Mariborska enota Teološke fakultete se iz Andreanuma, stavbe, v kateri je preživela več kot desetletje in pol, vrača v prostore na Slomškovem trgu 20, kjer so obnovitvena dela v sklepni fazi. Tam imajo predavalnice in prostore za osebje, z Ministrstvom za visoko šolstvo pa se dogovarjajo za najem še nekaterih prostorov.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Študij teologije na Štajerskem se je ponovno začel leta 1968 in lani so na tej enoti zaznamovali 50 letnico študija: »Na Slomškovem trgu 20 je še vedno na pročelju ohranjena velika tabla, z napisom Teološka fakulteta. V teh prostorih je bila nekoč Teološka fakulteta, selili smo se v Andreanum, zdaj pa se , kot lastovka, selimo nazaj domov,« pravi prodekan enote v Mariboru Stanislav Slatinek.

Novi lastnik Andreanuma je nepremičninsko podjetje Trivium z Dunaja, ki je povišalo najemnino: »Na Slomškovem trgu pa so bili prostori zdaj prazni, nadškofija je postala zelo prijazen partner, tako da se bo pedagoško delo na enoti začelo v novem šolskem letu odvijati na novi lokaciji.«
Položaj, v katerega se vračajo je izredno ugoden, ocenjuje Slatinek:
»Smo pa tudi že začeli pogovore z Ministrstvom za visoko šolstvo, tako da za začetek najemamo na tej lokaciji dodatne prostore za pedagoško delo, kasneje bomo pa sem preselili tudi sedež enote.«

V Mariboru izvajajo tudi drugostopenjski magistrski študij – zakonske in družinske študije, pa tudi magistrski program v povezavi s Filozofsko fakulteto v Mariboru. Razvijajo pa tudi specialistični študij Karitativno delo, ki je namenjen predvsem tistim, ki so že končali prvo stopnjo teološkega študija.