Kaj potrebujem za gledanje/poslušanje oddaj RTV Slovenija v živo preko interneta?

Za spremljanje oddaj v živo preko interneta potrebujete osebni računalnik in dostop do interneta.


Možnost ogleda TV-programov in vsebin zunaj Slovenije.

TV-programi in vsebine nastale v produkciji RTV Slovenija so uporabnikom spleta praviloma vidne po vsem svetu.

Lastniki avtorskih pravic TV-programov in vsebin tuje produkcije (praviloma gre tu za filme, športne prenose, glasbene koncerte ….) prodajajo pravice za predvajanje posameznih videovsebin v različne države. Pri tem od vsakega kupca zahtevajo, da zagotovi t. i. ''Geolocation'', da bodo vsebine vidne izključno v tisti državi, za katero so pravice kupljene . Avtorske pravice za tovrstne vsebine namreč ne veljajo na osebo, državljana ali po kakšnem tretjem kriteriju, ampak se prodajajo in kupujejo glede na območje. V takšnih primerih velja, da moramo omejiti predvajanje na območje Slovenije.V tem primeru se vam ob poskusu ogleda vsebine predvaja obvestilo: "Vsebina ni na voljo zaradi omejitev avtorskih pravic".

V kolikor imate uporabniški račun RTVSLO.si in ste zavezanec za plačilo RTV-prispevka, si lahko aktivirate dodatne storitve, s čimer pridobite možnost ogleda TV-programov in vsebin na območju celotne Evropske unije. Več informacij.


Zakaj je za ogled oz. dostop do TV-vsebin potrebna prijava?

Prijava omogoča širjenje geografske dostopnosti ponudbe. Prijavljeni uporabniki lahko v dostopajo do vsebin, ki so sicer geoblokirane, tudi v tujini. Zavezanci za plačilo RTV-prispevka si lahko v okviru uporabniškega računa aktivirajo dodatne storitve, s čimer pridobijo možnost ogleda TV-programov in vsebin na območje celotne Evropske unije. Več informacij.


Kdaj so posamezne oddaje po predvajanju na voljo na spletu?

Praviloma so oddaje na voljo v roku ene do dveh ur po predvajanju (odvisno od njihove dolžine), v primeru tehničnih napak pa moramo cel postopek ponoviti in so oddaje prek spleta na voljo praviloma v naslednjih 24 urah.


Zakaj oddaj na spletu ne morem shranjevati na svoj računalnik?

Vse oddaje RTV Slovenija so avtorsko zaščitene. Zato njihovo shranjevanje na lokalni disk vašega računalnika (download) ni dovoljeno. Za spremljanje oddaj potrebujete internetno povezavo.


Ali lahko vsebine, ki so na portalu www.rtvslo.si, uporabim na svoji spletni strani?

Vse vsebine na portalu www.rtvslo.si so last Javnega zavoda RTV Slovenija, zato za njihovo uporabo potrebujete pisno privolitev zavoda.


S kakšno bitno hitrostjo so zapisani podatki oz. oddaje?

Oddaje in programi (TV in radijski) se kodirajo v dveh različnih kvalitetah - nizki (700kbps) in visoki (1800kbps). Izberite želeno glede na internetno povezavo, ki vam je na voljo. Kvaliteto lahko nastavite s klikom na gumb "NASTAVITVE", ki se nahaja v glavi okna (na desni strani), v katerem se predvaja video.


Zakaj nastajajo prekinitve v povezavah?

Prekinitve lahko nastanejo na strežnikih oziroma povezavah kjer koli med RTV in končnim uporabnikom. V nekaterih primerih je kriva zasedenost našega strežnika, v večini primerov pa gre za prenasičenost spletnih povezav. V kolikor imate tovrstne težave, vam najprej svetujemo, da poskusite z ogledom vsebine v nizki kvaliteti.


Potrebujem naslov elektronske pošte posameznega delavca RTV Slovenija. V rubriki “Kontakti” naslova nisem našel.

V rubriki “Kontakti” so objavljeni naslovi elektronske pošte posameznih oddaj. RTV Slovenija tudi svojim zaposlenim zagotavlja pravice v skladu s splošno uredbo Evropske komisije o varstvu osebnih podatkov in ZVOP-om, zato elektronski naslovi zaposlenih niso javni podatek.


Kako najlažje v televizijskem sporedu najdem oddajo (ali ponovitev oddaje), ki me zanima?

V pomoč vam bo iskalnik, ki ga najdete na zgornji strani zaslona. Iskalnik išče po arhivu novic in po drugih vsebinah portala (ta vam bo najdene besede razvrstil po posameznih rubrikah – oddaje, spored, novice …).


Kako uporabljam teletekst prek spleta?

V prazno okence vpišete stran, ki vas zanima in kliknete na gumb Nova stran (knjiga). Za posamezne rubrike lahko kliknete na posamezno področje, za posamezno novico pa je dovolj, da kliknete na številko strani, kjer se novica nahaja. Če ima novica več podstrani, si lahko pomagate s klikom na PS+ oziroma PS-, kadar se želite vrniti na prejšnjo podstran. Sicer vam teletekstovo okno omogoča, da ga gledate samostojno.


Pozabil sem uporabniško ime in/ali geslo. Kaj naj storim?

Na strani www.rtvslo.si/prijava si na elektronski naslov, na katerega ste se registrirali, lahko naročite ponovno pošiljanje uporabniškega imena in gesla.


Ali lahko zamenjam uporabniško ime?

Zamenjava uporabniškega imena ni možna. Lahko pa obstoječe uporabniško ime izbrišete na povezavi https://moj.rtvslo.si/racun/izbris. S tem vam je omogočena ponovna registracija na isti elektronski naslov, a s tem izgubite dostop do vseh vsebin, ki ste jih naložili z obstoječim uporabniškim imenom.


Ali mi lahko izbrišete uporabniško ime?

Izbris uporabniškega imena je možen v okviru urejanja uporabniškega računa. Več informacij o tem je objavljeno tukaj.


Moje uporabniško ime je "pod nadzorom". Ali lahko izbrišem svoje uporabniško ime?

Uporabnik, ki je "pod nadzorom", lahko izbriše osebne podate uporabniškega računa na naslednji povezavi. Vnovična registracija z enakim uporabniškim imenom in/ali elektronskim naslovom po izbrisu ni več mogoča.


Imam vprašanje v zvezi z delovanjem multimedijskih storitev; kje lahko dobim odgovor?

Vprašanje naslovite na mmc@rtvslo.si ali pokličite telefonsko številko 01 475 4500 (od ponedeljka do petka od 9:00 do 14:00).


Kakšno opremo potrebujem za sprejem?

Potrebujete parabolično anteno, satelitski sprejemnik in običajni televizor. Več lahko preberete na straneh o sprejemni opremi.


Kje dobim satelitsko kartico?

Vse informacije o tem kako priti do kartice lahko preberete na straneh službe za obračun RTV-prispevka. Sicer se lahko obrnete na telefon: (01) 475 46 46; telefaks: (01) 475 30 15.


Koliko stane satelitska kartica?

Ob izdaji je potrebno plačati enkratni znesek v višini 20,00€.


Kako uporabljam satelitsko kartico?

Po tem ko ste na sprejemniku nastavili sprejemne parametre in izbrali enega izmed TV programov vstavite satelitsko kartico v režo čitalca kartic (lahko je to vgrajeni čitalnik ali pa čitalnik na Viacces CA modulu). Pri tem je kartica običajno obrnjena tako, da je čip zgoraj in puščica kaže naprej (slednje preverite v navodilih). V primeru, da je program bil zaklenjen, se bosta po nekaj sekundah pojavila tako slika in zvok. V kolikor se po več kot 30 sekundah program ne prikaže, preko menujev v satelitskem sprejemniku preverite delovanje čitalca in kartice. Če na TV ekranu lahko preberete številko kartice, je to znak, da kartica deluje. V nasprotnem primeru se obrnite na tehnično pomoč Oddajnikov in zvez.
Telefon: (01) 475 27 81
Elektronska pošta: satelit@rtvslo.si


Kje lahko kupim satelitski sprejemnik?

V številnih slovenskih prodajalnah z avdio/video opremo lahko najdete primerno satelitsko sprejemno opremo. Lahko se pa tudi obrnete na monterja opreme v vaši bližini.


Kje lahko preberem več o satelitski televiziji?

Več informacij o satelitski televiziji lahko preberete na spletnih straneh in forumih npr.
satelitv.net