Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 8. nov. 2020

TV Slovenija 2 • Ned, 8. nov.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Prizadevamo si, da bi - tako kot rojstvo - tudi smrt postala naravni element živega in da bi s tem postal nekaj povsem naravnega tudi odnos do umiranja in žalovanja.
Tako poudarjajo v Slovenskem društvu hospic, kjer že 25 let podarjajo življenje dnevom.

Pesticide danes uporabljamo tako rekoč povsod, v industriji, gradbeništvu, prometu, higieni. Imamo jih v sredstvu za pomivanje posode, v kozmetiki, oblačilih. Pesticidi so velika skupina kemikalij, ki jih uporabljamo zato, da se znebimo škodljivcev na pridelkih, insektov v naših domovih, plevela, plesni in drugim nadležnih organizmom ali tistim, ki nam delajo škodo. Obstaja več kot tisoč aktivnih snovi, ki so registrirani kot pesticidi. Z njihovo kombinacijo dobimo več tisoč različnih pesticidov, ki so danes na trgu. Zakaj in kje vse se srečujemo z njimi? Kdaj in za koga so pesticidi nevarni?

Nošenje mask, higiena rok, upoštevanje medsebojne razdalje in izogibanje nakupovalnim središčem, kadar obisk ni nujen, so minimalni koraki solidarnosti, ki jih lahko vsak napravi za družbo in ranljive skupine ob slabšanju zdravstvenih razmer v Sloveniji, opozarja stroka. Ob tem pa se porajajo številna vprašanja v zvezi z novim koronavirusom in ukrepi za zajezitev okužbe. Nanje bomo odgovarjali v novi kontaktni oddaji Premagajmo covid 19. Vprašanja nam lahko pošljete na e-naslov korona@rtvslo.si.

Koncertno sezono Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru je odprl program, posvečen 250. obletnici Beethovnovega rojstva. Poleg uvodne simfonične pesnitve Pesem jeseni slovenskega skladatelja Antona Lajovca sta bili na programu Beethovnova 1. simfonija in njegova izjemno redko izvajana Fantazija za klavir, soliste, zbor in orkester. Slednjo označujejo za »sestrico« znamenite 9. simfonije. Povezuje na videz nezdružljive glasbene oblike ‒ klavirski koncert, simfonijo in kantato ‒ v fantazijsko delo. V njeni izvedbi so se predstavili pianist Nejc Kamplet, pevski solisti, Simfonični orkester in zbor SNG Maribor pod vodstvom zborovodkinje Zsuzse Budavari Novak in dirigenta Wolfganga Harrerja.

Finančne probleme v družini Toni rešuje tako, da se začasno zaposli pri prodajalcu sadja in zelenjave. To pa je tudi odlična priložnost za sadno-zelenjavno dieto, s katero bo družini prihranjen marsikateri zdravstveni problem pa tudi euro...

Komaj se je rešil položnic, že mora Toni skrbeti za družinske nakupe. Ker ima več časa kot denarja, se odloči, da bo nakupe dopolnjeval z ribolovom. Na čisto drugačen ribolov pa se je odpravil Tonijev star znanec Mario, ki mu hoče speljati ženo…

Toni končno zasluži nekaj denarja tako, da piše anonimno kolumno o svojih doživetjih… Obeta pa se mu še večja vsota, saj so njegovo zgodbo opazili avtorji resničnostne TV oddaje, ki želijo njeno javno priznanje… Eno glavnih vlog v oddaji želi mama Marjeta, ki vadi za nastop v Županovi Micki…

Jug Francije se ponaša s številnimi naravnimi bogastvi in pestro kulturno dediščino. Paul, gojitelj školjk, ki živi v ribiškem naselju nedaleč od Marseilla, in Nathalie, vodja kulturne ustanove v mestecu Le Boulou tik ob špansko-francoski meji, gledalcem skozi svoji zgodbi razkrijeta, katere so prednosti in izzivi življenja ob sredozemski obali Francije.

Slovenski izumitelj Anton Codelli je 1915 v afriškem Togu za nemški Telefunken vzpostavil prvo brezžično povezavo ne svetu.

Leta 1912 je v Togo prispela filmska ekipa pod vodstvom avanturista Hansa Schomburgka, ki je takrat snemal dokumentarec o afriški divjini. V upanju na visoko donosnost novo nastajajoče filmske industrije je baron Codelli s Schomburgkom sklenil pogodbo in tako postal producent prvega igranega filma, ki je bil kdaj koli posnet na afriški celini. Schomburgk je v Londonu najel snemalca Jamesa Hodgsona, scenarij za film z naslovom: Bela boginja in Wangore (Eine Weisse unter Kannibalen) pa je napisala baronica Rozalija Codelli, baronova mati. Zgodba govori o majhni deklici, ki jo po brodolomu na obalo naplavi morje. Otroka najde ljudožersko pleme, ga sprejme in po božje časti. Pleme nato odkrije evropski avanturist, ki se v dekle zaljubi in jo reši. Glavno vlogo je odigrala nemška igralka Meg Gehrts, zgodba je nato najverjetneje navdihnila tudi Hodgsonovega prijatelja Edgarja R. Burroughsa, ki je leta 1914 izdal roman z znamenitim Tarzanom v glavni vlogi. S pomočjo Codellijevih potomk in igralca Primoža Bezjaka se je filmska ekipa scenarista in režiserja Mihe Čelarja odpravila po sledeh izginulega filma. Obiskali so berlinske arhive, odleteli v Togo in poiskali ostanke veličastne Codellijeve radiotelegrafske postaje ter filmskih prizorišč. Pot jih je vodila nazaj v Ljubljano, kamor sta Codellijevi potomki prinesli ostanke izgubljenega filma. V igranem delu so z igralci in posebno tehnologijo animirali več kot 600 fotografij iz Codellijeve fotografske zbirke in tako poustvarili prizore nemega filma o njegovem pustolovskem življenju.

Prejemnik kristalnega medveda v sekciji Generacije v Berlinu skozi zgodbo mladostnikov osvetli pomembno obdobje v kanadski politični zgodovini. Montreal leta 1970. 12-letna deklica Manon je srečna z bratcem Mimijem in starši, nato pa se v nekaj nočeh vse obrne na glavo. Njen oče se med mašo zgrudi in odide v bolnišnico. Med njegovo odsotnostjo Manon in njen brat Mimi bivata pri sorodnikih. Ko se starši vrnejo domov, je oče prikovan na posteljo, Manon pa presliši, da njena mati, ki je obupana zaradi katastrofalnega finančnega položaja, namerava hčer in sina poslati v različni rejniški družini. Manon, ki budno spremlja politično krizo v Kanadi, po vzoru borcev za neodvisnost Quebeca izvede prevratniško akcijo: ugrabi starejšo gospo in jo vzame za talko. Svetova odraslih in otrok se prepleteta v duhovito, a hkrati nadvse resno pustolovščino.

Izvirni naslov: LES ROIS MONGOLS / Kanadski film, 2017 / Režija: Luc Picard / Scenarij: Nicole Bélanger / Igrajo: Milya Corbeil-Gauvreau, Anthony Bouchard, Henri Richer-Picard

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Valovita dolenjska pokrajina ima po svojih gričih posute zaklade. In eden teh je tale več kot stoletje stara hiša, ki sta jo lastnika prenovila in odela v nove barve življenja. Jesen je letni čas, ki je nekako povezan z vlago: pogosto deževje, meglena jutra, jutranja rosa…in to je tudi čas, ko se vlaga pokaže v marsikaterem domu, čeprav si tega niso želeli. Obiskali smo hišo, kjer so se težave pojavile kmalu po vselitvi, a so našli rešitev za te tegobe. Meje so samo v glavah, pravi družina, ki živi razpeta med Dunajem, Ljubljano in Trstom. Teh spon so se rešili že pred leti, ko so se iz Ljubljane preselili na Dunaj. V Trstu so našli staromeščansko stanovanje, ga nekoliko slekli in na novo oblekli in nastalo je novo udobno ter uglajeno domovanje.

Dokumentarni film Golica je zgodba o sloviti instrumentalni skladbi, ki je po nekaterih navedbah največkrat izvajana skladba na svetu.

To je zgodba o dobri dve minuti dolgi pesmi, ki se je porodila na nočnem delu v tovarni in naredila neverjetno pot po plesiščih, koncertnih dvoranah ter radijskih in televizijskih postajah ter tudi skoraj šestdeset let po nastanku ostala živa v vseh mogočih priredbah.
Igrano-dokumentarni film kar se da zvesto obnavlja zgodbo Golice skozi pripoved osrednjih akterjev ter njunih najbližjih sodelavcev. To je tudi zgodba o enem od evropskih najprepoznavnejših narodno zabavnih ansamblov, o Ansamblu bratov Avsenik. Slavko Avsenik je skupaj z bratom Vilkom in svojimi muzikanti uvedel lasten slog in postal glasbeni pojem. Film je tudi zgodba o razvoju narodno zabavne glasbe v drugi polovici prejšnjega stoletja v Sloveniji, Nemčiji, Avstriji, o nastajanju zabavne glasbene industrije in njenem razvoju prek industrije plošč. Je zgodba o družini, v kateri kraljuje glasba, je zgodba o ljudeh, ki jim je ansambel bratov Avsenik igral, je zgodba o napornih turnejah, ki si jih ne moremo več predstavljati. Je zgodba o radiu in o iskanju tistega posebnega zvena. Vse to ob zaradi ene same pesmi, ki jo lahko ponovimo neštetokrat in vsakokrat zazveni kot nova.

Vinogradniška družinska drama. Jean se po desetih letih vandranja po svetu, vrne v domači Bourgogne, kamor ga je poklical umirajoči oče, predan vinogradnik… Po očetovi smrti se Jean, njegov brat Jérémie in sestra Juliette odločijo prevzeti posestvo in družinski posel. Toda posel ni enostaven; ko se približuje čas trgatve, je potrebno narediti to in ono: preveriti zrelost grozdja, določiti čas in kraj začetka trgatve in obenem varovati posestvo pred sosednjim vinogradnikom, ki se po očetovi smrti hoče dokopati do deleža posestva.
Hkrati mora Jean razrešiti težave z družino, ki jo je ustvaril in pustil v Avstraliji. Tam sta njegov sin in ženska, s katero sta se oddaljila, a jo mora že zaradi sina nekako pripeljati v Francijo in začeti znova…

BACK TO BURGUNDY / CE QUI NOUS LIE / FRA / 2017
Režija: Cédric Klapisch / Scenarij: Cédric Klapisch, Santiago Amigorena, Jean-Marc Roulot / Igrajo: Pio Marmaï, Ana Girardot, François Civil, Jean-Marc Roulot, María Valverde, Yamée Couture, Jean-Marie Winling, Florence Pernel, Éric Caravaca, Tewfik Jallab, Karidja Touré …

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

2. del: Azija
Azija je celina, ki se ponaša z največjo pestrostjo in največjimi skrajnostmi. Razprostira se od severnega povratnika do ekvatorja. Na severu se v velikem številu zbirajo mroži, okoli odročnih ruskih ognjenikov se klatijo rjavi medvedi. To je svet, v katerem lahko v gorskih gozdovih Kitajske najdemo opice, podobne jetiju, v vročih iranskih puščavah pa zelo nenavadnega plenilca. Čeprav je to največja celina na svetu, se zdi, da divjim živalim zaradi človekovih posegov ponekod že zmanjkuje prostora.

SEVEN WORLDS, ONE PLANET / Francija, Kitajska, Nemčija, Velika Britanija, ZDA / 2019 / Režija: Fredi Devas, Emma Napper, Chadden Hunter, Giles Badger

Mary Poppins, Moje pesmi, moje sanje, Viktor, Viktorija so izjemne filmske uspešnice, ki jih je ustvarila oskarjevka, filmska in gledališka igralka Julie Andrews. Dokumentarna oddaja razgrne življenje navdušujoče angleške umetnice, ki je osvojila tako Hollywood kot broadwajske odrske deske – tudi z muzikaloma My Fair Lady in Camelot z Richardom Burtonom. V nastopanju se je urila že kot deklica, zaradi nepozabnega sopranskega glasu s petimi oktavami razpona so jo izbrali tudi za nastop pred britanskim kraljem Jurijem VI.

JULIE ANDREWS FOREVER / Francija / 2019 / Režija: Yves Riou

Nedeljska popoldanska oddaja Vikend paket z Bernardo Žarn in Jožetom Robežnikom ter vedno aktualnimi gosti, zabavnimi komentatorji, zanimivimi izzivi in dobro glasbo.
Na Bernardini zofi nas bo pozdravil mlad glasbenik in glasbeni producent Žan Serčič, ki je napisal pesem v okviru vseevropske kampanje #SayHi, #Hej in pozval k skupnemu boju proti medvrstniškem nasilju. Novinarka, pisateljica in televizijska voditeljica Vesna Milek prihaja v studio z novo knjižno uspešnico Ogledala. Člana komentatorske zasedbe Jožetovega omizja sta tokrat glasbenica Eva Boto in komik Nejc Šmit. Užili bomo Evin in Žanov glasbeni nastop, pokukali domov k Maji in Lovru, ki sta se domislila utrditi v dejavnosti, ki krepi telo in duha, se krohotali ob rubriki SMS in plesali ob rubriki Izziv: rapanje.

Intimni večerni pogovori, ki rušijo tabuje. Zvezdanin gost je igralec Radko Polič Rac, dobitnik Prešernove nagrade za življenjsko delo in prejemnik Borštnikovega prstana. V večernem pogovoru bo brez zadržkov obujal spomine na svoje igralsko in poklicno življenje, ki ga opisuje tudi v biografskem romanu.
Rac bo spregovoril o svojih življenjskih ljubeznih, največjih obžalovanjih, srečanjih s smrtjo, postregel pa bo tudi z neizprosno kritiko sveta, v katerem živimo.

Bodite brez skrbi, po krompirjevih počitnicah se oddaja Kaj dogaja vrača na vaše zaslone in v vaša srca. Seveda bomo tudi mi govorili o volitvah čez lužo in domačem vedeževalcu Janezu. Reporter Admir Pričko je za vas pripravil podrobna navodila za obveščanje stikov v primeru okužbe z novim virusom. Iz Švedske se nam javlja Dr. Potrč, ujeli smo prvo damo Melanijo, ki je prvič spregovorila v slovenščini, na Malo teraso in v goste pa prihaja Ribič Klemen. Če pa vas bo vse to preveč razburilo, pa si le oglejte posebej pomirjujočo epizodo PUP TV-ja.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov