v Mariboru upajo, da bodo tokrat k sodelovanju pritegnili več mladih doktorjev znanosti.

Namen razpisa je vzpostaviti povezavo med raziskovalnim in podjetniškim okoljem. Mladi raziskovalec bo moral del svojega raziskovalnega dela opraviti v gospodarski družbi, je pojasnila Meta Dobnikar iz Direktorata za znanost.

Mariborska univerza že desetletja sodeluje z gospodarstvom in skrbi za prenos znanja v okolje, zato želi izkoristiti evropska sredstva, ki so na voljo na tokratnem razpisu. Rektor Zdravko Kačič: "Tovrstni razpisi so eni ključnih, saj zagotavljajo razvoj kadrov, ki so za naše okolje izjemnega pomena. Gre za razvoj najvišje kvalificiranih kadrov, ki lahko družbi prinesejo največjo dodano vrednost."

Pripravljenih imajo vrsto projektov, primanjkuje pa mladih raziskovalcev - takih, ki so doktorirali pred manj kot šestimi leti. Zato na maribroski univerzi vabijo k sodelovanju mlade doktorje znanosti, ki jih zanima delo na univerzi. Želijo si čim več njihovih prijav in čim več odobrenih projektov, pravi prorektor za prenos znanja Urban Bren. Ob tem dodaja, da raziskovalni projekti mariborske univerze nikakor niso omejeni na industrijo, pač pa so številni tudi s področja turizma, logistike in pametnih mest, torej vabijo k sodelovanju tako doktorje naravoslovnih kot družboslovnih znanosti.

Vesna Martinec

Nazaj na vrh