Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture za oktober napovedujejo možnost izvedbe opozorilne stavke, in sicer zaradi težav, s katerimi se srečujejo mobilni učitelji. Gre za tiste učitelje, ki poučujejo hkrati na vsaj treh različnih šolah in zavodih. Ti zahtevajo primerno povračilo stroškov za uporabo lastnega avtomobila v službene namene, ureditev napredovanj in povečanje števila mobilnih učiteljev.

Kot opozarjajo v sindikatu SVIZ, si že več let prizadevajo za to, da se položaj mobilnih učiteljev uredi. Gre za povečini strokovni kader, kot so specialni pedagogi, defektologi in drugi. Med drugim poudarjajo, da število mobilnih učiteljev primanjkuje, posledično pa ima večina med njimi povečan obseg dela. Članica SVIZ-a in mobilna učiteljica na OŠ Gustava Šiliha Maribor Barbara Amon: "Naša obveza je, tako kot pri vseh učiteljih, 22 ur tedensko, zaradi velikih potreb in pomanjkanja kadra pa se dogaja, da imamo velikokrat že v začetku šolskega leta 27 ur. Ob tem pa se ne upošteva, da smo velikokrat prisotni na več zavodih, da moramo velikokrat v enem dnevu opraviti več premikov med šolami, ki so med seboj oddaljene."

V SVIZ-u sicer pravijo, da so v zadnjem času s pristojnim ministrstvom v pogajanjih dosegli določen napredek, tako da je mogoče, da stavke ne bo. Polona Šoln Vrbinc z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ob tem poudarja, da so glede povračila stroškov za uporabo lastnega avtomobila v službene namene že dosegli dogovor, in da tudi glede drugih stavkovnih zahtev tečejo pogovori. "Predlog dogovora je v zadnjem usklajevanju."

V Podravju je pet takšnih zavodov oziroma šol, na katerih so zaposleni mobilni učitelji. To so Osnovna šola Gustafa Šiliha Maribor, Dom Antona Skale Maribor, Center za sluh in govor Maribor, OŠ Minke Namestnik Sonje Slovenska Bistrica in OŠ Ljudevita Pivka Ptuj.