Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Tudi po koncu poletne turistične sezone se na mejnih prehodih z Avstrijo nadaljujejo skoraj vsakodnevni zastoji. Na mejnem prehodu Šentilj je kolona ob prometnih konicah dolga tudi do cestninske postaje Dobrenje, čakati pa je treba od 20 minut do eno uro ali več, zaradi česar so nezadovoljni predvsem Slovenci, ki delajo v Avstriji. Dunaj je mejni nadzor uvedel leta 2015, na deželni policiji avstrijske Štajerske pa pojasnjujejo, da nadzora niso poostrili.
Hitenje in stres ob zastojih na meji so stalnica tistih, ki se vozijo na delo v Avstrijo. Tako je bilo danes okoli šestih zjutraj na novem MP Šentilj. Prometno-informacijski center je obveščal o 5 kilometrov dolgi konoli na AC pred mejnim prehodom Šentilj. Tovornjaki so na prestop meje čakali dobro uro, osebna vozila pa okoli pol ure. Številni delavci migranti so nam povedali, da po navadi ob ponedeljkih čakajo bistveno dlje, tudi eno uro ali več, zato od doma odhajajo toliko prej, pa vseeno se jim zgodi, da kdaj zamudijo službo.
Ponedeljkova jutra veljajo za najbolj obremenjena, saj se takrat sprosti tudi promet tovornjakov. Zakaj so na MP Šentilj daljši zastoji tudi po koncu poletne turistične sezone? Klaus Rexeis iz deželne policijske uprave avstrijske Štajerske, pravi, da nadzora niso poostrili: "Pregledamo dokumente potnikov naključno izbranih vozil, če je karkoli sumljivega, opravimo temeljitejši pregled."
Čakanje naj bi tako podaljševali tisti vozniki in potniki, ki nimajo pripravljenih dokumentov in jih iščejo šele ob kontroli.
Rexeis dodaja, da se trudijo ob konicah, ko se ljudje odpravljajo na delo, čakanje skrajšati: "Če se čakalna doba podaljša, odpremo za vstop v Avstrijo dodatno kolono."
Po podatkih policije avstrijske Štajerske so letos na meji s Slovenijo odkrili okoli 900 nezakonitih migrantov, med njimi so 200 osebam vstop v Avstrijo zavrnili.