Ptujsko jezero Foto: MMC RTV SLO
Ptujsko jezero Foto: MMC RTV SLO

Dravske elektrarne bodo ta konec tedna začele sanacijo poškodovanih in uničenih asfaltnih oblog na brežinah največjega slovenskega akumulacijskega jezera na Ptuju. Pri tem morajo najprej znižati gladino vode za dva metra. Sanacijska dela naj bi predvidoma potekala teden dni.

Na levem in desnem bregu ptujskega jezera so v Dravskih elektrarnah že pred leti opazili premike asfaltnih oblog, celo razslojitve, zato so lani začeli obnavljati najbolj poškodovane brežine. Zdaj bodo dela nadaljevali, pravi direktor Dravskih elektrarn Maribor Andrej Tumpej: "Najprej se odreže in odstrani asfaltna obloga, ki jo potem s posebno tehnologijo nadomestimo z betonsko oblogo. Dejansko je beton trajnejši kot sam asfalt. Se več kot zavedamo, da niti pod najmanjši vprašaj ne pride varnost nasipa."

Letos bodo obloge zamenjali ob čistilni napravi v Markovcih. Obnova bo stala 120 tisoč evrov. Prebivalce Ptuja in okolice pa Dravske elektrarne prosijo za potrpljenje, saj se lahko - podobno kot lani - ob jezeru v času sanacije razširi smrad. "Upamo, da bo ta čim manjši. Dosti bo odvisno od zunanjih okoliščin, glede temperature zraka, smeri vetra," še pravi Tumpej.

Ko bodo jezero konec prihodnjega tedna spet napolnili z vodo, tovrstnih težav ne bo več.