Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 31. maj. 2023

TV Maribor • Sre, 31. maj.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

10:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

11:00
Kultura

Na festivalu Druga Godba bosta nocoj v Kinu Šiška nastopili Sudan Archives in La Chica. Prva se giblje med hiphopom, r&b-jem, klubskimi ritmi in najnovejšimi digitalnimi zvoki. La Chica oziroma Sophie Fustec pa je rojena Parižanka, ki svoj glasbeni izraz črpa v Venezueli, rojstni deželi svojega očeta. V Bruslju ob prvi obletnici smrti Borisa Pahorja odpirajo razstavo posvečeno pisatelju, kjer bo poudarek na njegovih literarnih delih, razstavljenih pa bo tudi nekaj osebnih predmetov. V Mariboru se začenjajo Dnevi knjige, v Slovenski kinoteki v Ljubljani pa se danes s filmom Junak iz leta 1966 pričenja retrospektiva Satyajita Raya, enega največjih mojstrov svetovne zgodovine filma.

Az adás tartalma:

- Divatsarok: pop-art a divatban;
- Ferenc Katja fiatal fuvolavirtuóz lendvai koncertje;
- Louis Eduardo Castagno zenész koncertje;
- klipek: Larao, Feed The Mogul & Lenkke, Einschlog.

Vsebina oddaje:

- Modni kotiček: pop-art v modi;
- koncert flavtistke Katje Ferenc v Lendavi;
- koncert glasbenika Louisa Eduarda Castagna;
- videospoti: Larao, Feed The Mogul & Lenkke, Einschlog.

Večina Slovencev pozna roman Danes grofje celjski in nikdar več, malokdo pa ve kaj več o njegovi avtorici Ani Wambrechtsamer. Razlog za to tiči v dejstvu, da jo je povojna država Jugoslavija videla najprej kot nemško pisateljico, ker je največ pisala v nemščini. Ko pa smo poklicali v najpomembnejše graške kulturne institucije, v Gradcu je namreč živela zadnjih 12 let, nam niso uspeli zagotoviti kompetentnega sogovornika, ki bi nam povedal kaj o njej in njenem delu. Zato smo se napotili v njeno rodno vas - na Planino pri Sevnici, kjer smo našli veliko sledi. Pisateljica, ki se je rodila daljnega leta 1897 v mešanem zakonu trgovca Friedricha Wambrechtsamerja in poštne uradnice Marije Rožanc, je za domačine bila takrat in je še danes - „naša Anika“.

ISTRSKI DIVJI ŠPARGLJI
Grmovnati sestavi še divje narave v bližini Umaga spomladi skrivajo cenjene prehranske zaklade – divje šparglje. Z njimi popestri jedilnik tudi gospod Marko, lastnik bližnje parcele. Primerno narezane njegova žena doda v rižoto po italijansko.
SVETOVANJA STROKOVNJAKOV
Pred dvema tednoma smo se mudili v Poreču in bližnjih krajih. Tam se je namreč družilo več kot 600 vrtičkarjev. Podaljšan konec tedna so preživeli tudi na predavanjih strokovnjakov kluba Gaia: Nevenke Breznik Beton, dr. Mete Pivec, Miše Pušenjak, Matjaža Mastnaka in Vanesa Husića. Novo znanje in informacije iz prve roke bodo lahko uporabili pri delu na gredicah.
DIVJA KOZJANSKA JUHA
Divjo juho Karmen Gajšek skuha iz rastlin, ki jih je v izobilju takoj, ko stopimo iz domov. Nabiramo čim bolj neoporečne, pa tiste, ki jih poznamo. Juha iz navadne lakote, medvedjih tac, ivanjščice in še česa naj velja kot napoved za 1. festival nabiralništva, ki bo po Sloveniji 3. in 4. junija.

V zadnjih dveh tednih so predvsem SV Slovenijo zajele obilne padavine in neurja s točo. Priporočila za tehnološke ukrepe v poljedelstvu nam predstavi specialist za poljedelstvo s KGZ Murska Sobota. 20. maja smo obeležili šesti svetovni dan čebel, ki so ga Združeni narodi razglasili na pobudo slovenskih čebelarjev. Letos so opozarjali predvsem na opraševalcem prijazno kmetijsko pridelavo. Na Nacionalnem inštitutu za biologijo so nedavno predstavili rezultate projekta v katerem so proučevali monitoring divjih čebel v Sloveniji. V Svečini so mladi domačini že tretjič pripravili prireditev s katero poglabljajoi sodelovanje med vinarji. Naša ekipa se je odpravila v obsežne gozdove pod Roglo, kjer z gozdom gospodari Peter Ločnikar.

Sredina jutra se pričnejo s pregledom dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo postavljamo V središče. Za vse udeležence v prometu svetujemo v prometnih minutah. V pravnih nasvetih gostimo odvetnike in odvetnice, ki odgovarjajo tudi na vaša vprašanja. Po deveti uri razrešujemo dileme o življenjskih temah, ki se dotikajo nas vseh, ponudimo vam tudi vrtne nasvete, jutro pa zaključimo s pregledom družabne kronike. Vaša sredina družba sta Špela Močnik in David Urankar, jutro z nami je dobro jutro!

Az adás tartalma:

- megállapodás a Szlovén Kormány és a két nemzetiségi országgyűlési képviselő között;
- díjban részesült Šooš Peter szakdolgozata;
- Vissza a természethez – műhelymunkák;
- TUTU GRAND PRIX nemzetközi balettverseny Lendván;
- A szkíták nyomában – kerámiakiállítás;
- Iskolapad: a Talent Lab projekt.

Vsebina oddaje:

- sporazum med slovensko vlado in parlamentarnima poslancema narodnih skupnosti;
- nagrada za magistrsko nalogo Petra Šooša;
- Nazaj k naravi – delavnice;
- mednarodno baletno tekmovanje TUTU GRAND PRIX v Lendavi;
- Po sledeh Skitov – razstava keramike;
- rubrika Šolska klop: projekt Talent Lab.

26. maj 2017 ob 20.00, Mestni park v Mariboru, KONCERT SIMFONIČNEGA ORKESTRA SNG MARIBOR S SOLISTI, dirigent: Simon Krečič:
-W.A.Mozart: Uvertura k operi Figarova svatba;
-W.A.Mozart: Non mi dir, arija Donne Anne iz opere Don Giovanni, solistka: Andreja Zakonjšek Krt;
-W.A.Mozart: Ah, guarda sorella, duet Fiordiligi in Dorabelle iz opere Così fan tutte, solistki: Andreja Zakonjšek Krt, Irena Petkova;
-G.Verdi: Sempre libera, arija Violette iz opera La traviata, solistka: Petya Ivanova;
-G.Verdi: Lunge da lei, arija Alfreda iz opere La traviata, solist: Martin Sušnik;
-G.Donizetti: Ah, un foco insolito, arija Pasquala iz opere Don Pasquale, solist: Jaki Jurgec;
-G.Donizetti: Via, da brava, tercet Norine, Pasquala in Malateste iz opere Don Pasquale, solist: Petya Ivanova, Jaki Jurgec, Jure Počkaj.
Vabljeni k ogledu prvega dela koncerta.

Tokrat bomo v ospredje postavili izviren radijski projekt Deželnega sedeža RAI za ovrednotenje večjezičnosti med osnovnošolci v dolini Rezije, na Trbiškem, v Nadiških dolinah in Karniji. Spoznali bomo izsledke novih zgodovinskih raziskav, ki dokazujejo, da je Koper začel dobivati podobo urbanega središča že v 12. stoletju. Obiskali smo samostan Kostanjevica v Novi Gorici, ki obeležuje 400 letnico delovanja in je prava zakladnica kulturne dediščine. In še glasbena poslastica. Pesmi Giorgia Gaberja, legendarnega italijanskega kantavtorja slovenskih korenin, je odslej mogoče spremljati tudi v slovenski različici.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Kobilica se med brezskrbnim skakljanjem ustavi ob počasnem polžku in mu vzvišeno prigovarja, naj se premika hitreje, češ da je prepočasen. A nepazljiva odskoči naravnost v ribnik in konča v grlu lačne ribe. Včasih se je res bolje premikati počasneje kakor hiteti, saj v nevarnost pogosto zaidemo prav takrat, ko najbolj hitimo.

Pepe in Kakadudu se odpravita na led, lovila bosta ribe. A Pepetu ribolov ne gre tako dobro od rok kot risanje, ima pa tudi težavo, ker v ledu ni luknje. Pomagal si bo z motorno žago, a le, če mu bodo kranjski otroci dovolili vrtati v njihovo drsališče. Kakadudu ob tej ideji umira od smeha. Ampak ne, naslov sobotne oddaje ni Osel Pepe gre le enkrat na led.

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

V Kranju se danes odpira BIEN – bienale tekstilne umetnosti. Ogledali smo si tri razstave v galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki: Temni časi avtorja Vadima Fiškina, Krhek svet kiparke Metke Kavčič in Moderna, nacionalno in njeni slovenski sopotniki začetnice srbskega modernizma Nadežde Petrović. V mariborski Kibeli pa iztekajočo razstavo kiparja Marijana Mirta.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Peti Štajerski gospodarski forum posvečamo direktivi Evropske unije, ki od začetka letošnjega leta postopoma uvaja obvezno poročanje podjetij o trajnostnih ukrepih, ki jih izvajajo pri svojem poslovanju. Ali gre za še eno birokratsko domislico, ali nujen korak pri razvoju gospodarstva? Odgovore smo poiskali pri strokovnjakinji za trajnostno poročanje, vodji razvoja in trajnosti v uspešnem mariborskem podjetju, in pri direktor sektorja upravljanja kreditnih tveganj v Novi KBM.
Vabimo vas, da si pogovor o izzivih trajnostnega poročanja podjetij v oddaji Omizje ogledate v sredo 31. maja ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Obiskali smo Park prostoživečih živali v Destrniku, kjer lahko občudujemo veliko ogroženih vrst, med drugim tudi žerjave. Ponovno smo obiskali Damjano Senegačnik in spoznali posvojeno pujso, koze in kokoši. V Veterinarski bolnici Slovenska Bistrica, smo se pogovarjali z veterinarjem, specialistom za konje, Milanom Hrenom. Svetujemo, na kaj moramo pomisliti, preden v svoj dom pripeljemo papigo. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Az adás tartalma:

- megállapodás a Szlovén Kormány és a két nemzetiségi országgyűlési képviselő között;
- díjban részesült Šooš Peter szakdolgozata;
- Vissza a természethez – műhelymunkák;
- TUTU GRAND PRIX nemzetközi balettverseny Lendván;
- A szkíták nyomában – kerámiakiállítás;
- Iskolapad: a Talent Lab projekt.

Vsebina oddaje:

- sporazum med slovensko vlado in parlamentarnima poslancema narodnih skupnosti;
- nagrada za magistrsko nalogo Petra Šooša;
- Nazaj k naravi – delavnice;
- mednarodno baletno tekmovanje TUTU GRAND PRIX v Lendavi;
- Po sledeh Skitov – razstava keramike;
- rubrika Šolska klop: projekt Talent Lab.

Obiskali smo 18. arhitekturni bienale, ki poteka v Benetkah. Tokrat so v središču glavne razstave afriške države, obiskali smo tudi naš nacionalni paviljon. Razstava z naslovom +/- 1 °C: V iskanju dobro uglašene arhitekture obravnava odnos med arhitekturno zasnovo stavbe in njeno energetsko učinkovitostjo. Ogledali smo si zadnjo premiero te sezone v ljubljanski Operi. Jevgenij Onjegin je Puškinova literarna mojstrovina, prelita v operno uspešnico skladatelja Čajkovskega, ki jo je režiral Vinko Möderndorfer. Z njim smo se pogovarjali tudi o zakulisju nastanka te uprizoritve. Bili smo v Galeriji Photon, kjer predstavljajo dela osmih fotografov, članov skupine Fotogrupa ŠOLT. Skupina je bila ustanovljena pred šestdesetimi leti in je odločilno vplivala na razvoj fotografije pri nas. Pogovarjali smo se s pionirjem jugoslovanske elektronske glasbe Miho Kraljem, ki je po 38 letih izdal nov album Parallel Mirror in ga predstavil v polnem Kinu Šiška. Še ena glasbena legenda je z nami spregovorila o svoji ustvarjalni poti: David Thomas, osrednji mislec in skladatelj skupine Pere Ubu, katere zvrst so označevali kar kot umetniški punk.

Leta 2050 naj bi bilo na Zemlji 10 milijard ljudi, zato bomo morali pridelati več hrane. Rastline so v naravi izpostavljene ekstremnim vremenskim razmeram in številnim povzročiteljem bolezni, zaradi česa pridelamo manj hrane, kot bi je lahko. Ena od rešitev za zmanjšanje izgube pridelkov so genetski biosenzorji, molekule, ki zaznajo spremembo v rastlinski celici in jo sporočijo z merljivim signalom. Slovenski raziskovalci so s pomočjo teh senzorjev, ki so jih vnesli v rastline krompirja, odkrili signalizacijske celice, ki omogočajo odpornost krompirja proti virusu Y. Kaj razvoj novih metod pomeni za trajnostno kmetijstvo prihodnosti in kako se tega lotiti tudi z vzgojo odpornih sort poljščin?

Vabljeni k ogledu.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov