Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 1. nov. 2020

TV Slovenija 2 • Ned, 1. nov.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Sočutna, celostna, brezplačna oskrba umirajočih in njihovih svojcev, ki se po smrti nadaljuje s podporo žalujočim otrokom, mladostnikom in odraslim. To je poslanstvo Slovenskega društva hospic, ki praznuje 25 let delovanja. S sočutno oskrbo prostovoljci dodajajo življenje dnevom in podarjajo upanje do zadnjega diha.

Semena pravega kostanja so zelo okusna, semena divjega kostanja pa so za ljudi neužitna, vendar zdravilna. Pripravki iz njih se med drugim uporabljajo kot zdravilo proti krčnim žilam. Čeprav so si plodovi pravega in divjega kostanja na videz zelo podobni, drevesi nista v sorodu.
Divji kostanj je naše največje cvetoče drevo. Čeprav je bil pred 12.000 leti doma tudi pri nas, ga že stoletja uvažamo in zasajamo v parke, vrtove in drevorede. Uvozili pa smo tudi bolezen, ki mu grozi. Skorjemor je bakterijska okužba, ki povzroči odmrtje skorje in posušitev drevesa. Pomagajte odkriti okužena drevesa ter rešiti divji kostanj.

Nošenje mask, higiena rok, upoštevanje medsebojne razdalje in izogibanje nakupovalnim središčem, kadar obisk ni nujen, so minimalni koraki solidarnosti, ki jih lahko vsak napravi za družbo in ranljive skupine ob slabšanju zdravstvenih razmer v Sloveniji, opozarja stroka. Ob tem pa se porajajo številna vprašanja v zvezi z novim koronavirusom in ukrepi za zajezitev okužbe. Nanje bomo odgovarjali v novi kontaktni oddaji Premagajmo covid 19. Vprašanja nam lahko pošljete na e-naslov korona@rtvslo.si.

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije sestavljajo godalci orkestra Slovenske filharmonije, njihov umetniški vodja pa je violončelist Klemen Hvala. Orkester od leta 2001 v sodelovanju z Narodno galerijo prireja ciklus koncertov z naslovom Sozvočje svetov. Prireditev povezuje predavanja o likovni umetnosti s koncerti komorne glasbe in privablja obiskovalce različnih starostnih skupin. Tokratni koncert je bil posvečen Rekviemu Wolfganga Amadeusa Mozarta v zanimivi inštrumentalni priredbi za godalni orkester. Koncert je uvedel Religioso iz Suite za godalni orkester slovenskega skladatelja Slavka Osterca.

Dokumentarni film, ki je nastal po scenariju Andreja Dobleharja in v režiji Boštjana Vrhovca, je bil že od samega začetka zasnovan za predvajanje ob dnevu spomina na mrtve. Film je tenkočutno posvečen posebni temi – smrti, ki je v zadnjih desetletjih postala tabu in je odrinjena iz javne zavesti in množičnih medijev.
Pobuda za nastanek dokumentarnega filma so bile spremembe obsmrtnih navad in šeg v povezavi s spremenjenim odnosom do smrti, ustvarjalci pa so si v procesu nastajanja filma zastavljali vprašanja, kako doživeti, razumeti in interpretirati smrt.
V filmu sodelujejo posamezniki z različnih področij, ki so s temi vprašanji neposredno ali posredno povezani oziroma jih interpretirajo v svojih umetniških delih: zdravstveno osebje, antropologi in etnologi, teologi, dramatiki, pesniki in pisatelji, gledališki režiserji, glasbeniki, ljudje, ki se ukvarjajo s pogrebno tradicijo, in posamezniki, ki imajo osebno izkušnjo smrti. Memento mori predstavlja raznolike poglede na smrt, obsmrtne tradicije in kulturo spomina na mrtve ter jih s pomočjo fotografskih, slikarskih, glasbenih in gledaliških del tudi umetniško interpretira. Vanj je vključeno tudi dokumentarno gradivo različnih strokovnih institucij.
Specifična tema je zahtevala poseben pristop pri pripravi snemanja in njegovi realizaciji na terenu. Televizijska ekipa je obiskala tudi institucije, kamor sicer gledalci nimamo vstopa.

Od vseh velikih hčerinih osvajalcev je Toniju najbolj všeč sin lastnika oglaševalske agencije, kamor bi rad prišel v službo… Polna pričakovanja pa je tudi Blažka… In mladenič se zares da dol… k računalniku z Anžetovo novo igro..

Toni dela kot mestni redar, kar skriva celo pred Johnnyem. Dobro zamaskiran napiše nekaj parkirnih kazni tudi Betki. Ta mu ne ostane dolžna in ga pretepe s torbico. Ko njegovo izdajo odkrije še prijatelj Johnny, je edina rešitev odhod v bolniško.

Zobobol prinaša največje bolečine tistim, ki nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja. Še sreča, da ima Johnny izkušnje s puljenjem zob, Anže pa novo prijateljico, ki je hči od zobozdravnice…

Scott in Justin sta tokrat v Indiji. Velemesto New Delhi je zanju precejšen kulturni šok. Svete krave, promet, trgovina, vse to je čisto drugače kot karkoli, kar je Justin videl doslej. Najprej poiščeta Monico, ki ima v Indiji sorodnike, študirala pa je v Kanadi. Pelje ju na zelo dolgo pot z vlakom v puščavski Radžastan, gledat pradavno utrdbo. Na obrežju Gangesa pa doživita vso pestrost in nasprotja indijske kulture. V tej reki si verniki izmijejo vseh grehe, njihov pepel v njej pa jim zagotovi prekinitev nenehnih reinkarnacij in pot v nebesa. Na koncu z Monico praznujejo divali, praznik luči in veselja.

Zgodba o Aleksandrinkah je zgodba o boleči, skoraj izključno ženski emigraciji. Zaradi revščine in fašistične asimilacijske politike so Vipavsko dolino vse do druge svetovne vojne množično zapuščali predvsem mladi ljudje. Moški so odhajali v Argentino, od koder pa se niso vračali, dekleta in žene so odhajale v Egipt, največ v takrat bogato in kozmopolitsko Aleksandrijo, kjer so ostale tudi več desetletij kot dojilje, varuške, gospodinje. Številne so se vrnile prepozno, da bi lahko doživele svoje lastne otroke in svoj dom, dobesedno svoj, saj je bil ta največkrat odplačan prav z njihovim denarjem.

Dojilja, varuška, sobarica, pa tudi prva spremljevalka egiptovske kraljice Faride, najbogateša tujka v Egiptu: vse so bile slovenske Aleksandrinke. Velike, včasih tragične zgodbe, v katerih se usodno soočita ženska in svet, ko še nihče ni slišal za feminizem.

zanimivosti o filmu
Dokumentarni film o Aleksandrinkah je nastajal dve leti, več kot 40 ur dokumentarnega gradiva s pričevanji aleksandrink ter njihovih gojencev in potomcev je bilo posnetih na lokacijah v Sloveniji, Italiji, Egiptu, Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike. Za potrebe filma so bile odkupljene pravice za uporabo starih arhivskih filmov o Egiptu (British Pathe, Global Image). Uporabljeni so tudi odlomki iz filma Žerjavi letijo na jug avtorice Dorice Makuc.

Film je uspel zabeležiti le tri zadnje in prave Aleksandrinke, ki so odšle na delo v Egipt, zato se je bolj usmeril na generacijo njihovih otrok, ki danes živijo v Vipavski dolini, in varovancev, ki so se razkropili povsod po svetu. Varovanci imajo v spominu materinsko pozorne in požrtvovalne ženske s posebno slovansko toplino. Otroci Aleksandrink se spominjajo predvsem hrepenenja po mami in odtujenosti. Zgodovinski kontekst Aleksandrije v filmu pojasnjuje Michael Haag, avtor več knjig o Egiptu in še posebej o Aleksandriji.

Celovečerni dokumentarni film je biografija in prvoosebna izpoved znamenite britanske primatologinje Jane Goodall, ki je življenje posvetila raziskovanju šimpanzov v njihovem naravnem okolju. Večkrat nagrajeni film je spreten preplet še nikoli objavljenih barvnih posnetkov iz osebnega arhiva in nedavno posnetega intervjuja Jane Goodall na njenem domu v Afriki.

Francoz Louis Pasteur je zaslovel z razvojem cepiva zoper steklino. Njegov sodobnik, Nemec Robert Koch, je prejel Nobelovo nagrado za medicino za odkritje bakterije tuberkuloze. Tekmovalnost med njima je konec 19. stoletja, ko so prebivalstvo desetkale epidemije davice, kolere in tetanusa, prinesla pravo revolucijo v znanosti, saj je razkrila vlogo bakterij pri širjenju bolezni.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Družinska hiša je bila zgrajena v 80-ih letih, danes pa v njej živijo 3 generacije. Lastnica, ki goji posebno afiniteto do lepih interierjev in predmetov, se je prenove doma in urejanja doma lotila kar sama. Gospa Tina je velika ljubiteljica dobrega dizajna, črno belih kombinacij in lepo urejenega interierja.
Ne obiskujemo samo luksuznih hiš, ampak z enakim navdušenjem iščemo tudi majhna stanovanja, kjer ravno omejenost prostora izziva k najbolj domiselnim rešitvam. V bloku v Medvodah smo našli mini stanovanje z maksi izkoristkom. Pokažemo kako je potekala prenova 18 kvadratnih metrov velikega stanovanja.
Rajmond Debevec je eden najboljših slovenskih športnikov vseh časov, ki bi moral, če ne bi bile odpovedane, na olimpijskih igrah nastopiti devetič, kar je doslej uspelo le trem športnikom na svetu. Zakonca Debevec sta nas prijazno povabila v svoj dom in razkrila njegovo imenitno, vendar v času druge svetovne vojne, tudi tragično zgodovino.

Komična drama o ognjeviti najstnici in njeni nenavadni bitki z rakom.

Skye prekipeva od življenja, čeprav so ji zdravniki postavili diagnozo: neozdravljivi rak. Spoprijatelji se s Calvinom, 19-letnim hipohondrom, ki je zelo sramežljiv. Skye ga prosi, naj ji pomaga uresničiti vse točke na seznamu življenjskih želja. Calvina, ki umirajočemu dekletu ne more odreči prijateljstva, čakajo najbolj prismuknjene pustolovščine, ki mu niti v sanjah ne bi padle na pamet. Skye mu v zameno pomaga povabiti na zmenek lepo in simpatično stevardeso Izzy, ki si jo Calvin upa gledati le od daleč.

Izvirni naslov: THEN CAME YOU / Ameriški film, 2018 / Režija: Peter Hutchings / Scenarij: Fergal Rock / Igrajo: Asa Butterfield, Maisie Williams, Nina Dobrev

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

1. del: Antarktika
Najjužnejša celina je tudi najhladnejša, najbolj vetrovna in najbolj negostoljubna. Tam lahko preživijo le najbolj žilave živali. Weddellovi tjulnji grizljajo led, da jim voda ne bi zamrznila, razpoložljivo kopno zasedejo velikanske kolonije kraljevskih pingvinov, za prostor na obali pa se spopadajo štiritonski morski sloni. Življenje obstaja le zaradi izjemno bogatih voda, ki obdajajo celino. A tudi tu se morje segreva, zaradi česar je prihodnost negotova.

SEVEN WORLDS, ONE PLANET / Francija, Kitajska, Nemčija, Velika Britanija, ZDA / 2019 / Režija: Fredi Devas, Emma Napper, Chadden Hunter, Giles Badger

V 20. letih prejšnjega stoletja je revna temnopolta plesalka iz Misurija v ZDA, kjer sta vladala rasizem in segregacija, prehodila neverjetno pot in postala kraljica Pariza – Josephine Baker je postala prva temnopolta superzvezdnica. Med drugo svetovno vojno se je pridružila francoskemu uporniškemu gibanju. Kasneje si je ta borka za svobodo in človekove pravice ustvarila številčno družino, ki ji je rekla kar »mavrično pleme«, saj je posvojila 12 otrok različnih etnij.

Nedeljska popoldanska oddaja Vikend paket z Bernardo Žarn in Jožetom Robežnikom ter vedno aktualnimi gosti, zabavnimi komentatorji, zanimivimi izzivi in dobro glasbo.
Studio Vikend paketa na prvo novembrsko nedeljo obišče srčnica in spremljevalka duš, ga. Manca Košir. Ker je mesec november čas za movember, čas, ki je namenjen zdravju moških in opozarjanju na raka prostate, mod, duševno zdravje, nas bo pozdravil najhitrejši slovenski smučarski krosist in lastnik krasnih brkov, Filip Flisar. Glasbeno nas bodo z novo pesmijo Tiho potiho pozdravili Manca Špik z mladimi Gadi, in Gašper Rifelj s pesmijo Angel. Maja in Lovro sta delovna od doma in sta si prilagojene okoliščine dela in življenja z epidemijo vzela kot izziv za učenje novih spretnosti.

Intimni večerni pogovori, ki rušijo tabuje. Igralka Zvezdana Mlakar se pogovorov loteva strastno, osebno in brez predsodkov.
V večernem pogovoru bomo prisluhnili življenjski zgodbi Vidke Kuselj, ki s svojim možem že 15 let bije bitko z alzheimerjevo demenco. »Najhuje je to, da nimam več s kom deliti spominov,« pove Vida, ki je o svoji bolečini napisala tudi krajšo knjigo, ki jo opisuje kot terapevtsko pisanje.
Vidina iskrena pripoved pravzaprav ni zgodba o bolezni. To je ena najlepših ljubezenskih zgodb, kar jih boste slišali. Kot šopek nežnih spominčic, ki lahko polepša mračen dan.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov