Mikaela Shiffrin je bila lani svetovna prvakinja v kombinaciji, pred štirimi leti pa srebrna na olimpijskih igrah v Pjongčangu. Premagala jo je Švicarka Michelle Gisin. Foto: Reuters
Mikaela Shiffrin je bila lani svetovna prvakinja v kombinaciji, pred štirimi leti pa srebrna na olimpijskih igrah v Pjongčangu. Premagala jo je Švicarka Michelle Gisin. Foto: Reuters

Ker je Petra Vlhova že odpotovala domov, bi Američanki na papirju lahko le branilka naslova Michelle Gisin ali Wendy Holdener preprečili zmago, vse drugo pa bi bilo že v rangu velikega presenečenja. A če kje, so presenečenja mogoča prav v tej disciplini in zgodovina velikih tekmovanj jih pozna veliko. Tudi pred moško kombinacijo bi redkokdo stavil na Avstrijca Johannesa Strolza.

14 "velikih" medalj že ima, a Peking je za zdaj nesrečen
Odkar se je leta 2013 bliskovito prebila v svetovni vrh, je Mikaela Shiffrin na vsakem velikem tekmovanju osvojila kakšno medaljo. Skupaj jih ima 14, na igrah v Pekingu pa počasi zmanjkuje priložnosti, potem ko je na slalomu in veleslalomu vsega skupaj naredila devet, deset zavojev, v hitrih disciplinah pa ni zmogla na zmagovalni oder.

Štartna lista za smuk:
 1  I. WRIGHT           ZDA 
 2  G. SMALL            AVS 
 3  K. HUBER            AVT 
 4  N. IGNJATOVIĆ       SRB 
 5  E. LEDECKA          ČEŠ 
 6  Ni. DELAGO          ITA 
 7  M. GISIN            ŠVI 
 9  M. SHIFFRIN         ZDA 
10  C. SCHEYER          AVT 
11  R. SIEBENHOFER      AVT 
12. R. MIRADOLI         FRA 
13  E. CURTONI          ITA 
15  M. BASSINO          ITA 
16  F. BRIGNONE         ITA 
18  P. NUFER            ŠVI 
19  M. FERK SAIONI      SLO 
20  W. HOLDENER         ŠVI 

Na treningu daleč najhitrejša
Postala je tragična junakinja Pekinga, sama pa se je tolažila, da ni konec sveta. Pojavila so se ugibanja, da bo po slalomskem polomu celo končala nastope, a je ostala na prizorišču iger. Z jutrišnjo zlato medaljo bi se kar lepo potolažila. Na današnjem treningu je bila na dobri minuti in pol dolgi progi daleč najhitrejša, 93 stotink pred Wendy Holdener in 94 pred Ester Ledecko. V četrtek bo pod drobnogledom in pod velikim pritiskom. Vsekakor bo morala smuk opraviti bolje kot pred štirimi leti, ko je za poznejšo prvakinjo Michelle Gisin zaostala za sekundo in 21 stotink.

Na startu le 26 smučark
Ledecka že skoraj štiri leta ni tekmovala na slalomih, v tej disciplini nima niti enega starta v svetovnem pokalu. A konkurenca je tako okrnjena (na startu bo 26 smučark), da bi na lahki slalomski postavitvi videli tudi kakšno presenečenje. Če se vrnemo na moško tekmo: Norvežan Kilde je bil srebrn, čeprav v zadnjih sezonah ni treniral slaloma.

Začetek tekme ob 3.30, slalom ob 7.00
V tem kontekstu bi lahko za odmeven izid poskrbela tudi Maruša Ferk Saioni. Njen najboljši kombinacijski dosežek na velikih tekmovanjih je osmo mesto na svetovnem prvenstvu 2017. Danes na treningu na progi Skala ni nastopila. Na smuku, ki se bo začel ob 3.30, bo imela številko 19. Slalomski del bo po 7. uri. Prenos na TV SLO 2 in na Valu 202.

Pomagajte nam poiskati jekleni trenutek na ZOI 2022

Začeli smo akcijo iskanja najbolj olimpijskega trenutka na igrah v Pekingu. V času olimpijskih iger izpostavljamo nekaj izstopajočih olimpijskih trenutkov, nekaj tistih športnikov, ki najbolj poosebljajo olimpijski duh.

Svoj glas lahko oddate tukaj.