V tem tednu na TV Slovenija pripravljajo posebne pogovorne oddaje, portrete, okrogle mize, dokumentarne filme in oddaje ter druge vsebine, ki se ozirajo nazaj, na prelomne dogodke tistega časa, in gledajo naprej, v našo skupno prihodnost.

Televizija Slovenija je s projektom Slovenija - 30 že preteklo leto pripravila številne vsebine, s katerimi je obeležila dogodke, ki so spremljali in vodili v nastanek države pred 30 leti. Vse oddaje, posvečene obletnici, je pospremila s prepoznavnim zaslonskim logotipom, ki so ga predvajali med predvajanjem napovednikov in oddaj, ki so posvečene obletnici, v tednu med 21. in 25. 6. pa bo obogatil vse informativne oddaje. Obletniški logotip bodo ob posebnih oddajah uporabljali vse do konca decembra, prav tako bo prisoten na ekranu TV SLO 3 od 18. 6. do 26. 12. Med slikovite vinjete, ki soustvarjajo podobo prvega programa TV Slovenija, so vpeljali nove podobe, zračne posnetke Slovenije pa so dodatno obogatili z verzi slovenskih pesnikov.

Slovenija skozi oči slovenskih pesnikov: Zelenci (Vida Jeraj)
Ob lanskih avgustovskih ponedeljkih so se zvrstili Pogovori z osamosvojitelji. Foto: RTV Slovenija
Ob lanskih avgustovskih ponedeljkih so se zvrstili Pogovori z osamosvojitelji. Foto: RTV Slovenija

V Informativnem programu TV Slovenija so v letu 2020 pripravili spominske okrogle mize Slovenija -30 Čas za odhod (voditeljica Mojca Šetinc Pašek), Bili smo zraven (voditeljica Rosvita Pesek), Ujetniki svobode – Uporniki z razlogom (voditeljica Mojca Šetinc Pašek), Osamosvojitvena vlada (voditeljica Rosvita Pesek), Pomen Manevrske strukture narodne zaščite pri osamosvajanju (voditeljica Vida Petrovčič) in Gospodarski vidiki osamosvajanja (voditeljica Vida Petrovčič). Ob avgustovskih ponedeljkih so se zvrstili Pogovori z osamosvojitelji: Milanom Kučanom, Lojzetom Peterletom, dr. Dimitrijem Ruplom, Igorjem Bavčarjem in Janezom Janšo. Ob 30. obletnici plebiscita so pripravili posebni oddaji Plebiscit – s Televizijo Slovenija. Popoldansko je vodila Rosvita Pesek, večerno pa Tanja Starič in Lidija Hren. Svoj pogled so usmerili tudi v prihodnost. Tako so pripravili več okroglih miz o viziji Slovenije: Naslednjih 30 let (voditeljica Tanja Starič), Gospodarski izzivi za naslednjih 30 let (voditeljica Mojca Šetinc Pašek), Slovenija – mednarodni položaj (voditelj Edvard Žitnik) in Dosežki v znanosti (voditeljica Vida Petrovčič). Tudi v oddaji Moje mnenje so večkrat izpostavili 30. obletnico slovenske samostojnosti: Skozi leto 1990 (voditelj Igor Pirkovič), Ambasadorji naše besede (voditelj Igor Pirkovič), Ob 30. obletnici slovenske tiskovne agencije in 30 let Ustavnega sodišča RS, prav tako pa je Jože Možina v oddaji Intervju gostil Antona Krkoviča.

30. obletnici slovenske državnosti so namenjene tudi junijske oddaje Dnevnikov izbor. 12. junija smo pripravili oddajo o 30. obletnici ustavnega sodišča, 19. junija bo na sporedu oddaja, v kateri bodo obujali spomine ameriški Slovenci, 26. junija pa pripravljamo oddajo o posebni izdaji, ki zaznamuje leto 2021 in začetke slovenske knjižne besede.

Vse oddaje lahko najdete na posebni podstrani spletišča rtvslo.si Slovenija 30, kjer so na enem mestu zbrane aktualne in arhivske vsebine, povezane z obdobjem osamosvajanja, najdete pa lahko tudi časovnico najpomembnejših osamosvojitvenih dogodkov.

V torek, 15. 6. je bila ob 22:00 na TV SLO 1 na sporedu omizje z nekdanjimi voditelji države Kako smo (z)gradli državo. Foto: RTV SLO
V torek, 15. 6. je bila ob 22:00 na TV SLO 1 na sporedu omizje z nekdanjimi voditelji države Kako smo (z)gradli državo. Foto: RTV SLO

Tudi ta teden smo že predvajali oddaje o obletnici, v torek, 15. 5. smo predvajali omizje z nekdanjimi voditelji države Kako smo (z)gradli državo (voditeljica Mojca Šetinc Pašek), v sredo, 16. 6., pa je Igor Pirkovič pripravil Razmislek o Sloveniji v seriji oddaj Moje mnenje.

Pestro bo od 21. do 27. junija

Programski vrhunec obletniških vsebin se obeta v tednu med 21. in 27. junijem, ko bomo obletnico samostojnosti počastili v skorajda vseh programih TV Slovenija. Predvajali bodo številne tudi premierne predstavitve domačih dokumentarnih filmov. V torek, 22. junija, bo ob 20:55 na TV SLO 1 premiera dokumentarnega filma Nov dan, zgodba o poti Slovenije do samostojnosti in o žrtvah, ki so nekatere ljudi zaznamovale za vse življenje, v četrtek, 24. junija ob 20:55 pa premiera dokumentarnega portreta Lojzeta Peterleta z naslovom Državnik z nasmehom zgodovine. Obenem bodo ponovno predvajali tudi številne druge domače dokumentarne filme in oddaje.

Koncerti – razvedrilni program

30 let državnosti bodo obeležili tudi v rednih oddajah Uredništva verskih oddaj, v izobraževalnih oddajah, prav tako je bila temu posvečena zadnja letošnja oddaja Panoptikum kulturnega uredništva in zadnja junijska oddaja Osmi dan. Infodromovci bodo 19. 6. pripravili posebno oddajo 30 samostojnih, obletnice pa se bomo spominjali tudi preko posnetkov koncertov Uredništva glasbenih in baletnih oddaj. Prav preko glasbe so obletnico počastili v Razvedrilnem programu, saj so poskrbeli za novo izvedbo dveh že ponarodelih pesmih Samo milijon in Svobodno sonce, ki sta nastali pred 30 leti, številčna glasbena zasedba pa jo je izvedla v oddaji V petek zvečer. Obenem bo TV Slovenija konec jeseni posnela koncert skupine Prifarski muzikanti z naslovom Pesem Sloveniji in našim ljudem. Obletniška nagradna križanka bo izziv v kvizu Vem!, v praznično jutro pa se bomo 25. junija zbudili s posebno oddajo Dobro jutro.

Ob 21:15 bomo na TV SLO 1 prenašali državno proslavo, ki jo bo komentirala Vida Petrovčič. Foto: RTV SLO
Ob 21:15 bomo na TV SLO 1 prenašali državno proslavo, ki jo bo komentirala Vida Petrovčič. Foto: RTV SLO

V Informativnem programu bodo v tednu med 21. in 27. junijem pripravili pogovore s predsednikom vlade (voditelj Igor E. Bergant), opozicijo (voditeljica Tanja Starič) in predsednikom republike (voditelj Jože Možina). V sredo, 23. junija, Jasna Krljič Vreg pripravlja posebno oddajo Moje mnenje z naslovom Med nakovalom in kladivom o delovanju sindikatov v samostojni državi. V goste pridejo Dušan Semolič, Dušan Rebolj, Drago Lombar in Branimir Štrukelj.

Večer pred praznikom bo najprej pogovor s predsednikom države, nato dokumentarni film o prvem predsedniku slovenske vlade Državnik z nasmehom zgodovine, dokumentarni portret Lojzeta Peterleta (scenaristka Rosvita Pesek, režiser Slavko Hren), posebne Odmeve bo vodila Rosvita Pesek in v njej bodo pogovori z štirimi slovenskimi predsedniki: države, vlade, Državnega zbora in Državnega sveta.

Prav na dan državnosti, 25. junija, pa bodo vse informativne oddaje na TV SLO 1 obogatene z vklopi in prispevki ob praznovanju 30. obletnice samostojnosti. Ob 19:30 bo na sporedu posebna izdaja Dnevnikovega izbora Slovenija 30 z gostoma Milanom Kučanom in Lojzetom Peterletom. Oddaja se bo nadaljevala ob 20. uri, z gledalci Televizije Slovenija bo Tanja Gobec. V goste pridejo vrhunski posamezniki, ki so s svojimi uspehi na različnih področjih od kulture, znanosti, družbe in športa prispevali k ugledu in prepoznavnosti Slovenije. V oddajo se bodo vklapljali v živo iz različnih prizorišč: Trga republike, Državnega zbora in številnih drugih prizorišč po Ljubljani in Sloveniji. Ob 21:15 bomo na TV SLO 1 prenašali državno proslavo, ki jo bo komentirala Vida Petrovčič, tam pa bo nastopil Simfonični orkester RTV Slovenija. Ob 20. uri pa lahko na TV SLO 3 spremljate prenos Slavnostne seje DZ ob dnevu državnosti.

Informativni program tudi v kasnejših dneh pripravlja številne vsebine ob počastitvi dneva državnosti. V nedeljo, 27. 6. bo v Dnevniku posebna pozornost namenjena vojni za Slovenijo, v torek, 29. 6., Rosvita Pesek vodi omizje z o vojni in dneh negotovosti, kasneje pa bomo predvajali dokumentarni film Slovenija na barikadah.

TV KOPER - CAPODISTRIA

V Regionalnem TV-programu Koper bodo v prazničnem tednu 30-letnico Slovenije zabeležili z vsebinami, ki osvetljujejo različne vidike državnosti:

  • Slovenija, rojena v vojni: predvajali bodo dokumentarni film z naslovom Zamolčani dan, ki govori o poteku vojne za Slovenijo,
  • Slovenija, nova domovina: predvajali bodo dokumentarni film Karitas z naslovom Zemlja, naš skupni dom, ki govori o Slovencih na tujem in o tujcih, ki so našli novi dom v Sloveniji,
  • Slovenija, s pogledom čez mejo: v sodelovanju štirih uredništev, dveh slovenskih in dveh italijanskih TV Koper in RAI Trst so pripravili mozaično oddajo Lynx o osamosvojitvi Slovenije kot jo vidita slovenska in italijanska manjšina ter ljudje ob meji,
  • Slovenija, dežela vrhunskih znanstvenih dosežkov: pripravili bodo daljšo reportažo z naslovom V špici o tehničnem tekstilu v Sloveniji, ki je s svojimi dosežki v samem svetovnem vrhu.

V TV-programu za italijansko narodno skupnost bodo o praznovanjih in dogodkih vezanih na 30-letnico samostojnosti Slovenije obširno poročali v dnevno informativnih oddajah, prav na dan državnosti pa pripravljajo dokumentarno oddajo, ki se bo sprehodila skozi tridesetletno zgodovino samostojne Slovenije predvsem skozi prizmo položaja in pravic italijanske narodne skupnosti v naši državi. Avtor oddaje je Flavio Dessardo režiserka pa je Zeinab Momeni. Na sporedu bo ob 21.15.

TV MARIBOR

Na TV Maribor se bodo 30 letnici samostojnosti posvetili v 25-minutnem sklopu v oddaji Dobro jutro, ki bo na sporedu 25. junija in z enourno oddajo Omizje, ki bo na sporedu 23. junija ob 20. uri.

Podrobnejši program vsebin ob počastitvi letošnjega dneva državnosti lahko preberete spodaj, za več informacij pa obiščite https://www.rtvslo.si/tv/spored ali naša socialna omrežja: Facebook, Twitter in Instagram.

Ponedeljek, 21. junij
20:00 Pogovor s predsednikom vlade (voditelj Igor E. Bergant), TV SLO 1
21:00 Pogovor z opozicijo (voditeljica Tanja Starič), TV SLO 1
22:45 Zamolčani dan; slovenska osamosvojitvena vojna - 26. junij 1991, dokumentarni film, TV Koper - Capodistria

Torek, 22. junij
14:40 Duhovni utrip: 30 let verske svobode, TV SLO 1
17:45 Dosje: Slovenski plebiscit, TV SLO 2
20:55 Nov dan, dokumentarni film, TV SLO 1

Sreda, 23. junij
17:25 Kdo se boji slovenščine?: Narečja v popularni glasbi, dokumentarno-izobraževalna serija, TV SLO 1
18:00 Ivan Oman, kmet iz Zminca, dokumentarni film, TV SLO 2
20:00 Omizje: 30 let samostojne Slovenije, TV Maribor
21:10 Moje mnenje: Med nakovalom in kladivom (voditeljica Jasna Krljič Vreg), TV SLO 2
22:55 Generacija 71, igrani dokumentarni film, TV SLO 2

Četrtek, 24. junij
13:30 Slovenska zemlja v pesmi in besedi – Skozi prostor in čas, TV SLO 2
17:20 Ponovno sem sam, portret Franceta Bučarja, TV SLO 2
18:20 Vem!, kviz, TV SLO 1
20:00 Pogovor s predsednikom države (voditelj Jože Možina), TV SLO 1
20:55 Državnik z nasmehom zgodovine, dokumentarni portret Lojzeta Peterleta, TV SLO 1
22:05 Pozabljeni Slovenci: Slovenec sem in kdo je več - Viktor Murnik, TV SLO 2

Petek, 25. junij
07:00 Dobro jutro, posebna izdaja, TV SLO 1
16:15 Infodrom: 30 samostojnih, TV SLO 1
16:30 Ob 30. obletnici samostojnosti Slovenije: Tabor slovenskih pevskih zborov Šentvid pri Stični (1992), TV SLO 2
17:50 Korak pred drugimi, portret: dr. Jože Pučnik, TV SLO 2
19:30 Slovenija 30 (voditeljica Tanja Gobec), TV SLO 1
20:00 Pogovori ob dnevu državnosti, TV SLO 1
20:00 Slavnostna seja Državnega zbora ob dnevu državnosti, TV SLO 3
21:15 Proslava ob dnevu državnosti, TV SLO 1
22:40 Cankar, dokumentarno igrani film, TV SLO 1

Sobota, 26. junij
17:20 Golica, zgodba o skladbi, dokumentarni film, TV SLO 1
18:15 Pozabljeni Slovenci: Ivan Oražen, dokumentarna oddaja, TV SLO 1

Nedelja, 27. junij
18:20 Domovina in država, dokumentarni film, TV SLO 2

20:30 Lynx Magazine, TV Koper - Capodistria

Torek, 29. junij
21.00 Čas negotovosti, okrogla miza (voditeljica Rosvita Pesek), TV SLO 1