Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 22. feb. 2023

TV Maribor • Sre, 22. feb.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

10:55
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

11:00
Kultura

Napovedujemo svečano akademijo ob Kajuhovem letu v Cankarjevem domu, ob tem pa smo prelistali novo (sedmo in hkrati zadnjo) knjigo v zbirki Kajuh 100: Zoran Smiljanič in Marijan Pušavec: Kajuh, pesnik partizan. Na mednarodni dan maternega jezika smo bili v Kinoteki na slovesni premieri štirih kratkih filmčkov s skupnim naslovom Neverjetne dogodivščine slovenskega jezika, prebrali pa smo tudi novo zbirko kratke proze hrvaške pisateljice Slavenke Drakulić Nevidna ženska in druge zgodbe. Pogledali bomo tudi h gostovanju mariborskega Baleta v Hongkongu.

Az adás a farsangról szól. A gyerekek körutazást tehetnek a karneválok világában, majd a göntérházi ovisok ötletes jelmezeket készítenek, és igazi álarcosbált rendeznek. Pártosfalván az ügyes gyerekek csörögefánkokat készítenek.

Tema današnje oddaje je pust. Otroci se bodo lahko odpravili na popotovanje v svet karnevalov, genterovski vrtčevski otroci pa bodo pripravili domiselne maske in kostume ter priredili pravo pustno zabavo. V Prosenjakovcih bodo pridni otroci pekli flancate.

A műsor a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (www.bgazrt.hu) támogatásával készül.

Na brazdah ljubezni je zgodba z začetka prejšnjega stoletja, ko se na Dravskem in Ptujskem polju ob enem od številnih običajev, značilnih za to območje, spoznata Nežka in Tonček. Čeprav živita v različnih okoljih, ju poveže nerazdružljiva ljubezen. Nadaljevanka prikaže skoraj vse stare običaje, šege in navade iz teh krajev, skupaj z narečnimi in etnološkimi značilnostmi ter posebnostmi. Filmski zapis, ki si ga bo na programu Televizije Maribor mogoče ogledati enajst nedeljskih večerov ob 21. uri, bo gotovo postal pomemben kulturno-zgodovinski pomnik za kasnejše rodove.

NABIRANJE CEPIČEV
Februarja je še čas za nabiranje cepičev. Biodinamik Slavko Turšič razloži, kako pravilno odberemo vejice za cepiče. Da te ne bi do cepljenja že vzbrstele, jih shrani v zamrzovalniku.
OSKRBA FALENOPSISOV
V Dobrovniku smo se podali med orhideje iz rodu falenopsis, za katere pravi Tomaž Jevšnik iz Ocean Orchids, da jih ne zalivamo, pač pa utapljamo. Kako ugotoviti, kdaj potrebujejo zalivanje, pa v oddaji.
ZELENE STENE
Tokrat spoznavamo mah, kot izredno dekorativno 'darilo' iz narave. Ko je primerno obdelan, tudi obarvan, z njim polepšamo notranje prostore in ustvarimo unikatne, reliefne okvirje. Sandra Pirš iz podjetja Liwing Walls ga rada kombinira z 'živimi' rastlinami, da ustvari zeleno steno.

Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj v letošnjem letu praznuje 70 letnico delovanja. Nedavno so na Ptuju organizirali Tumpejeve dneve in obravnavali aktualne teme v govedoreji. S strokovnjakom v studiu predstavimo Bovino virusno diarejo in nove subvencije, ki jih lahko govedorejci pridobijo iz ukrepov SKP. Na vrtnarski kmetiji Mrak spoznavamo delo terenskih svetovalcev. Vodja Javne službe kmetijskega svetovanja pri KGZS predstavi pomen kmetijskega svetovanja v današnjem času. Ustavljamo se tudi na kmetiji Kekec v Slovenskih goricah, kjer predelujejo mleko krav, ovac in koz v ekološke mlečne izdelke.

Sredina jutra se pričnejo s pregledom dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo postavljamo V središče. Za vse udeležence v prometu svetujemo v prometnih minutah. V pravnih nasvetih gostimo odvetnike in odvetnice, ki odgovarjajo tudi na vaša vprašanja. Po deveti uri razrešujemo dileme o življenjskih temah, ki se dotikajo nas vseh, ponudimo vam tudi vrtne nasvete, jutro pa zaključimo s pregledom družabne kronike. Vaša sredina družba sta Špela Močnik in David Urankar, jutro z nami je dobro jutro!

Az adás tartalma:

- nyílt nap a Lendvai Kétnyelvű Középiskolában;
- Herman László kiállítása Ljubljanában;
- „…A múlt a jelen alakja; a jövő a jelen illata…” című fotókiállítás;
- a 2022-es év legjobb sportolói a Lendvai községben;
- Egészségünkre! – A stressz.

Vsebina oddaje:

- informativni dan v Dvojezični srednji šoli Lendava;
- razstava Lászla Hermana v Ljubljani;
- fotografska razstava »… Preteklost je oblika sedanjosti; prihodnost je vonj sedanjosti …«;
- prireditev Športnik leta 2022 v Občini Lendava;
- rubrika Na zdravje!: stres.

Glasba je izmed vseh umetnosti prav gotovo tista, ki najmočneje povezuje ljudi vseh generacij, interesov in življenjskih nazorov. Ker smo prepričani, da sta kultura in umetnost javni dobrini, ki bi morali biti dostopni prav vsem, smo 24. maja 2019 v mariborskem mestnem parku za vse ljubitelje opere in klasične glasbe ter ne nazadnje tudi za vse radovedne mimoidoče pripravili zdaj že tradicionalni koncert opernih arij in zborov pred iztekom letošnje gledališke sezone. Koncert z naslovom Operna noč v Mestnem parku, ki je brezplačen in prosto dostopen prav vsem, so ob spremljavi Simfoničnega orkestra SNG Maribor in pod taktirko dirigenta Simona Krečiča izvedli solisti in zbor mariborske operne hiše. Predstavili so najlepše operne melodije iz največjih uspešnic aktualne sezone pa tudi zanimiv izbor odlomkov iz opernih del, ki jih bomo izvedli v prihodnji sezoni.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Sirota deklica hodi skozi gozd, kjer jo neke noči nagovori gozdni duh. Vodi jo na goro, na kateri prebiva krokar. Ta je nanjo čakal dolga leta, da bi se skupaj odpravila po svetu in ljudem pripovedovala o ljubezni in sočutju ter spoštovanju do planeta.

Ajda je lepa rastlina, ki se hitro vrača nazaj na naša polja. Kako je zdrava pa vemo vsi.
Različne pokrajine v Sloveniji imajo različna poimenovanja, pa tudi različne oblike štrukljev. Takih oblik kot jih bosta naredila Juš in Tita, pa zagotovo ni videl še nihče. Seveda bo Cmok priskočil na pomoč, da bo kaj dati na mizo, ki bo užitno.

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

V nocojšnji Kulturi bomo med drugim govorili dogajanju na Berlinalu in o slikarski razstavi Lucian Freud - Nove perspektive v muzeju Thyssen Bornemisza v Madridu. O antološki zbirki Dark Luminosity pa smo se pogovarjali z britanskim basistom Jahom Wobblom.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, po Dnevniku in pred Odmevi.

V drugem letošnjem Štajerskem gospodarskem forumu se sprašujemo, kaj so in kateri so poklici prihodnosti? Ali jih je mogoče določati, glede na interese v gospodarstvu? Kako vemo, kakšne bodo potrebe gospodarstva čez dve, pet ali več let? Z nami bodo eden izmed direktorjev Pošte Slovenije, nosilka študije Sodobni trg dela in karierna svetovalka, ter direktor Višje prometne šole v Mariboru.
Vabimo vas, da si pogovor o poklicih prihodnosti v oddaji Omizje ogledate nocoj, v sredo 22. februarja ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Človeku so živali že od začetka njegovega obstoja pomagale preživeti. Vsak, ki ima za družabnika psa, mačko, konja ali drugo žival, ve, da so živali za človeka preprosto zdravilne. So namreč zvesti prijatelji in človeku podarjajo neomejeno naklonjenost in ljubezen. Danes človek nosi odgovornost, da živali v njegovi oskrbi ne trpijo. V oddaji O živalih in ljudeh skušamo osvetliti različne vidike odnosa človek - žival. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Az adás tartalma:

- nyílt nap a Lendvai Kétnyelvű Középiskolában;
- Herman László kiállítása Ljubljanában;
- „…A múlt a jelen alakja; a jövő a jelen illata…” című fotókiállítás;
- a 2022-es év legjobb sportolói a Lendvai községben;
- Egészségünkre! – A stressz.

Vsebina oddaje:

- informativni dan v Dvojezični srednji šoli Lendava;
- razstava Lászla Hermana v Ljubljani;
- fotografska razstava »… Preteklost je oblika sedanjosti; prihodnost je vonj sedanjosti …«;
- prireditev Športnik leta 2022 v Občini Lendava;
- rubrika Na zdravje!: stres.

So politični grafiti vandalizem ali odsev družbe? V oddaji več o tem, kako grafiti vstopajo v polje angažirane umetnosti, kakšno vlogo ima anonimnost avtorjev ter kaj se trenutno dogaja na zidovih slovenskih ulic. Ob ljubljanski premieri filma M.R.I. smo se pogovarjali z romunskim režiserjem Cristianom Mungiujem, ki je bil med drugim kar trikrat nagrajen v Cannesu. Eden najpomembnejših predstavnikov novega vala romunskih režiserjev, ki so v začetku stoletja Romunijo postavili na svetovni filmski zemljevid, v zadnjem filmu raziskuje, kako se človek v kriznih časih spopada z neznanim. Spremljali smo tudi predajo zvočnega traku s skrivnimi posnetki, ki ga je Emilija Soklič podarila tretjemu programu Radia Slovenija. Ko je namreč Osvobodilna fronta leta 1941 razglasila kulturni molk, bojkot vseh kulturnih prireditev, je Akademski pevski zbor pod vodstvom Franceta Marolta udarno odpel še zadnji koncert. Izumitelj in tonski mojster Rudi Omota ga je skrivaj posnel, trak pa predal Emiliji Soklič. V studio prihaja Stojan Pelko, programski vodja Evropske prestolnice kulture 2025, ki nam bo med drugim predstavil vizijo in program, s katerim si je Nova Gorica v sodelovanju z Gorico prislužila ta prestižni naziv.

V Sloveniji raste približno 3000 vrst rastlin, okoli 300 od njih pa je za človeka strupenih: tisa, jesenski podlesek, čmerika, pikasti mišjak, volčja češnja in številne druge. Tudi rastline, ki jih pogosto uživamo, imajo dele, ki so za nas lahko nevarni. Približno 6 % vseh zastrupitev pri ljudeh povzročijo strupene rastline. Rastline se s strupi branijo pred drugimi živimo bitji, vendar niso rastlinski strupi enako nevarni za vsa živa bitja. Semena tise so za nas zelo nevarna, saj lahko povzročijo celo srčni zastoj, pticam pa ne škodujejo. Zakaj?
Kako dobro poznamo rastlinske strupe in kako bi jih lahko uporabili?

Spored v skakalnem delu svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah se bo začel s kvalifikacijami žensk na srednji napravi. Naslov bo branila Ema Klinec. Prvo dejanje bo prvi preizkus pripravljenosti, a glavno šele sledi.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov