Zavezanec za plačilo RTV-prispevka je vsak, ki ima oz. uporablja radijski ali televizijski sprejemnik oz. katerokoli drugo napravo, ki omogoča sprejem radijskih/televizijskih programov na območju Republike Slovenije, kjer so zagotovljeni tehnični pogoji za sprejem vsaj enega programa RTV Slovenija. Če posameznik oziroma družina ne izpolnjuje zakonsko natančno določenih pogojev za oprostitev plačila RTV-prispevka, ga je po veljavni zakonodaji dolžno plačevati, v nasprotnem ga je RTV Slovenija dolžna prisilno izterjati.

Iz naslova prispevka se financira delovanje celotnega javnega medijskega servisa, ki po zakonu obsega ne le televizijske vsebine, ampak tudi radijske programe (skupaj 8 radijskih kanalov), teletekst, novičarski portal www.rtvslo.si, spletni predvajalnik, glasbeno produkcijo s simfoničnim orkestrom, arhiviranje in digitalizacijo filmske dediščine, dostopnost medijskih vsebin za gluhe in slepe, oskrbo oddajniške digitalne mreže ipd. Javni medijski servis ima poseben nacionalni pomen za ohranjanje naše kulturne dediščine, identitete in slovenskega jezika.

Zaradi nezadovoljstva ali nestrinjanja z določeno programsko vsebino ni mogoče odjaviti sprejemnikov in se izogniti obveznosti plačevanja RTV prispevka.