Lastnik kompostarne Ceršak Karli Udovičič, predstavnica civilne iniciative Marija Janžek in okoljski minister Simon Zajc Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Lastnik kompostarne Ceršak Karli Udovičič, predstavnica civilne iniciative Marija Janžek in okoljski minister Simon Zajc Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Okoljski minister Simon Zajc si je danes ogledal kompostarno v Ceršaku in se sestal s predstavniki podjetja, občine in civilne iniciative, ki si prizadevajo za zaprtje kompostarne. Pojasnil je, da poteka preverjanje vseh dovoljenj in dejanskega stanja, in poudaril, da obrati, ki ne morejo zadostiti zahtevam, ne bodo mogli delovati.
S problematiko kompostarne Ceršak se je minister Zajc seznanil že konec aprila, ko je sprejel predstavnike civilne iniciative. "V tem času sem naročil inšpekciji, Arsu in sodelavcem našega ministrstva, da zadevo podrobno preučijo, in zdaj poteka postopek o ugotovljenem stanju. Ko bo ta postopek zaključen, bo treba odreagirati," je v kompostarni Ceršak novinarjem dejal minister Simon Zajc. Zdaj pričakuje inšpekcijsko poročilo. Če bodo v jem ugotovljena neskladja, bo kompostarna imela na voljo določeno obdobje za izpolnitev vseh zahtev; če ji to ne bo uspelo, ne bo več mogla delovati, je jasen Zajc: "Take objekte potrebujemo, morajo pa delovati v skladu z zakonodajo. Če ne, pač ne bodo delovali"
Krajani Ceršaka se proti kompostarni, ki deluje na otoku reke Mure, borijo že 15 let. Opozarjajo, da obrat deluje v nasprotju z dovoljenji in onesnažuje okolje. Lastnik obrata Karli Udovičič odgovarja, da delajo po predpisih, morebitne ugotovljene nepravilnosti pa odpravijo, tako kot jim naložijo inšpekcijske službe: "Če bi v teh 15. letih bilo kaj narobe, nas danes tukaj ne bi več bilo."
In v civilni iniciativi menijo, da bo kmalu res tako; Marija Janžek: "Prepričani smo, da če bo tokrat vse potekalo v skladu z zakonodajo, tako kot je minister napovedal, in bodo preverjeni vsi vidiki izpolnjevanja pogojev, ta kompostarna novega okoljevarstvenega dovoljenja ne sme dobiti."
V civilni iniciativi so sicer zadovoljni, ker jim je okoljski minister prisluhnil in preveril delovanje kompostarne Ceršak.