Foto: z leve: Žan Jan Oplotnik, Zdravko Kačič in Saša Prelič. Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: z leve: Žan Jan Oplotnik, Zdravko Kačič in Saša Prelič. Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Univerza v Mariboru je po dokaj izenačenem drugem krogu volitev dobila novega rektorja - to je postal s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Premagal je prorektorja prof. dr. Žana Jana Oplotnika. Kačič je predstojnik Inštituta za elektroniko in telekomunikacije, ima pa tudi vodstvene izkušnje: v času rektorja Danijela Rebolja je bil prorektor za finančne zadeve.

Kot je sporočila univerzitetna volilna komisija, sta rektorska kandidata sta dosegla naslednji rezultat:

kandidat RED. PROF. DR. ŽAN JAN OPLOTNIK je prejel 48,12 %;

kandidat RED. PROF. DR. ZDRAVKO KAČIČ je prejel 51,88 %.

Kačič je bil najprepričljivejši že v prvem krogu volitev, ko sta ob njem in Oplotniku kandidirala še prorektorja Jernej Turk in Niko Samec. Tokrat je prepričal rahlo večino nepedagoških delavcev in študentov, Oplotnik pa je prepričal nekaj več pedagoških delavcev. Kačič pravi, da njihovo sporočilo razume, najprej pa se bo obsodilno odzval na poročila o kršitvah volilnega molka:

"Nato bo potrebno organizirati strokovne službe na rektoratu za čim učinkovitejšo podporo fakultetam, nadaljevati s tekočimi aktivnostmi, ki na univerzi trenutno potekajo in zastaviti delo kratkoročno, srednjeročno in dolgoročno."

Kačič med bodočimi najožjimi sodelavci ne vidi sedanjih prorektorjev, ki jim mandat poteče prihodnje leto. Med njimi je tudi Oplotnik, ki je pripravljen sodelovati povsod, kjer bodo želeli njegovo znanje:

"Spoštujem volilni rezultat in mojega novega rektorja. Kar pa se tiče moje prorektorske funkcije: verjamem, da bo profesor Kačič z nami opravil razgovor in se bomo dogovirli, kako naprej."

Mariborska univerza je sicer brez rektorja od začetka leta, ko se je moral pred iztekom mandata upokojiti dotedanji rektor Igor Tičar.

Rezultati volitev so še neuradni, uradni bodo postali 19. junija.