V najstarejšem slovenskem mestu v poletnih mesecih zaživi t.i. Ptujsko morje. Foto: Radio Maribor/Estera Korošec
V najstarejšem slovenskem mestu v poletnih mesecih zaživi t.i. Ptujsko morje. Foto: Radio Maribor/Estera Korošec

V najstarejšem slovenskem mestu v poletnih mesecih zaživi t.i. Ptujsko morje. Gre za največje slovensko umetno jezero, ki s svojo okolico predstavlja pomembno ornitološko območje, služi pa tudi kot zanimiva rekreacijska površina.

Za plovni režim od maja do konca septembra skrbi Brodarsko društvo Ranca Ptuj. Po besedah predsednika Emila Mesariča v prvi vrsti ohranjajo tradicijo čolnarjenja na Dravi. Na jezeru so mogoči številni vodni športi, priljubljeno pa je tudi med lastniki motornih čolnov in skuterjev.

Letošnjo sezono zaznamoval koronavirus

Obiskovalcem je med drugim na voljo panoramska plovba s turistično ladjo Čigra. Urejeno pot po nabrežju pa lahko izkoristijo ljubitelji pohodništva, kolesarstva in rekreativnega teka. Na območju pristanišča Ranca je urejena lesena terasa, s katere je edinstven pogled na staro mesto.

Sicer pa je letošnjo sezono zaznamoval tudi koronavirus. "Letošnja sezona plovbe se je zaradi epidemije letos začela nekoliko kasneje, tudi uporabnikov na jezeru je letos manj, saj turistična ladjica zaradi ukrepov ne more delovati brez omejitev," pravi Alen Jevtović, direktor občinske uprave Mestne občine Ptuj. Kljub temu pa je ptujsko jezero tudi letos privabilo ljubitelje vodnih športov, pa tudi sprehajalce, pohodnike, ribiče in kolesarje.

Jezero je nastalo leta 1978

Ptujska občina si sicer prizadeva za ureditev tega področja, in sicer z dodatnimi privezi in pomoli, ureditvijo rekreacijski poti, otočkov za turistični ribolov, razglednih ploščadi ter druge potrebne infrastrukture na in ob jezeru.

Sicer pa je jezero nastalo leta 1978 z zajezitvijo reke Drave z jezom v Markovcih in služi kot akumulacija za hidroelektrarno Formin. Jezero je dolgo dobrih 7 kilometrov, globoko pa 12 metrov.