Foto:
Foto:

Ena ključnih novosti je, da bo za stanovanja, kjer bo dejansko izkazana nična poraba ali poraba, manjša od 40 odstotkov povprečja v stavbi, veljalo, da zanje ni podatka z delilnika, kar pomeni, da bodo za izračun porabe toplote upoštevali kvadraturo stanovanja. Glavni namen novega pravilnika pa naj bi bila pravičnejša delitev stroškov toplote med etažnimi lastniki. Visoki stroški so namreč velikokrat vzrok za to, da se raje odločijo za drugo obliko ogrevanja. Pa čeprav je priključitev na toplovodno omrežje za vse stanovanjske objekte, kjer sistem daljinskega ogrevanja to omogoča, obvezna.

Maja Jenko živi v stanovanjskem naselju v Luciji, kjer je v 56 stanovanjskih blokih na daljinsko ogrevanje priklopljenih 1586 odjemalcev. Na Liminjanski 81 jih od 27 stanovanjskih enot le šest uporablja daljinsko ogrevanje iz Petrolove skupinske kotlovnice. "Vsi drugi raje plačujemo samo fiksne stroške in se znajdemo po svoje, saj si tako visokih računov za ogrevanje ne moremo privoščiti," nam je povedala Lucijčanka, ki je za 90 kvadratnih metrov veliko stanovanje prej plačevala 300 evrov na mesec, zdaj ko uporablja drugi energent, plača toliko v celem letu. Vzrok za to, da se je odpovedala daljinskemu ogrevanju, pa je tudi v tem, da jo je, kot trdi, kljub odprtim vsem radiatorjem v stanovanju zeblo.

Petrol: Mi nismo krivi, da radiatorji ne grejejo!

Vodja daljinskega ogrevanja iz Petrola Zoran Gračner nam je pojasnili, da je eden od vzrokov za to, da se radiatorji v stanovanju Maje Jenko nikoli niso dovolj ogreli, ta, da na Liminjanski 81 niso izvedli hidravličnega uravnoteženja sekundarnih instalacij ogrevanja, s katerim bi si zagotovili pravilno razporeditev toplote znotraj bloka. Kot pravijo v Petrolu, na to nimajo vpliva, temveč morajo za to poskrbeti stanovalci in upravnik. Direktor podjetja Upravljanje Piran Stojan Fišer pa nam je zatrdil, da so pred uvedbo merilnikov na zboru etažnih lastnikov predlagali, da se hidravlično izvajanje izvede, a se lastniki zaradi previsoke cene investicije zanjo niso odločili.

Novi pravilnik prinesel višje stroške

S sprejetjem novega pravilnika bodo stroški ogrevanja v stanovanju Maje Jenko višji, saj 18. člen določa, da se bo v primeru, ko bo stanje na merilniku nič, stroške ogrevanja zaračunavalo po kvadraturi stanovanja. Tako bo Lucijčanka po novem plačevala okoli 80 evrov več na kurilno sezono. Na drugi strani pa bo tistim, ki se ogrevajo z radiatorji, novi pravilnik znižal stroške ogrevanja. Kot so izračunali v podjetju, ki deli toploto na Liminjanski 81, bodo stanovalci za stanovanje, ki meri 74,70 m2 in so po starem pravilniku plačevali 661,75 evra na kurilno sezono, po novem plačevali kar 373 evrov manj, to pomeni, da se bodo njihovi stroški skoraj prepolovili. Tisti s povprečno porabo, ki so v lanski kurilni sezoni za ogrevanje plačali 320,36 evra, pa bodo na račun delitve stroškov toplote po kvadraturi privarčevali slabih 32 evrov.

Bo novi pravilnik o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v večstanovanjskih stavbah pravičnejši od prejšnjega in ali so očitki, da daje izvajalcem delitve stroškov več pravic kot etažnim lastnikom ter da ne upošteva dejstva, da marsikdo za ogrevanje uporablja tudi druge načine, ki so pogosto bistveno cenejši, upravičeni, bomo pojasnili v oddaji Posebna ponudba v soboto ob 17.20 na TVS 1. S svojimi vprašanji se boste lahko v oddajo vključili po telefonu 01/475 20 20 in 01/475 20 21.