Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 9. avg. 2022

TV Slovenija 1 • Tor, 9. avg.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

*****

Pepa ima novo prijateljico, osličko Odile iz Francije. Odile pošlje Pepi pismo in se pogovarja z njo po telefonu. Čeprav govorita različna jezika, imata veliko skupnega.

Napoči dan sončnega mrka. A ko se luna pomika proti soncu, Žvenkcem pogled nanj zakrije Ropotkino gnezdo.

Pepa in Jure pomagata babi in dediju pujsu pospravljati podstrešje. Ne morejo se odločiti, kaj naj zavržejo in kaj obdržijo. Pepa najde star gramofon in nekaj zabavnih plošč.

Andrej nam bo pokazal, kako se mladiči učijo loviti ribe. Pingvini znajo odlično loviti ribe. Ker nimajo zob, pogoltnejo kar cele. V divjini jih starši hranijo, dokler jih ne začnejo loviti sami. Mami grizlija je lahko, mladičem pa prve ribe uidejo. Indijski kačjevratniki vadijo z vejicami, mladiči rečne vidre pa najprej opazujejo mamo, kako lovi ribe.

Jon s pretvezo zvabi Vranko v zakleto hišo. Ta tam spozna duha umrle ženske Lilije. Jonu uspe v hišo zapreti tudi Pikca, toda kmalu se ujame na lastne limanice. Vranka in Pikec se namreč preoblečeta v duhova in prestrašita Jona in njegovo tolpo.

Buck in Elias uspešno končata igro in Jim reši Malmek. Toda Buck ga zelo pogreša, in ko izve, da se obeta neurje, se domisli, da bi se morda tudi Jim lahko utelesil na Zemlji, če bi v hišo treščila strela. Z Eliasom in Hanne obložijo streho z aluminijasto folijo, nad čimer Katrien ni niti najmanj navdušena.

Vojna v Ukrajini odpira rane, ob katerih nihče ne more ostati hladnokrven, na vojne so se skozi zgodovino z glasbo odzivali tudi številni skladatelji.
Majski Opus bo tako ponudil vpogled v glasbeno ustvarjalnost na temo vojne, revolucije in upora, z odlomki bodo kronološko predstavljena največja dela s področja klasične glasbe, katerih nastanek so spodbudili vojaški dogodki, vojne razmere ali določene osebnosti, ki so na svojstven način zaznamovale prelomne dogodke svetovne zgodovine. Spoznali boste tudi delček slovenske ustvarjalnosti med NOB, kaj so doživljali nekateri ideološko sporni skladatelji in kateri skladatelji so z glasbo opozarjali na strahote 2. svetovne vojne.

Urednica in avtorica oddaje je Darja Korez Korenčan.

Na Madžarskem so jedi na žlico z mesom najbolj prepoznavne jedi v njihovi kulinariki. Tudi tokrat v kuhinji manjka babica in atu pomaga, pri pripravi tipične madžarske jedi, soseda. Vnukinja Ajda je že zgodaj šla v mesnico po meso, kjer jo presenečeno pričaka mesar Franc. A tokratna vnukinja Ajda, se ne pusti zmesti mesarju. Ko v kuhinji ata dobi vse sestavine potrebne za kuho najbolj znane jedi na žlico na Madžarskem, se veselo loti kuhanja. Vnukinja Ajda mu pomaga pripraviti prilogo, ki jo je dobila v pekarni. A tudi tokrat ne gre brez hudomušne babice, ki po svoje zacini tokratno pripravo Madžarske hrane.

Viktor obišče bivšo ženo v spremstvu medicinskega tehnika. Padel je z odra in doživel možganski pretres. Zaradi tega je začasno izgubil spomin. Meta skrbi zanj. Okoli hiše se zbirajo radovedni novinarji, ki hočejo izvedeti za podrobnosti Viktorjeve delovne nesreče. Polona se o primeru pogovori s prijazno novinarko.

Tednikov poletni izbor: televizija, film in glasba.
Mala terasa. Studio City. Zlato na filmu. Kekec se vrača. Franc Mihelič.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Dunaj je po zmagoslavju nad osmanskimi Turki postal veličastna prestolnica, ki je odsevala moč in vpliv Habsburžanov. Vanj so se zgrinjali največji slikarji, kiparji in arhitekti, predvsem pa genialni glasbeniki, kot so bili Mozart, Haydn in Beethoven. Ko je mesto cvetelo, je rodbina, ki je bila na čelu njegovega razvoja, izkušala posledice večstoletnih zakonskih zvez med sorodniki. Tudi to je bil razlog, da je leta 1740 na čelo habsburškega cesarstva stopila prva ženska, Marija Terezija. Vpeljala je številne reforme, a utrdila čvrsto habsburško tradicijo, ki v začetku 19. stoletja ni bila kos revolucionarnemu zanosu Napoleona.

VIENNA: EMPIRE, DYNASTY AND DREAM / Velika Britanija / 2016

Tragična usoda milijonov Judov, ki jih je brutalni aparat nacistične Nemčije izbrisal z obličja Zemlje v holokavstu v letih od 1941 do 1945, je doletela tudi družino Silberstein Savić. O njihovi usodi nam je pripovedovala gospa Estera Savić Bizjak, hčerka Stevana Savića, ki je edini od družine preživel mučenja v zloglasnem taborišču Auschwitz-Birkenau. Oddajo posvečamo Dnevu spomina na žrtve holokavsta, ki ga vsako leto obeležujemo 27. januarja.

A Barangolások adásában az MTVA munkatársai jóvoltából az Itthon vagy! című sorozatban a Somogyország és a Budai Tájvédelmi Körzet című epizódot láthatják.

V oddaji Potepanja si s pomočjo fundacije MTVA v nizu oddaj z naslovom Doma si! oglejte epizodi Županija Somogy in Budimska pokrajina.

Slastni prigrizki so preproste in prikupne sličice, ki jih iz različnih živil, zlasti iz sadja in zelenjave, lahko na krožniku sestavi vsak otrok. Zabavno jih je izdelovati, še bolj zabavno pa pohrustati. Dober tek!

Maksu neprestano govorijo, da je kot vrtavka, da ne zdrži pri miru in da uničuje stvari, zato začne počasi verjeti, da je res pošast. Vila Mila mu zagotovi, da ni pošast in da druge stvari naredi zelo dobro in mu pomaga iz glave pregnati slabo mnenje o sebi.

Ezrovo družino je obiskala babica. Zelo je prijetna, a ker je pisarna Nezmotljivih v njenem bungalovu, detektivi na lepem nimajo več prostora in miru za delo. Ezra počasi obupuje, nato pa babica skrivaj sklene, da bo otrokom sama pripravila uganko na tržnici. Le kako bodo pečenka, rožmarin in timijan nadobudne prijatelje popeljali do krofov?

Ali tudi ti kdaj razmišljaš o prav posebnih počitnicah? Zunaj je deževen dan, zato Firbcologi sanjarijo o sanjskih počitnicah. Kiar in Manca se odpravita iskat posebnosti Islandije. Drugi Firbcologi pa si pripravijo vrsto doživetij, od sončenja na plaži do raziskovanja faraonske grobnice. Medtem Vane in Tine spoznavata postopek izdelave letal, Maks in Nikolina pa občudujeta živali v lizbonskem oceanariju.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Argo je po definiciji govorica zelo specifičnih, zaprtih družbenih skupin. Nekdaj je veljal za jezik socialnega dna - marginalnih skupin, kot so kriminalci, tatovi, prostitutke, berači. Danes argo iz margine prehaja v pop kulturo in postaja med mladimi izredno popularen …
»Argo je neke vrste obrambni mehanizem pred tem, da bi tujci razumeli kaj se v neki zaprti skupini dogaja. V skupini nastopa kot povezovalni dejavnik zaradi katerega ta skupina sebe pokaže kot izjemno,« nam razloži kulturni antropolog, prof. dr. RAJKO MURŠIČ, kot Mariborčan zavezan štajerskemu argóju.
S postavitvijo anonimne FB in IG strani »ŠTAJERSKI ARGO«, katerima je sledil še izid slovarja, je priljubljenost mariborskega lokalnega govora narastla, postal je tržno, še bolj pa simbolno zanimiv.
ZORAN PREDIN se spominja časov, ko so bili LAČNI FRANZ eni redkih rock bandov, ki se svoje provincialne govorice niso sramovali. Danes je vse več mladih ustvarjalnih Mariborčanov na svoj lokalni govor ponosnih, v kar nas prepričajo zgovorni člani treh prepoznavnih mariborskih rock zasedb: HAPPY OL' McWEASEL, ALO!STARI in LEONART.
Dokumentarni film nam štajerski argo poleg odlične glasbe približa tudi z animiranimi ilustracijami mlade avtorice Mine Pavlin Nardin, ki je z zabavnimi karakterji klepetavih golobov oz. mestnih ptičev upodobila samosvojo identiteto urbane mladine.

Niki in Lun po nesreči polomita pripravo, ki sta jo Vespika in Dejči pripravila za šolsko predstavitev. Trudita se, da bi jo popravila, preden bi kdo opazil, kaj sta ušpičila.

V tokratni Čarokuhinji pri Atu bomo pripravili Tortillje Espanola, po domače španska omleta in pecivo iz listnatega testa, katerega Španci imenujejo migelitos . Španija je velika dežela, njeni posamezni deli imajo specifična podnebja in tudi zgodovino. Prav regijske razlike so močno vplivale na to, kar danes razumemo pod špansko kuhinjo, na metode priprave hrane in na sestavine. Med tem ko Ata v kuhinji pripravlja sestavine za kuhanje, se vnukinja odpravi na tržnico do branjevke in do pekarne. V jedilnem kotu pa babica že potrpežljivo čaka na špansko jed.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

Na Festivalu Ljubljana smo prisluhnili pianistu Lang Langu, vodilni osebnosti v klasični glasbi. Sinoči je nastopil z West-Eastern Divan Orchestra. Predstavili bomo letni kino na Muzejski ploščadi v Ljubljani, Festival Tresk ter Poletje na platnu in med platnicami, v galerijskih prostorih Društva likovnih umetnikov Ljubljana pa smo si ogledali razstavo iz cikla Mlada kuratorka, mladi umetnik – razstavo sta pripravila Maša Knapič in Samuel Bernthal.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Greg končno prizna Lydii, da ga bodo indijske oblasti zaradi neurejenega statusa izgnale iz države. Ta se odloči, da bo še sama poskusila najti rešitev. Samirja in Mari skrbi, ker je Karišma brezvoljna in ne okreva tako dobro, kot bi lahko. Samir se zato na Lydijino pobudo loti iskanja česa, kar bi dekletu vrnilo veselje do življenja. Ram ugotovi, v katerem ptičjem rezervatu je najverjetneje Bobby. Niki in Bobbyjeva mama skočita v avto in se odpeljeta ponj, toda medtem se ta že zaplete v težave.

GOOD KARMA HOSPITAL (IV.) / Velika Britanija / 2022
Scenarij: Dan Sefton, Nyla Levy, Jess Williams, Sumerah Srivastav, Matt Evans
Režija: Philip John
V glavnih vlogah: Amrita Acharia, Amanda Redman, Rebecca Ablack, Harki Bhambra, Neil Morrissey, Nimmi Harasgama, Darshan Jarivalla

Eritreja velja za afriško Severno Korejo. Odkar se je leta 1991 z vojno odcepila od Etiopije, oblasti nikoli niso vzpostavile parlamenta, razpisale volitev, omogočile neodvisnega sodstva ali svobodnih medijev. Zaradi nenehnih spopadov z Etiopijo je predsednik razglasil kar obvezno služenje vojaškega roka za vse. Pogosto gre za prisilne rekrutacije tudi otrok, služenje pa se rado zavleče v nedogled. V zadnjih dveh desetletjih je državo zato zapustilo že več kot pol milijona njenih prebivalcev. Bežijo, kot sami opisujejo, pred zatiralsko strahovlado, ki svoje ljudi v prenatrpanih zaporih muči leta dolgo. Dokumentarna oddaja predstavi petletno preiskovalno delo zbiranja presunljivih posnetkov, nastalih skrivoma, in pričevanja prebežnikov.

ESCAPING ERITREA / ZDA / 2021 / Režija: Evan Williams

Serija TV vinjet prinaša opomnik na življenje ljudi, pomembnih za slovensko zgodovino, družbo in kulturo, ki so danes skoraj pozabljeni.

Med slovenskimi skladatelji ima svoje mesto tudi Davorin Jenko, ki je dolgo živel in delal deloval v Srbiji in tam žel slavo. Slovencem pa je zapustil bogato glasbeno dediščino, tudi zborovsko skladbo Naprej zastava slave, nekdanjo slovensko himno v času kraljevine SHS.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:25
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Maja Semenič, pozneje poročena Miletić, se je rodila leta 1926 v Mariboru, kjer je preživela tudi vso svojo mladost do konca vojne. Oče je bil doma iz Ljutomera, bil je krščanski socialist in Sokol, mama pa je bila iz mariborske meščanske družine Ferlan in je bila pri Orlih, v mladosti pa tudi igralka v mariborskem gledališču. Maja je doživljala nacionalne spore med slovenskim in nemškim meščanstvom, doživela je razpad jugoslovanske države in okupacijo in vse to opisala v svojem dekliškem dnevniku. Nemci Maji in delu drugih učencev niso dovolili nadaljnjega šolanja, zato je morala najprej na obvezno delo na nemški Zemljiški urad, kasneje na delo v predilnico Mariborske tekstilne tovarne, potem pa je postala delavka v nemški Tovarni letalskih motorjev na Teznem v Mariboru, na temelju katere je po vojni zrasla Tovarna avtomobilov Maribor. Tovarna letalskih motorjev, ki je bila izjemno pomembna za nemško vojno industrijo nemškega rajha, je v času največje proizvodnje zaposlovala nad 7000 delavcev, ki so jih iz Maribora pošiljali na usposabljanje v tovarne v Nemčiji. Ob delavcih iz Maribora in okolice so delali v tovarni angleški in francoski vojni ujetniki ter prisilni delavci iz različnih delov Evrope. Zaradi vse pogostejših zavezniških bombardiranj nemške industrije v Mariboru ter prometnih zvez so po letu 1943 Nemci preselili tovarno globoko pod zemljo, na 8500 kvadratnih metrov podzemnih rovov na globini 14 metrov. Živahna 92-letna upokojena zdravnica Maja Semenič Miletić je morda danes še edina živa priča vsega, kar se je med vojno dogajalo v nemški Tovarni letalskih motorjev na Teznem pri Mariboru. Njena pripoved o tovarni je v oddaji pospremljena z izjemno bogato fotografsko dokumentacijo, ki so jo ustvarili Nemci, danes pa jo hrani Pokrajinski arhiv v Mariboru.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Na Festivalu Ljubljana smo prisluhnili pianistu Lang Langu, vodilni osebnosti v klasični glasbi. Sinoči je nastopil z West-Eastern Divan Orchestra. Predstavili bomo letni kino na Muzejski ploščadi v Ljubljani, Festival Tresk ter Poletje na platnu in med platnicami, v galerijskih prostorih Društva likovnih umetnikov Ljubljana pa smo si ogledali razstavo iz cikla Mlada kuratorka, mladi umetnik – razstavo sta pripravila Maša Knapič in Samuel Bernthal.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov