Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Za osrednjo mariborsko tržnico na Vodnikovem trgu se obetajo boljši časi. Občinska družba Mestne nepremičnine naj bi še danes sklenila pogodbo za nakup stavbne pravice s podjetjem Inversio gradnje, potem ko je včeraj dobila zeleno luč mestnega sveta za najetje dveh milijonov evrov bančnega posojila. To bo odprlo pot za težko pričakovani začetek sanacije tržnice.

Na včerajšnji rekordno kratki izredni seji mariborskega mestnega sveta so svetniki brez razprave in skoraj soglasno potrdili tako poslovni načrt občinskega podjetja Mestne nepremičnine kot njegovo 2-milijonsko zadolžitev za nakup stavbne pravice na objektu Mariborska tržnica. Preostalega dobrega pol milijona kupnine bo občinska družba primaknila iz ustanovnega kapitala, kredit pa bo odplačevala z lastnimi prihodki od najemnin, prodaje oglasnih površin in parkirnin garažne hiše pod tržnico.

Župan Saša Arsenovič je že napovedal skorajšnji začetek urejanja tudi tega dela mesta: »Vesel sem take podpore in lahko obljubim, da bomo že letos tržnico tlakovali, tako da tam ne bomo več padali in tudi garažne hiše, ki bo, upam, kmalu naša, ne bo več zamakalo."

V prihodnjih letih je v načrtu nadaljnja sanacija tržnice – tudi težko pričakovano pokritje odprtega dela. V garažno hišo bi zgradili uvoz za avtomobile tudi s Strossmayerjeve, prav tako bi pešci lahko do nje dostopali z dvigalom neposredno s Koroške ceste. "Največji potencial tega projekta je prav garažna hiša, zato bomo morali za ta del ustrezno poskrbeti tudi z novimi dostopi," je dodal Arsenovič.

Po nakupu stavbne pravice na objektu Mariborska tržnica se bo družba Mestne nepremičnine posvetila naslednjemu nakupnemu cilju: Gostilni Pri treh ribnikih z več zemljišči v Mestnem parku, s katerim ima občina prav tako velike načrte. Župan Arsenovič je zatrdil, da kupnina, gre za skoraj pol milijona evrov, ne bo bremenila mestnega proračuna.