Delavci mariborskega CIMOS-a so na v petek na hitro sklicanem svetu delavcev izvedeli, da se proizvodnja v tej tovarni ta dan trajno ustavlja. Vodstvo podjetja je presenečenim delavcem pojasnilo, da prihaja do zaprtja zaradi upada naročil, kar je posledica pandemije, ki je močno prizadela vso avtomobilsko industrijo. Ob delavcih so nad rokohitrsko potezo vodstva presenečeni in ogorčeni tudi sindikalisti, ki s tem prav tako niso bili seznanjeni.

Vodstvo CIMOS-a je s to potezo ravnalo v nasprotju z zakoni, saj bi moral delodajalec mesec dni pred spremembami, ki se nanašajo na zaprtje družbe ali njenega bistvenega dela, najprej obvestiti svet delavcev, opozarja sekretar sindikata SKEI Štajerska Martin Dular: »Delodajalec dela popolnoma mimo zakonodaje, tako svet delavcev kot sindikata.« Delavci mariborske izpostave Cimosa so zdaj doma, na čakanju, nekateri tudi na dopustu ali izkoriščajo nadure; nekateri so po petkovi seznanitvi z zaustavitvijo proizvodnje že podpisali odločbo, je nad kršenjem zakona o delovnih razmerjih ogorčen sogovornik.

Sindikalisti naj bi se zaradi nastale situacije sestali v petek v Kopru ali Senožečah, kjer po besedah Dularja pričakujejo tudi vodstvo podjetja, ki sicer namerava delu mariborskih zaposlenih omogočiti delo v drugih Cimosovih tovarnah, ob 150-ih delavcih v Mariboru pa bo ostalo brez dela tudi 50 delavcev v Senožečah. Nadaljnji koraki sindikata bodo odvisni od tega petkovega sestanka, še pravi Dular, ki delavce poziva, naj se po pomoč obrnejo na sindikat.

Mariborski zavod za zaposlovanje sicer še nima uradnih informacij o dogajanju v Cimosu, si pa prizadevajo, da bi jih pridobili čim prej, da bodo lahko kar se da hitro ukrepali. Iz Cimosa pa so na petkovem svetu delavcev sporočili, da bodo spoštovali veljavno zakonodajo in da bodo delavcem izplačali ustrezne odpravnine ter hkrati sprožili aktivnosti za pomoč pri iskanju ustrezne zaposlitve pri drugih delodajalcih v sorodni dejavnosti.

Cimos Foto: BoBo
Cimos Foto: BoBo