Danska Foto: Reuters
Danska Foto: Reuters

Ker so vodni viri, primerni za proizvodnjo elektrike, v Sloveniji izkoriščeni ali pa zaradi naravovarstvenih režimov nerazpoložljivi, razvijajo Dravske elektrarne Maribor investicije v vetrne elektrarne. Trenutno so v teku tri investicije, ki jih razvijajo kljub počasnosti birokratskih postopkov in nasprotovanj lokalnih skupnosti in okoljevarstvenikov, je novinarjem povedal direktor Andrej Tumpej. Postopki napredujejo, kljub temu pa bi lahko do postavitve novih vetrnic minilo še veliko let.

Zaradi strogih predpisov je lokacij, ki so primerne za postavitev vetrnih elektrarn, malo. Na podlagi strokovnih raziskav in meritev so Dravske elektrarne Maribor našle tri primerne lokacije, pojasnjuje direktor Andrej Tumpej. Za vetrno elektrarno na Ojstrici v občini Dravograd že teče postopek za sprejetje državnega prostorskega načrta, za elektrarni v Rogatcu in na Paškem Kozjaku pa še pridobivajo smernice za DPN.

Projekte želijo realizirati v obdobju štirih do petih let, a bo veliko odvisno od birokratskih postopkov in nasprotovanja okoljevarstvenikov in lokalnih skupnosti. Tumpej trdi, da so pripravljeni na kompromise, Željko Kljajič s Civilne pobude na Ojstrici v občini Dravograd pa pravi, da je bil dialog doslej nekonstruktiven. Bojijo se degradacije vodovarstvenega okolja in škodljivih vplivov na zdravje krajanov. Kot pravi, v območju premera 800 metrov od predvidenih vetrnic stoji 40 hiš, šola in vrtec, kar bi morali upoštevati.

Direktor Dravskih elektrarn zagotavlja, da bodo negativni vplivi vetrnic natančno strokovno preučeni in v sprejemljivih mejah. Želi si, da bi dialog potekal na podlagi strokovnih argumentov.

Dodaja, da je Slovenija na področju vetrne energije v velikem zaostanku. Trenutno v državi delujeta le dve vetrnici. Prihodnost obnovljivih virov, ki so ključni za svetlo energetsko prihodnost države, pa bo po njegovem odvisna predvsem od pripravljenosti.