Občani občin Rače Fram, Starše, Cerkvenjak, Lovrenca na Pohorju, Selnice ob Dravi in tudi varovanci socialno varstvenega zavoda Hrastovec so v teh dneh prejeli eno ali več zaščitnih mask. Nekatere občine so se namreč po vladnem odloku, ki odreja obvezno uporabo zaščite za nos in usta odločile, da jih za svoje prebivalce nabavijo ali izdelajo brezplačno kar same.

Foto: Radio Maribor/Občina Starše
Foto: Radio Maribor/Občina Starše

Potreba po maskah bo toliko večja, kolikor dlje bo epidemija trajala, meni župan Lovrenca na Pohorju Marko Rakovnik. V tej občini so se odločili, da bodo v vsako gospodinjstvo poslali eno zaščitno masko: »Oskrba z materialom za zaščitne maske je zelo težka in je težko priti do materiala, zato smo se določili, da pri dobavi pomagamo tudi sami. Za vsako gospodinjstvo smo izvedli nakup medicinskih mask in jih bomo poslali v vsa gospodinjstva. Poleg tega smo dobili tudi material za izdelavo zaščitnih mask, in organizirali prostovoljce v občini, ki so bili pripravljeni priskočit na pomoč s svojim znanjem šivanja.«

Do danes so po dve pralni maski dobili v nabiralnike tudi občani občine Rače Fram, ker pa je mask premalo, so se za razdelitev med gospodinjstva odločili tudi v občini Cerkvenjak:
»Tudi v občini Cerkvenjak izvajamo vse ukrepe po navodilih Civilne zaščite in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Razdelili smo že nekaj mask na pošto in v trgovine, torej v javne objekte, ki so odprti. Mask je seveda premalo, zato smo se pri tem tudi sami angažirali. Danes bomo med gospodinjstva razdelili po dve medicinski in eno pralno masko,« pravi župan Marjan Žmavc.

Za šivanje mask so se odločili tudi v občini Selnica ob Dravi in pa v Staršah, kjer so se za šivanje mask odločile članice društva Ajda: »Prisluhnili smo pobudi članice društva Ajda Starše Ireni Šerdoner, ki je predlagala, da bi članice društva šivale maske. Občina Starše je naročila šivanje 2000 mask, ker pa si želimo zaščititi vse občane in občanke Občine Starše smo dodatno naročili še 2500 zaščitnih mask pri zunanjem izvajalcu,« poudari župan Bojan Kirbiš.

V mariborski občini pa se za takšno potezo razdeljevanja mask niso odločili, saj pojasnjujejo, da zaščitno opremo trenutno najbolj potrebujejo zdravstveni in socialnovarstveni zavodi, veliko opreme pa so posodili državnim institucijam, ki delujejo v Mariboru.

Z namenom povečati neodvisnost od dobav zaščitnih mask pa so se za šivanje lastnih pralnih mask odločili tudi v socialno varstvenem zavodu Hrastovec. »Po izbruhu epidemije smo začeli razmišljati, kako lahko pomagamo k zajezitvi širitve virusa. Naša prva skrb je zagotoviti, da zaposleni v zavodu in naši stanovalci ostanejo zdravi, kar dosegamo s poostrenimi zaščitnimi ukrepi. Hvaležno smo sprejeli donacijo 50 metrov blaga iz podjetja Vema trade, da bomo v naši šiviljski delavnici lahko zašili še več zaščitnih pralnih mask,« je povedala direktorica SVZ Hrastovec Andreja Raduha.