Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 22. feb. 2023

TV Slovenija 2 • Sre, 22. feb.

Az adás a farsangról szól. A gyerekek körutazást tehetnek a karneválok világában, majd a göntérházi ovisok ötletes jelmezeket készítenek, és igazi álarcosbált rendeznek. Pártosfalván az ügyes gyerekek csörögefánkokat készítenek.

Tema današnje oddaje je pust. Otroci se bodo lahko odpravili na popotovanje v svet karnevalov, genterovski vrtčevski otroci pa bodo pripravili domiselne maske in kostume ter priredili pravo pustno zabavo. V Prosenjakovcih bodo pridni otroci pekli flancate.

A műsor a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (www.bgazrt.hu) támogatásával készül.

Sredina jutra se pričnejo s pregledom dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo postavljamo V središče. Za vse udeležence v prometu svetujemo v prometnih minutah. V pravnih nasvetih gostimo odvetnike in odvetnice, ki odgovarjajo tudi na vaša vprašanja. Po deveti uri razrešujemo dileme o življenjskih temah, ki se dotikajo nas vseh, ponudimo vam tudi vrtne nasvete, jutro pa zaključimo s pregledom družabne kronike. Vaša sredina družba sta Špela Močnik in David Urankar, jutro z nami je dobro jutro!

Brata Sever južnoameriško pustolovščino nadaljujeta v Braziliji. Pot ju vodi iz Ria prek otoka Ilia Grande vse do Peruja. Kljub mnogim preprekam in težavam se njuna dogodivščina uspešno razplete v Limi.

Bernarda in Jože gostita igralko Mojco Fatur, ki igra v monokomediji Nikoli ni prepozno. V goste prihaja tudi smučarski skakalec Cene Prevc, ki je pred nekaj dnevi prejel Bloudkovo nagrado – najvišje priznanje na področju športa v Sloveniji. V zabavnih igrah se tokrat med seboj pomerita voditelja oddaje Krompir: Nika Rozman in Nik Škrlec. Na glasbenem odru se predstavljajo: Tokac in Emanuela, ki sta izdala album Čudež, ter skupina LPS, ki nas je lani predstavljala na Pesmi Evrovizije, letos pa so izdali novo pesem Osem korakov.

Spored v skakalnem delu svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah se bo začel s kvalifikacijami žensk na srednji napravi. Naslov bo branila Ema Klinec. Prvo dejanje bo prvi preizkus pripravljenosti, a glavno šele sledi.

Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.

Tokrat se posvetimo ambientom, v katerih kraljuje les. Najprej se bomo ustavili v čisto klasični domači brunarici. Zrasla je na Gorenjskem in je zahtevala veliko domačega stavbarskega znanja ter obrtniških spretnosti.
Apartmajska stavba v Ljubljani ponazarja idejo enega največjih arhitektov modernizma, Le Corbusierja, ki je trdil, da mora vsaka hiša naravi povrniti tisti košček, ki ji ga je odvzela s svojo površino. Objekt, ki smo ga posneli, se od drugih loči z zeleno streho, ki poleg lesa poudari potreben stik z naravo.
Mobilne hiške povezujemo s počitnicami, z naravo, kamor se v toplih mesecih leta preselimo za teden ali dva, da si oddahnemo in napolnimo baterije. A mobilna hiška je lahko še mnogo več kot to – lahko predstavlja stalno obliko bivanja, ki je ravno tako funkcionalno in udobno kot v klasični hiši ali stanovanju, hkrati pa mnogo cenejše. Predstavimo primer zares vsestranske uporabnosti lesa kot gradbenega materiala.

Družinsko podjetje Lotrič Metrology iz Selške doline je mednarodno uveljavljen ponudnik meroslovnih storitev; njegove certifikate najdemo v več kot 50 državah. Posebno pozornost v podjetju posvečajo digitalizaciji procesov in razvojnim projektom, s čimer narekujejo smernice v meroslovju. Sodelujejo s 16 raziskovalnimi inštituti in univerzami, razvili in zaščitili so pet patentov, registriranih imajo dvanajst blagovnih znamk. So tudi edini preskusni laboratorij na področju medicinskih mask in osebne varovalne opreme v širši regiji. Vodstvene položaje v podjetju, ki ga je pred 32 leti ustanovil Marko Lotrič, so pred kratkim prevzeli njegovi trije otroci; priprave na prenos vodenja so se začele že leta 2017, ko so vsi člani družine podpisali družinsko ustavo. Danes v devetih podjetjih v sedmih državah zaposlujejo 180 ljudi, njihova strategija pa je usmerjena v še večjo internacionalizacijo.

V ciklu glasbenih oddaj Moj klasični hit boste lahko znane Slovence spoznali na prav poseben način, s klasično glasbo. Iz sveta medijsko najbolj prepoznavnih osebnosti se v tretji sezoni oddaj predstavijo štiri zanimive osebe različnih poklicev, ki spregovorijo o svojih najljubših klasičnih delih. To so Slavoj Žižek, Martin Golob, Manca Košir in Tilen Artač. Publicistka, promotorka branja in prostovoljka hospica Manca Košir je ustvarjalcem oddaje zaupala svojo zanimivo glasbeno zgodbo. Idejna zasnova, scenarist in urednik oddaj Daniel Celarec, režija Aleksander Šmuc, mojster montaže Andrej Modic, direktor fotografije Uroš Hočevar.

Film o zakulisju Mednarodne klavirske akademije Engadin. Akademija vsako leto poteka v idilični švicarski alpski dolini Engadin, na njej pa najbolj nadarjene pianiste izobražujejo vodilni svetovni klavirski pedagogi. Na akademiji je sodelovala tudi slovenska pianistka Meta Fajdiga (r. 1991), ki skupaj s študenti drugih držav v filmu predstavi svoj pogled na glasbilo klavir in svoje razmišljanje o zahtevni poti mladega pianista.

THE PIANISTS KEYS/Švica/2018/ režija: Christoph Keller

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

V portugalski regiji Alentejo južno od Lizbone ima podjetje Guide Silva v lasti stoletne gozdove hrastov plutovcev, tako imenovane montados. V času nabiranja plute je Guidin brat Pedro Silva odgovoren za dobro počutje družine. Pripravi kruhovo juho açorda à alentejana z divjimi zelišči, za prilogo sočnemu mesu alentejskih prašičev pa še migas à alentejana.

ZU TISCH ... / Nemčija / 2016 / Avtorica: Ivonne Salo

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Slovenci smo vodilni v razvoju elektrokemoterapije, ki jo uporablja že 180 bolnišnic po svetu. Za kakšno zdravljenje gre? V rubriki Zdravje tudi o novi genski terapiji, ki je rešila življenje enoletni deklici z redko boleznijo.

V Magnetu smo se z Majo Založnik odpravili na Šmarno goro in preverili, zakaj je zaljubljena v ta ljubljanski hrib. Družili pa smo tudi s Fehtarji in Tilom Čehom, ki so nam ponudili Sir – svojo novo pesem.

Elena in Pietro ne zdržita več s tremi otroki doma, zato Elena telefonira Lili in ji pove, da Gennarino ne more več biti pri njih. Lila ji zaupa, da je sprejela Michelejevo ponudbo, Elena pa je nad novico ogorčena. Lila ji zabrusi, naj raje očita sestri. Tako Elena izve, da se je njena sestra Elisa zapletla z Marcellom Solaro. Ko pripeljejo Gennarina v Neapelj, neprijetnih presenečenj zanjo še ni konec.

L'AMICA GENIALE (III.) / My Brilliant Friend (III.) / Italija / 2021
Scenarij: Elena Ferrante, Francesco Piccolo, Laura Paolucci, Saverio Constanzo
Režija: Daniele Luchetti
V glavnih vlogah: Margherita Mazzucco, Gaia Girace, Anna Rita Vitolo, Luca Gallone, Imma Villa,
Antonio Milo, Alessio Gallo, Giovanni Amura, Francesco Serpico

Francoska nadaljevanka Laž je posneta po resničnih dogodkih. Claudu Arboni, priljubljenemu županu mesta Castel-sur-Mer, se obeta, da bo svojo kariero nadgradil s položajem senatorja. Njegov vnuk Lucas, s katerim sta zelo povezana, preživlja težko obdobje, saj se njegovi starši ločujejo. Lucas in oče Pierre nikoli nista navezala toplih odnosov, deček je bil vedno bolj navezan na dedka Clauda. Po ločitvi živi z mamo Corinne, z očetom pa preživi vsak drugi konec tedna. Kmalu Lucas v šoli popusti in se začne pretepati, doma ima izpade jeze in agresije. Nekega dne Clauda aretirajo in pretresen izve, da ga je Lucas obtožil posilstva. Claude obtožbe vztrajno zanika, njegova žena in hči Lea mu verjameta, Pierre in Corinne pa verjameta Lucasu. Začne se petnajstletni proces, v katerem Claude Arbona nekajkrat pride na prostost, a mora vedno nazaj v zapor. Končno resnica le pride na dan in 25. marca 2015 sodišče razsodi ter s tem konča zadevo, ki je vse vpletene globoko zaznamovala.

1. del:
Claudu je v življenju vse uspelo: poroka, družina. Kot županu mesta se mu obeta še kariera senatorja. Njegovemu vnuku Lucasu pa je življenje precej manj naklonjeno. Njegovi starši se ločujejo, zaradi česar trpi in nekega dne dedka obtoži posilstva. Tudi zdravniški pregled Lucasa potrdi, da je bil žrtev spolne zlorabe. Claudu se življenje postavi na glavo. Čeprav vztrajno trdi, da tega ni storil, policija zanj odredi začasni pripor.

LE MENSONGE / Something to Hide / Francija / 2020
scenarij: Vincent Garenq, Christian Iacono
režija: Vincent Garenq
v glavnih vlogah: Daniel Auteuil. Charlie Bruneau, Gregoire Bonnet, Catherine Alric, Benjamin Bellecour, Alex Terrier-Thiebaux, Bruno Ricci

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov