Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 1. feb. 2022

TV Maribor • Tor, 1. feb.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

10:55
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

11:00
Kultura

V Cankarjevem domu smo se udeležili dogodka, kjer so dr. Mateja Pezdirc Bartol, Melita Forstnerič, Danijela Kocmut, Andree Luck-Gaye, Janez Pipan, dr. Gašper Troha in Jagna Pogačnik tkali poglede na umetnost Draga Jančarja. V Savinovem likovnem salonu v Žalcu smo si ogledali angažirano in aktualno razstavo Vztrajnostni moment upora / Dialog Vesna Bukovec : Janez Zalaznik. Prisluhnili smo novemu albumu Wolfganga Flüra Magazine 1, pogledali pa bomo k festivalu Sundance, kjer so prvič nagradili grozljivko; režiserski prvenec Američanke Nikyatu Jusu Nanny, o nezakoniti priseljenki iz Senegala. Nagrado za najboljši dokumentarec je prejel The Exiles o treh disidentih iz Kitajske. V Mladinski knjigi pa so danes podelili sedmo književno nagrado za najboljše še neobjavljeno književno delo. Dobila jo je Tina Vrščaj za delo Na klancu.

Vrnitev – film po scenariju Janka Messnerja
Slovenski pisatelj Janko Messner bi bil decembra lani praznoval 100. rojstni dan, letos pa mineva 80 let od nasilnega pregona slovenskih družin s Koroškega v nacistična taborišča.
Prav to zgodovinsko travmo slovenskega življa je tematiziral avtor Janko Messner v svojem delu Vrnitev.
Po njegovem scenariju je leta 1976 režiser Anton Tomašič z ekipo RTV Slovenija posnel istoimenski enourni film.
V zgodbi se glavni protagonist Jože Kuchar kot vojak med dopustom v času nacionalsocializma vrne domov in ugotovi, da je režim, za katerega se je moral bojevati, družinske člane pregnal z domačije. Zato se ne vrne več v nemško vojsko in se želi priključiti uporniškemu gibanju.
V oddaji vam bomo v spomin na koroškega avtorja in na obletnico izselitve predvajali skrajšano inačico filma, ki je na XIV. festivalu televizijskega filma v Pragi leta 1977 za Messnerjev scenarij prejel najvišje priznanje.
http://slovenci.orf.at

Bolniki pred zaprtimi vrati. Psihedeliki kot zdravilo? Bombardirana Slovenija. Solidarnost, ki osrečuje. Od propada do prestiža.

Boštjan Narat je Mariborčan, ki ga ta podatek ne zamejuje. Šolal se je na Gimnaziji Poljane v Ljubljani, je glasbenik, a po poklicu filozof, ki je nekoč hotel postati novinar. Zato je tudi publicist, voditelj televizijskih oddaj, pisatelj, tudi igralec. Geslo, pod katerim ga boste vedno odkrili na spletu, je – Katalena.
Vabimo vas, da si pogovor z Boštjanom Naratom v oddaji Dober večer ogledate nocoj, v ponedeljek 31. januarja ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Ob torkih se z vami prebuja Mojca Mavec. Prva ura druženja prinaša pregled črne kronike z dr. Damijano Žišt, rubriko V središču z Moniko Tavčar in športne minute z Anžetom Bašljem. V jezikovnem kotičku se lotevamo slovničnih vprašanj in dilem, s tujci, ki živijo v Sloveniji, spoznavamo svet, s Špelo Močnik na terenu pa Slovenijo. Rubrika Moj RTV prinaša zanimive vsebine iz naše hiše, Kuharski ABC pa hitro in enostavno pripravo hrane. Oddajo ob torkih zaključujemo v družbi z znanimi družinami. Z nami so jutra lepša!

Od svečnice do pepelnice je kurentov čas. Obdobje, ko skrivnostni in mogočni kurenti odganjajo zimo in zlo, prinašajo pa srečo in dobro. Moč tradicije in mit kurenta v današnjem času v pristni podobi in z običaji, ki so ga zaznamovali.

A Barangolások adásában az MTVA munkatársai jóvoltából az Itthon vagy! című sorozatban a Hajdúvárosokról és a Szolnokról szóló epizódot láthatják.

V oddaji Potepanja si s pomočjo fundacije MTVA v nizu oddaj z naslovom Doma si! oglejte epizodi o hajduških mestih in Szolnoku.

Dejstvo je, da meje med državama že nekaj let ni več in čeprav je v vsakdanjih pogovorih in navadah še vedno prisotna, se je na omenjenem območju marsikaj že spremenilo. Čedalje več je namreč stikov med slovenskim in italijanskim prebivalstvom, več je skupnih pobud, istočasno pa se je v marsikaterem pogledu spremenilo tudi samo stanje in vzdušje znotraj slovenske manjšine. Nov čas je namreč prinesel številne spremembe, ki označujejo prehod v nov čas, katerega se prebivalci tega območja verjetno premalo zavedajo.

Naslov oddaje se torej navezuje na miselno prehajanje v nov čas, ki se izraža tako v navadah kot v postopni spremembi mišljenja. Posledično postaja tudi prehajanje državne meje ustaljena in čedalje pogostejše navada, ki nedvomno spodbuja spoznavanje in zato tudi razumevanje soseda ter razmišljanje o in delovanje v skupnem prostoru.
V oddaji se torej opiramo tudi na prehode iz preteklih miselnih okvirov v nove.

Oddaja je na sporedu vsak četrtek, ob 18. uri na TV Koper. V njej z zanimivimi gosti iz obeh strani nekdanje meje predstavljamo uspešna sodelovanja na različnih področjih: kulturi, gospodarstvu, znanosti in družbeno političnemu življenju.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.
On- mednarodno priznani trener jadranja iz Slovenije, ona- Avstrijka, živeča med vršaci, v krajih, znanih po zimskih športih, in vendar prav tako močno vpeta v jadranje. Oba živita svetovljansko, razgibano življenje, zato sta se odločila, da za toplejši del leta sidro vržeta na naši Obali. Na sanjski lokaciji je tako zrastla njuna sanjska kopenska barka.
Čeprav med našimi obiski hiš in stanovanj po Sloveniji vidimo številne domiselne rešitve, kako iz majhnega prostora iztisniti čim več, smo bili navdušeni nad »garsonjerco«, kot svoje stanovanje imenuje lastnica. Del starejše hiše v Ljubljani je uredila popolnoma po svojih zamislih in okusu.
Marsikdo se bo gotovo strinjal z mislijo, da je najlepši dodatek v domu – rastlina. Pri čemer je beseda »dodatek« močno v navednicah, saj gre vendar za živa bitja, ki nam skrb in ljubezen vračajo s tiho prisotnostjo, stanovitnostjo ter nemo lepoto. Sploh pa beseda dodatek ni več na mestu, ko gre za stanovanje mladega para. Pri njima je namreč v taki številčni premoči, da sta skorajda že lastnika sostanovalca rastlin.

Če želite v času covida 19 obiskati upravno enoto, se morate predhodno naročiti. To lahko storite po telefonu, elektronski pošti ali klasični pošti. Pred kratkim je ministrstvo za javno upravo vzpostavilo tudi sistem samonaročanja po spletu, a aplikacija ne deluje. Kako torej do termina, koliko časa je treba čakati nanj in zakaj se najbolj zatika na oddelku za tujce?

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Pravljica Kako je čebelica rešila zajčka govori o pogumu drobne čebelice, ki pomaga prestrašenemu zajčku pregnati rogato kozo iz njegove hiške.

Kakadudu in Foksner tekmujeta v pevskem znanju. Pojeta pa milo rečeno, malo čudno po svoje.
Pepe, ki je poznavalec slovenskih ljudskih pesmi, bi ju rad naučil pravilno peti. Učenca nista preveč poslušna, zato Pepetu na pomoč priskočijo otroci Pevskega zbora RTV Slovenija.
Skupaj je učenje veliko zabavnejše. Najprej se naučijo pesmi Barčica po morju plava.
Med učenjem pesmi zaposlijo še spretne prstke, ki izdelajo prelepe barčice iz papirja.

V mestu nekdo odvrže škatlico, v kateri je bil kolaček. Mandi in Pipi mu jo odneseta, brezobzirnež pa je še vedno ne vrže v smetnjak. Prijatelja skleneta, da ga bosta naučila, kako je treba ravnati s smetmi.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Predstavljamo mladega prevzemnika kmetije z Goričkega, Metoda Gutmana. Obiskali smo Biotehniško šolo Rakičan, ki je osrednja kmetijska izobraževalna ustanova v Pomurju. V studiu gostimo prodekanjo Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru, dr. Karmen Pažek. Na terenu smo preverjali, katere so prednosti mikro zelenjave. Opozarjamo, da je od 1.1.2022 zahtevke za vračilo trošarine, mogoče oddajati le še elektronsko.

Solinarstvo je ena redkih dejavnosti, ki se je v stoletjih zelo malo spreminjala. Način proizvodnje, kot se je uveljavil v času Beneške republike, je ostal enak do današnjih dni. Benetkam se pripisuje tudi izvor recepta za ribe na savor, še danes v Istri izjemno priljubljene in razširjene jedi. Z marinado, ki poveča obstojnost jedi, če jo hranimo na hladnem, lahko prelijemo različne majhne ribe, ki jih je bilo zlasti včasih na pretek. V Krajinskem parku Sečoveljske soline na območju Fotanigge je tokrat zadišalo po jedi, ki so jo solinarji večkrat jedli, saj so jo lahko pripravili za več dni, pa tudi sestavine so imeli ves čas na dosegu roke.

ZIMSKI VRT
Ljubljenke Branka Gregorinčič so zagotovo vrtnice. Čez zimo, ko vrtnice počivajo, pozornost namenja sobnim rastlinam. Pred leti je del dnevne sobe preuredila v 12 kvadratnih metrov velik zimski vrt oziroma v prizor gosto zarasle tropske pokrajine.
PRESAJANJE SANSEVERIJ - KLUB GAIA
Gospa Branka je nekaj najbolj posebnih rastlin v zimskem vrtu in kako jih razmnožuje, predstavila tudi strokovni sodelavki kluba Gaia, Loreti Vlahović. Skupaj sta nato presadili preveč razraščene sanseverije, njene liste pa potaknili.
POSKUSI Z RASTLINAMI
Tokrat v 2 poskusih z rastlinami, ki jih z lahkoto opravimo tudi doma z otroki, preverjamo, ali vodo prečrpajo tudi odrezani cvetovi. Dokaj enostavno lahko preverimo tudi, koliko tekočine izhlapi z listov.
RAZMOŽEVANJE Z LISTI
Bivalni kotički so pri Sebastjanu Liparju prepredeni z rastlinami. Cvetoči ali kako drugače posebni so za okras, pa še zrak čistijo. Večino sobnih rastlin si lahko razmnožimo sami. Sebastjan tokrat uporabi njihove liste.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

A Barangolások adásában az MTVA munkatársai jóvoltából az Itthon vagy! című sorozatban a Hajdúvárosokról és a Szolnokról szóló epizódot láthatják.

V oddaji Potepanja si s pomočjo fundacije MTVA v nizu oddaj z naslovom Doma si! oglejte epizodi o hajduških mestih in Szolnoku.

Vabljeni k ogledu!

Oddaja predstavi prvi del koncerta Explosion of Rock, ki je v Taverni v Kopru gostil štiri rock skupine. V prvi oddaji igrata dva mlada benda, ki delujeta na Obali: Rockice in Bebin Sladoled.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov