Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Tako kot šolarji in dijaki se tudi študentje že večino študijskega leta izobražujejo na daljavo. A za nekatere dejavnosti je nujna prisotnost. Nekatere so tudi pogoj za pristop k izpitu, izpitno obdobje pa se začne v petek. Zato si na Univerzi v Mariboru želijo vsaj delne sprostitve teh dejavnosti.

Večina vaj, ki jih je bilo mogoče izvesti na daljavo, so opravili. Negotova pa je izvedba vsebin, kot so laboratorijske vaje s specializirano opremo in terenske vaje ter pedagoška praksa. Kaj bo v primerih, ko obveznosti ne bodo zaključene do izpitov, pojasnjuje rektor mariborske univerze Zdravko Kačič:

"Nekaj takšnih obveznosti bo ostalo, če se ne bodo vzpostavili pogoji. Verjamemo pa, da se bo kljub temu v začetku poletnega semestra epidemiološka slika spremenila tako, da bomo,, podobno kot v lanskem letu, tudi lahko izvedli te obveznosti, zato smo predvideli podaljšanje izpirtnega obdobja."

Odpiranje fakultet bo odvisno od vladne strategije, sporočajo z ministrstva za izobraževanje. Laboratorijske vaje dovoljuje rdeča faza, izpite s prisotnostjo pa oranžna.

Tudi izpiti se izvajajo na daljavo

Tudi glede izpitov pa se pojavljajo pomisleki. Izvedba na daljavo ni vselej primerna, študentje pa morajo za zagotavljanje poštenosti snemati svojo okolico. Profesor prevajalstva in tolmačenja Simon Zupan:

"Mlade generacije so pri tem izjemno spretne, si znajo pomagati tudi na načine, ki jih je zelo težko zaznati ali kasneje dokazati. Je pa en indikator, se mi zdi, tega, mogoče tudi to, tega se spomnim iz prejšnjega, poletnega, izpitnega obdobja, da so pri posameznih študentih, ki so objektivno prej mogoče imeli slabše rezultate, kar naenkrat pri preverjanju na daljavo ti rezultati bili bistveno boljši."

Rektor pojasnjuje, da bodo zato izvedli tiste izpite, kjer bodo lahko zagotovili ustrezne standarde, preostale pa bodo prestavili.