Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 14. apr. 2021

TV Slovenija 2 • Sre, 14. apr.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Neposredni prenos evangeličanskega bogoslužja iz Murske Sobote.

Gostimo vrhunskega športnika Anžeta Laniška, svetujemo z zdravnikom o hemofiliji, starši pa boste pri logopedu lahko preverili, kaj storiti, ko ima vaš otrok govorno-jezikovne motnje. V nasvetih za dom boste dobili kar nekaj namigov, kako lahko vaše stene polepšate s stenskimi tapetami.

Legendarni slovenski glasbenik Čarli Novak je nastopil na koncertu v Mokronogu s svojim ansamblom, ki ga sestavljajo: Čarli Karel Novak (bas kitara), Miro Božič (orglice), Sergej Ranđelović Runjoe (bobni), Miha Meglič (kitara) in Andraž Mazi (kitara, pedal stil). Koncert je potekal v okviru 17. mednarodnega festivala ustnih harmonik Ah, te orglice. Na koncertu Čarlija Novaka in Čarlijevih angelov so zvenele zimzelene slovenske popevke v zanimivih priredbah ansambla.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Res nam ni težko odpraviti se malo dlje, da pokažemo številne raznolikosti bivanja in arhitekture, ki jih premore naša dežela. Ogledali si bomo zgleden primer prenove starih cimprač na Goričkem, ki danes lastnikom nudijo izjemno udobno bivanje in kar kličejo po pobegu iz mestnega vrveža.
Kako urediti majhno stanovanje na pičlih 25 kvadratnih metrih na tak način, da bo v njem vse, kar potrebujete za svoj način bivanja in bo hkrati še ličen, svetel in domač? Ni prav lahka naloga. Zato se je tudi mlada lastnica stanovanja v Ljubljani obrnila na arhitektko in tu so rezultati.
Za konec gremo še na morje. Ko gre za nepremičnine ob obali, je najbolj zaželena in ekskluzivna oznaka: prva vrsta ob morju! Ampak mi smo šli še korak naprej in našli hiško, kjer si v prvi vrsti ne OB ampak NA morju!

V studiu se voditelja veselita obiska Nine Valič, letošnje dobitnice igralske nagrade duša počkaj, ki jo podeljuje Združenje dramskih umetnikov Slovenije. Radost in veselje bo na Bernardini zofi delila prekmurska pevka Nika Zorjan, ki bo govorila tudi o pesmi Zate dovolj. Nova samostojna glasbena pot je široko odprta Dejanu Kranjcu, ki pod imenom Dejan Dogaja predstavlja svojo prvo pesem – Nenormalno lepo. Jože Robežnik se druži in družabno komentira svetovne probleme z Ano Marijo Mitič in Vidom Valičem. Iz Magičnega studia se oglaša Magic Aleksander, o življenjskih modrostih modrujejo Modrostniki, objema nas Srčna novica. Kdo bo rapal v Izzivu: rap, izdamo v oddaji.

Znameniti Izidor Cankar, Ivanov bratranec, je bil sprva duhovnik, kasneje diplomat, umetnostni zgodovinar, politik, profesor in pisatelj.

Nagel v odločanju, karizmatičen in zato ključen za številne kulturne projekte v času med obema vojnama. Tako je, recimo, prepričal dediče Dragotina Hribarja, da so prispevali pretežni del denarja za gradnjo Moderne galerije, in vplival na njeno podobo. Izidorjevi Obiski, kjer se srečuje s sodobniki, so pomemben vir za razumevanje tistega časa, S poti velja za enega najboljših slovenskih modernih romanov. Uvod v umevanje likovne umetnosti in Zgodovina likovne umetnosti v Zahodni Evropi sta še danes temeljni besedili slovenske umetnostne zgodovine.
Kot enega najbolj izobraženih slovenskih duhovnikov so ga pripravljali za katoliškega političnega voditelja. Potem pa je vse presenetil, ko je leta 1926 izstopil iz katoliške vere in se poročil s premožno Ljubljančanko Ničo Hribar. Njuno razmerje se je zrahljalo po tragični smrti prvorojenke Kajtimare. Po letu 1936 se je Cankar umaknil iz Slovenije v Argentino in pozneje v Kanado, kjer je bil poslanik kraljevine Jugoslavije. Za kratek čas je kot minister vstopil v vlado Ivana Šubašića v Londonu. Iz tega obdobja je ohranjen Londonski dnevnik.
Njegovo diplomatsko kariero je v knjigi opisal zgodovinar dr. Andrej Rahten. Bolgarska raziskovalca dr. Ljudmil Dimitrov in Ljudmila Malinova-Dimitrova pa v svoji knjigi odkrivata Izidorjevo razmerje z enigmatično bolgarsko pesnico Bagrjano. Zadnja leta je Cankarju pri urejanju izdaj pomagal dr. Lojze Gostiša, ki je bil priča tudi njegovim zadnjim dnem v sanatoriju Emona leta 1958.
Izidor Cankar je bil rojen leta 1886 v Šidu. Bratranca Ivan in Karlo Cankar sta ga pripeljala na šolanje v Ljubljano. Na Dunaju je doktoriral iz umetnostne zgodovine in postal profesor na ljubljanski univerzi. Zaznamoval je dejavnost Narodne galerije, ustanovil Umetnostno zgodovinsko društvo in Zbornik za umetnostno zgodovino, urejal revijo Dom in svet in časopis Slovenec ter Slovenski biografski leksikon. Bil je med ustanovitelji slovenskega PEN-a. Pod psevdonimi je pisal leposlovna besedila in prevedel vrsto pomembnih romanov, med njimi Guliverjeva potovanja. Uredil je ter z uvodi opremil Zbrane spise Ivana Cankarja.
V filmu o Izidorju Cankarju spregovorijo dr. Tomaž Brejc, dr. Janko Kos, dr. Tone Smolej, dr. Špelca Čopič, dr. Janez Bogataj, Janez Stergar, dr. Andrej Smrekar, Angelika Hribar, dr. Lev Kreft, dr. Bogo Zupančič, Maja Hren Brvar, Breda Ilich Klančnik in mag. Andrej Aplenc.

Po izpadu iz lige prvakov celjski rokometaši vse moči usmerjajo v domače državno prvenstvo. V prestavljeni tekmi 10. kola bodo v Zlatorogu gostili Velenje, ki je napredovalo v polfinale pokala Evropske rokometne zveze, na lestvici državnega prvenstva pa za Celjem zaostaja za 5 točk. Kot vedno se obeta zanimiv štajerski derbi, ki ga bomo v sredo zvečer neposredno prenašali na našem drugem programu.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

20:05
Na utrip srca

V ciklu glasbenih oddaj Moj klasični hit boste lahko znane Slovence spoznali na prav poseben način, s klasično glasbo. Iz sveta medijsko najbolj prepoznavnih osebnosti se v drugi sezoni oddaj predstavijo štiri zanimive osebe različnih poklicev, ki spregovorijo o svojih najljubših klasičnih delih. To so Iztok Mlakar, Stanislav Zore, Marjan Batagelj in dr. Peter Čeferin. Podjetnik Marjan Batagelj je ustvarjalcem oddaje zaupal svojo zanimivo glasbeno zgodbo. Idejna zasnova, scenarist in urednik oddaj Daniel Celarec, režiser Aleksander Šmuc, mojster montaže Andrej Modic, direktor fotografije Uroš Hočevar.

Violončelist Stjepan Hauser iz svetovno znanega dua 2Cellos je v težavnih časih pandemije podaril gledalcem glasbeni pobeg in tolažbo z igranjem v čudovitih okoljih Hrvaške. Svoj priljubljeni repertoar je za videoposnetek zaigral sam, brez občinstva. Izkušnjo biti sam in vendar povezan in skupaj bo v slikoviti puljski areni delil z vrhunskimi interpretacijami skladb Benedictus Karla Jenkinsa, Bachove Arije na struni G, Carusa Lucia Dalle in Puccinijeve arije Nessun dorma.

Violončelist Stjepan Hauser iz svetovno znanega dua 2Cellos je v težavnih časih pandemije podaril gledalcem glasbeni pobeg in tolažbo z igranjem v čudovitih okoljih Hrvaške. Svoje priljubljene skladbe je za videoposnetek zaigral sam, brez občinstva. Izkušnjo biti sam in vendar povezan in skupaj bo ob čudovitih slapovih Krke delil z vrhunskimi interpretacijami 2. klavirskega koncerta S. Rahmaninova, odlomki iz baletov P. I. Čajkovskega Labodje jezero in Hrestač, Pesmi iz Skritega vrta in drugih skladb.

Od vseh gospodarskih panog je v času epidemije najkrajšo potegnil turizem, ki se je skorajda povsem ustavil. Lansko turistično sezono je vlada reševala z nastanitvenimi boni. Kaj pa letos? Kakšna bo letošnja turistična sezona? Kaj bo s široko paleto ponudbe – od gostinstva, kulture, izletov, potovanj, počitnic? Kako bomo letos potovali na počitnice? Ali slovenski turistično-gostinski delavci upravičeno bijejo plat zvona, čakajoč vlado, da jih usliši z interventnim zakonom o slovenskem turizmu? Ali lahko slovenski turizem res preživi še eno leto mrtvega teka? V sredo ob 21.00 na 2. programu v Mojem mnenju o napovedih za letošnjo turistično sezono z Mojco Šetinc Pašek.

Monika odkrije rokenrol, v Helginem zakonu pa se pojavijo prve razpoke. Profesor Jürgen Fassbender svoje bolnike zdravi z elektrošoki, toda ti ne morejo "ozdraviti" Helginega moža Wolfganga. Izkaže se tudi, da se je Caterinin mož, Gerd Schöllack, že pred dvema letoma vrnil iz ruskega ujetništva.

KU'DAMM '56 / Nemčija / 2016
režija: Sven Bohse
scenarij: Annette Hess
v glavnih vlogah: Sonja Gerhardt, Claudia Michelsen, Maria Ehrich, Emilia Schüle, Heino Ferch, Uwe Ochsenknecht, Sabin Tambrea, Trystan Pütter, August Wittgenstein, Steve Windolf, Katharina Schüttler, Robert Schupp, Anne Werner

Slovenski vojni interniranec Janez Godec je v podzemnem taborišču v Zgornji Avstriji s sabotažo ogrozil zadnji Hitlerjev napad na Anglijo.

Vse se je začelo, kot se začne veliko zgodb. Nekega dne sem ob kavi bral Večer, regionalni časopis z lokalnimi vsebinami in zasledil novičko o mariborskem godalnem kvartetu, ki ga sestavljajo mladi iz glasbeno nadarjene družine Feguš. Prebral sem, da so v Londonu igrali »Kantato za Janeza Godca« in da je bil Janez Godec naš rojak, ki je rešil London! Debelo sem pogledal, spil kavo in začel raziskovati. In izbrskal sem zgodbo, ki se bere kot napeta kriminalka. Zgodbo o Janezu Godcu, medvojnem internirancu, ki je v podzemnem taborišču v Zgornji Avstriji izvedel sabotažo in tako ogrozil zadnji Hitlerjev načrt za napad na Anglijo – bombardiranje Londona z raketami V-2.
V Sloveniji je natančno raziskan vsak dan med letoma 1941–1945. Na tisoče imen. Na stotine junakov. Človeška množica, vržena v mešalec velikega klanja. Poznamo vzroke in posledice. Delimo odpustke in propagiramo slavo. Smo beli, črni, rdeči. Vse barve mavrice, združene v globalnem marketingu morije. Samo sivine ni. Nihče ne govori o usodah med skrajnostmi. O laži za preživetje, izdajstvu za upanje, strahu za kasnejše junaštvo. O tem govori zgodba o Janezu Godcu scenarista in režiserja Marka Radmiloviča.

Po izpadu iz lige prvakov celjski rokometaši vse moči usmerjajo v domače državno prvenstvo. V prestavljeni tekmi 10. kola bodo v Zlatorogu gostili Velenje, ki je napredovalo v polfinale pokala Evropske rokometne zveze, na lestvici državnega prvenstva pa za Celjem zaostaja za 5 točk. Kot vedno se obeta zanimiv štajerski derbi, ki ga bomo v sredo zvečer neposredno prenašali na našem drugem programu.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov