Logotip projekta EASIT. Foto: EASIT
Logotip projekta EASIT. Foto: EASIT

Na spletnem dogodku EASIT z naslovom Avdiovizualno novinarstvo in lahko razumljiv jezik (ang. Audiovisual Journalism and Easy-to-Understand Language), ki bo v organizaciji RTV Slovenija potekal 14. junija od 10. do 12. ure na spletni platformi Arnes, bodo strokovnjaki, zagovorniki in uporabniki lahko razumljivega jezika predstavili svoj pogled na avdiovizualno novinarstvo v kontekstu lahko razumljivega jezika: kako ustvariti novice v lahko razumljivem jeziku? Kakšno znanje potrebujejo novinarji? Kakšna so pričakovanja in potrebe uporabnikov? Na ta vprašanja bodo poskušali odgovoriti govorci iz različnih držav.

Prijava na dogodek

Prijava na dogodek je obvezna. Na spletni dogodek se lahko prijavite na povezavi: https://www.rtvslo.si/rtv/registration-easit.
Več o projektu pa si lahko preberete na spletni strani: https://pagines.uab.cat/easit/en

Uvodoma bo slušatelje in uporabnike pozdravila vodja projekta na RTV Slovenija, Veronika Rot, temu bo sledila predstavitev projekta EASIT dr. Anne Matamale z Universitat Autònoma de Barcelona iz Španije, ki je tudi koordinatorica projekta. Miha Lobnik, Zagovornik načela enakosti RS, bo predstavil pomembnost dostopa do informacij. Temu bo sledila okrogla miza z naslovom Televizijsko novinarstvo in lahko razumljiv jezik, na kateri bosta sodelovali Lisa Zuckerstätter z avstrijske nacionalne radiotelevizije ORF in Anna Olsdotter Arnmar s švedske nacionalne radiotelevizije SVT. Tako ORF kot SVT redno ustvarjata novice v lahko razumljivem jeziku. Okroglo mizo bo vodil Andrej Tomažin z RTV Slovenija.

Okrogli mizi bo sledila predstavitev izbora učnih materialov v obliki videoposnetkov, ki si jih bodo udeleženci lahko ogledali v okviru platforme Arnes. Sledil bo nagovor Varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Ilinke Todorovski. Na okrogli mizi z naslovom Informacije, jezik in potrebe končnih uporabnikov: strokovni vidik bodo sodelovali Ulla Bohman, strokovnjakinja na področju dostopnosti iz Švedske, dr. Christiane Maaß, profesorica na Univerzi v Hildesheimu v Nemčiji, in Óscar García Muñoz, koordinator pri nevladni organizaciji Plena Inclusion Madrid. Okroglo mizo bo vodila Tatjana Knapp iz Zavoda Risa. Na okrogli mizi z naslovom Vloga testnih bralcev: sodelovanje končnih uporabnikov je nujno za zagotovitev kvalitete programa in razvoja dostopnosti bodo sodelovali uporabniki lahko razumljivega jezika Nevenka Kos, Mojca Šmon in Nejko Perko, okroglo mizo pa bo prav tako vodila Tatjana Knapp. Zaključne misli bo prispevala vodja projekta na RTV Slovenija Veronika Rot. Vsi materiali, videoposnetki in pogovori udeležencev bodo na spletni platformi dostopni do 21. junija. Vsi videoposnetki bodo v angleščini s slovenskimi in angleškimi podnapisi.

Med partnerji projekta EASIT tudi RTV Slovenija

EASIT je projekt, namenjen informacijam v lahko razumljivi obliki. Informacije naredimo lahko razumljive tako, da jih zapišemo v obliki lahkega branja ali v preprostem jeziku. Kratica EASIT po angleško pomeni Easy Access for Social Inclusion Training. V slovenščini to pomeni Lahek dostop in izobraževanje za družbeno inkluzijo.

Eden od osmih partnerjev mednarodnega projekta EASIT, ki ga financira Erasmus+, je tudi RTV Slovenija. Med ostalimi partnerji najdemo 5 univerz (SDI München, Nemčija; Stiftung Universität Hildesheim, Nemčija; Universidade de Vigo, Španija; Universitat Autònoma de Barcelona, Španija; Università degli Studi di Trieste, Italija) in 2 organizaciji za uporabnike (Dyslexiförbundet, Švedska; Zavod RISA, Slovenija).

Partnerji projekta EASIT bodo pripravili različne učne materiale. S temi materiali se bodo posamezniki naučili pripravljati take informacije, ki jih lahko razumemo. Postali bodo strokovnjaki za informacije, ki jih lahko razumemo.