Foto: Reuters
Foto: Reuters

26-letni kolesar se je danes z zasebnim letalom vrnil v domovino. Na vožnji z vozilom brez strehe ga je ob cesti pozdravilo ogromno ljudi, več deset tisoč pa se jih je zbralo pred mestno hišo v Københavnu, kjer je bila osrednja slovesnost.

"Še vedno težko razumem, da sem drugič zapovrstjo dobil Tour. Če bi mi kdo to napovedal pred petimi leti, mu ne bi verjel," je besede kolesarja ekipe Jumbo Visma, ki je takoj po dirki nastopil še na dveh kriterijih v Belgiji in ob obisku moštvenega kolega Wouta van Aerta njegovemu sinu podaril podpisano otroško rumeno majico, povzel AFP.

26-letni kolesar je bil lani prvi Danec po Bjarneju Riisu leta 1996, ki se je domov vrnil z rumeno majico zmagovalca največje dirke na svetu.

"Sem tvoja velika oboževalka in nisem edina. Bolj kot kar koli drugega si osvojil srca vseh Dancev in tako smo ponosni nate," je med govorom dejala danska premierka Mette Frederiksen.

Štiri Nizozemke na vrhu četrte etape

Četrta etapa ženske Dirke po Franciji je bila v znamenju nizozemskih kolesark, ki so zasedle prva štiri mesta. Svojo prvo zmago v profesionalni karieri je zabeležila Yara Kasteliyn (Fenix Deceunick), ki je v dolgem begu 14 kolesark - te so imele že več kot deset minut prednosti - zdržala najdlje. Na koncu je bila minuto in 11 sekund hitrejša od Demi Vollering, ki je imela na krajšem zaključnem vzponu največ moči v skupini favoritinj. Tretje mesto je zasedla Anouska Koster, četrto pa svetovna prvakinja Annemiek Van Vleuten.

Vodilna v skupnem seštevku Belgijka Lotte Kopecky (Worx Protime) je za Vollering, ki se je prebila na drugo mesto, zaostala za 16 sekund, tako da je njena prednost zdaj manjša, znaša 43 sekund. Južnoafričanka Ashleigh Moolman-Pasio se je prebila na tretje mesto, za vodilno zaostaja 51 sekund. Isti zaostanek imajo še Poljakinja Katarzyna Niewiadoma, Italijanka Elisa Longo Borghini in Van Vleuten.