Slovenskega zunanjega ministra Anžeta Logarjai so med drugim vprašali, ali je slovenska vlada že čestitala Joeju Bidnu. Foto: BoBo
Slovenskega zunanjega ministra Anžeta Logarjai so med drugim vprašali, ali je slovenska vlada že čestitala Joeju Bidnu. Foto: BoBo

Foruma so se udeležili zunanji ministri predsedujoče trojice Uniji, tj. Nemčije, Portugalske in Slovenije, in sicer nemški zunanji minister Heiko Maas, portugalski zunanji minister Augustus Santo Silva in slovenski zunanji minister Anže Logar, ki so ga med drugim vprašali, ali je slovenska vlada že čestitala Joeju Bidnu.

Minister Logar je odgovarjal tudi na vprašanja moderatorke o pismu slovenskega premierja Janeza Janše vodilnim v Uniji in o njegovih čestitkah Donaldu Trumpu in Bidnu.

Poljska vlada bo še počakala z uradnim priznanjem Bidnove zmage

Poljska vlada bo še počakala s priznanjem Joeja Bidna kot prihodnjega predsednika ZDA, poroča STA. "To je odvisno od razvoja političnih in pravnih razmer v samih ZDA," je za poljski radio dejal tamkajšnji zunanji minister Zbigniew Rau, ko so ga vprašali, kdaj bo njegovo ministrstvo Bidnu čestitalo za zmago. Poudaril je, da sta pomembna dva datuma, prvi je 14. december, ko se sestanejo elektorji, drugi so razsodbe sodišč o veljavnosti volitev v ZDA. "To lahko traja do 20. januarja," je še dejal vodja poljske diplomacije.

Poljska konservativna vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) ter predsednik Andrzej Duda ne skrivata, da sedanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa občudujeta. Duda je Bidnu sicer čestital "za uspešno volilno kampanjo", ne pa tudi za zmago.

Med temami tudi epidemija covida-19

Forumi so priložnost za razpravo in predstavitev stališč na številne teme, predvsem najbolj pereče, med njimi je epidemija covida-19. Maas je presodil, da so na epidemijo bolje pripravljeni kot v prvem valu.

Za Unijo je ta trenutek najpomembnejše vprašanje povezovanja evropskega denarja z vladavino prava, čemur nasprotujeta Madžarska in Poljska. "Ni možnosti, da bi ta mehanizem črtali iz kompromisa. Te sporazume smo dosegli na ravni Evropskega sveta in parlamenta," je dejal Maas.

Logarja so vprašali, kakšen je bil namen Janševega pisma

Slovenskega ministra so na forumu vprašali, kaj je mislil slovenski premier Janez Janša s pismom, ki ga je poslal predsedujočim EU-ja, na kar Logar ni neposredno odgovoril, je pa pojasnil, da je treba najti rešitev: "Seveda imajo tradicionalne demokracije drugačen pogled na vladavino prava kot države, ki so šele pred 30 leti izšle iz represivnih sistemov. Razprava se je razvnela med krizo. Sprijazniti se moramo s tem, da na zadevo gledamo iz različnih zornih kotov."

Logar: "Slovenska vlada ni čestitala Bidnu"

Ena od tem so bili tudi odnosi z ZDA. Nemški zunanji minister Maas je opozoril, da z Bidnom v Beli hiši ne bo vse drugače, bo pa po njegovi napovedi bolje.

Nemški zunanji minister Maas je dejal, da so na epidemijo bolje pripravljeni kot v prvem valu. Foto: Reuters
Nemški zunanji minister Maas je dejal, da so na epidemijo bolje pripravljeni kot v prvem valu. Foto: Reuters

Logar je moral zagovarjati prezgodnje čestitke premierja Janše Trumpu in odgovarjati na vprašanje, ali je slovenska vlada že čestitala Bidnu. "Slovenska vlada ni čestitala Bidnu, saj je tudi sporočilo, ki ste ga omenili, prišlo z osebnega profila predsednika vlade, in to se lahko zgodi tudi v prihodnje."

Evropska unija pa mora postati bolj neodvisna od ZDA, Bidnu navkljub, je še stališče predsedujoče Nemčije.

Omenjeno sporočilo je medtem komentiral tudi konservativni ameriški časopis Wall Street Journal v članku o tem, da bo Bidnova administracija kritična do populističnih voditeljev iz vzhodne Evrope.

Med njimi omenjajo Janšo, češ da je kot prvi in edini svetovni voditelj javno razglasil zmago Donalda Trumpa.

Pahor: Bidnove poteze dajejo veliko upanje za dosego globalne podnebne pravičnosti

Odločitev novoizvoljenega predsednika ZDA Joeja Bidna, da za posebnega odposlanca za podnebje v svoji administraciji predlaga nekdanjega državnega sekretarja Johna Kerryja, pa tudi namera za vnovičen pristop ZDA k pariškemu podnebnemu sporazumu dajeta veliko upanje za dosego globalne podnebne pravičnosti, po poročanju STA-ja ugotavlja predsednik republike Borut Pahor.

To je predsednik v slovenščini in angleščini zapisal na Twitterju in pri tem dodal ključnik "podnebno ukrepanje zdaj", s čimer se je odzval na eno od javno že predstavljenih kadrovskih potez novoizvoljenega ameriškega predsednika, ki začenja sestavljati svojo prihodnjo administracijo. Ta bo lahko začela naloge izvršilne oblasti opravljati po Bidnovi slovesni inavguraciji 20. januarja prihodnje leto.

Biden se je tako odločil, da bo imel posebnega odposlanca za podnebje, in izbral nekdanjega državnega sekretarja, senatorja in demokratskega predsedniškega kandidata Kerryja, ki je v imenu ZDA podpisal pariški podnebni sporazum. Po mnenju opazovalcev je njegovo imenovanje jasen znak, da bo nova ameriška vlada v nasprotju s trenutno administracijo predsednika Donalda Trumpa znova zavezana boju proti podnebnim spremembam."Vračam se v vlado, da bi Amerika spet obravnavala največji izziv te generacije in tiste, ki bodo sledili," je po imenovanju na Twitterju zapisal Kerry. "Podnebna kriza zahteva, da sodelujemo vsi," je poudaril.

Da Bidnova administracija načrtuje odmik od politike Trumpove administracije, ki je ZDA z argumentom, da je škodljiv za ameriško gospodarstvo, umaknila iz pariškega sporazuma, je vidna tudi napoved novoizvoljenega predsednika, da bo gospodarsko najmočnejšo državo na svetu vrnil pod okrilje omenjenega prvega svetovnega dogovora o boju proti podnebnim spremembam.

Zunanjepolitični forum v Berlinu