Kdaj je začel oddajati Radio Slovenija?

Radio Slovenija je začel oddajati leta 1928, in sicer je bila prva eksperimentalna oddaja Radia Ljubljana 1. septembra, 28. oktobra pa se je začel redni program.


Kdaj je začela oddajati TV Slovenija?

Redni eksperimentalni program iz TV studia Ljubljana se je začel 11. oktobra 1958 in se ustali z 28. novembrom, ko postane program reden, in sicer v okviru skupnega jugoslovanskega programa. Delež programskih vsebin TV Ljubljana je znašal okoli 30 odstotkov.


Kdaj se je RTV Ljubljana preimenovala v RTV Slovenija?

RTV Ljubljana se je v RTV Slovenija preimenovala leta 1990.


Koliko radijskih programov oddaja Radio Slovenija?

Radio Slovenija oddaja osem radijskih programov, od tega štiri nacionalne (1. program Radia Slovenija, 2. program Radia Slovenija – Val 202, 3. program Radia Slovenija – program ARS in radijski program za tujo javnost – Radio Si), dva regionalna ter dva programa za narodni skupnosti.


Koliko televizijskih programov oddaja TV Slovenija?

TV Slovenija pripravlja pet televizijskih programov, od tega tri nacionalne (1., 2. in 3. program TV Slovenija) ter dva (TV Koper – Capodistria in TV Maribor) v okviru Regionalnih centrov Koper – Capodistria in Maribor, ki sta namenjena regionalnim in narodnostnim vsebinam, hkrati pa tudi nacionalnim programom TV Slovenija.


Kateri radijski in televizijski programi delujejo v okviru Regionalnega RTV-centra Koper – Capodistria?

V okviru RTV-centra Koper – Capodistria delujejo Radio Capodistria z italijanskim programom, Radio Koper ter TV Koper –Capodistria, ki vključuje tako slovenski regionalni program kot italijanski program za italijansko narodno skupnost. Regionalni programi in programi za narodno skupnost so se združili pod okrilje Regionalnega centra leta 1995.


Kateri radijski in televizijski programi delujejo v okviru Regionalnega RTV-centra Maribor?

V okviru RTV-centra Maribor delujejo Radio Maribor, radijski program za tujo javnost Radio Si in TV Maribor, od leta 2004 pa v okviru studia madžarskih programov v Lendavi nastajata še Pomurski madžarski radio ter TV-vsebine za madžarsko narodno skupnost. Regionalni in manjšinski programi so se združili pod okrilje Regionalnega centra leta 1995.


Kdaj je nastala Založba kaset in plošč oz. Založba kakovostnih programov RTV Slovenija in kakšno je njeno poslanstvo?

Založba kakovostnih programov, kot jo imenujemo v zadnjih letih, ko so plošče in kasete nadomestile zgoščenke in DVD-ji, je bila ustanovljena 1970. Namen ZKP RTV Slovenija je poslušalcem in gledalcem prek zgoščenk in DVD-jev omogočiti dostop do kulturno-umetniških, izobraževalnih, informativnih in zabavnih vsebin iz arhivov RTV Slovenija in do novosti iz lastne produkcije. Celoten katalog okoli 1.000 izdelkov je kupcem na voljo 24 ur na dan na spletni strani RTV Slovenija ZKP RTV Slovenija.


Kdaj je bil uveden teletekst in kaj lahko najdem na njem?

Teletekst RTV Slovenija je začel delovati leta 1984 in še danes ostaja med najbolj branimi mediji, saj vsak dan dobrega pol milijona uporabnikov na teletekstu vsaj enkrat preveri zadnje informacije, vremensko napoved, RTV-sporede ali katero drugo vsebino in storitev. Uporabnikom teleteksta nudimo pregledne in ažurne informacije o programih, vremenu, prometu, notranjem in zunanjepolitičnem dogajanju, gospodarstvu, kulturi, športu, turizmu, zabavi …


Kdaj je bila uvedena spletna stran www.rtvslo.si oz. Multimedijski center RTV Slovenija?

Spletna stran www.rtvslo.si je zaživela leta 1995. Leta 2001 pa je bil ustanovljen Multimedijski center pod okriljem katerega danes delujejo uredništvo za nove medije, uredništvo za podnaslavljanje oddaj za gluhe in naglušne in Avdio-video arhiv (Ava). Od leta 2004 v MMC-ju pripravljamo tudi Infokanal (informativni, zabavni in otroški), v okviru katerega nastajata tudi spletni strani za najmlajše uporabnike www.bansi.si in www.rtvslo.si/zaotroke. Osnovne naloge MMC-ja so razvijanje multimedijskih aplikacij, interaktivna podpora radijskim in televizijskim oddajam ter spremljanje razvoja na multimedijskem področju.


Od kdaj je možno spremljati TV in radijske programe le še prek digitalnega signala?

RTV Slovenija je 1. 12. 2010 prešla na 96-odstotno oddajanje digitalnega signala, junija 2011 pa z izklopom analogne oddajniške mreže v celoti.


Kdaj je TV Slovenija začela oddajati v HD-tehniki?

TV Slovenija je prvič v HD-tehniki poskusno oddajala program Olimpijskih iger v Pekingu 2008, na testnem HD-kanalu. Nato je bil kanal namenjen za izmenično predvajanje vsebin s 1. in 2. programa, ki jih je TV Slovenija producirala v visoki ločljivosti, ostale vsebine so bile predvajanje kot iz SD v HD pretvorjena slika. S 1. junijem 2012 pa lahko gledalci TV Slovenija celoten 1. in 2. program TV Slovenija spremljate poleg v SD-tehniki tudi v visoki ločljivosti (HD). Več informacij na http://www.rtvslo.si/hd.