Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 14. apr. 2021

TV Slovenija 1 • Sre, 14. apr.

V nocojšnji Kulturi se bomo med drugim posvetili nedavno preminuli legendi “jugoslovanskega” filma - srbskemu skladatelju Zoranu Simjanoviću. Predstavili vam bomo fotografsko razstavo Igorja Andjelića v galeriji Kos pa projekt Netrdne infrastrukture in zajčje luknje španskega avtorja Maria Santamaríe v Aksiomi in knjigo Besedna ARTilerija novinarja, voditelja in sodelavca radijske satirične oddaje Radio Ga Ga Nejca Krevsa.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Gostimo vrhunskega športnika Anžeta Laniška, svetujemo z zdravnikom o hemofiliji, starši pa boste pri logopedu lahko preverili, kaj storiti, ko ima vaš otrok govorno-jezikovne motnje. V nasvetih za dom boste dobili kar nekaj namigov, kako lahko vaše stene polepšate s stenskimi tapetami.

Najbolj iskana dobrina so cepiva proti covidu 19, a hkrati sprožajo tudi številna vprašanja in pomisleke. V zadnjih tednih je bilo teh zaradi domnevnih neželenih stranskih učinkov po cepljenju s cepivom AstraZenece kar veliko. A Evropska agencija za zdravila je po ponovni preučitvi cepiva zatrdila: koristi cepljenja odtehtajo morebitne redke nezaželene stranske učinke, povezane s tem cepivom.

Sodobna brezdomca, Miha in Joni, združena v nesreči, iščeta rešitev. Nežna ljubezen je vzklila med Živo in Tonetom - so vzrok samo gobleni ali so čustva res globoka? Polkovnika teži ločitev, Marina pa organizira prav posebno – vrtičkarsko - modno revijo.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

V tokratni oddaji pogovor z začasno predsednico stranke DeSus o prihodnosti stranke.
Raziskali bomo, kaj pomeni sistemsko kratenje pravic žensk, ki smo jim priča na Poljskem, kako se razrašča mizoginija in katere realne nevarnosti prinaša.
V oddaji tudi o epidemični utrujenosti, koga ogroža in kolikšen je razmah pojava.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22. del: Cicely
Joel sredi noči skoraj povozi starčka. Ko ga odpelje k sebi na pregled, mu ta zaupa, da ima več kot sto let in da je živel v Cicelyju, ko je mesto nastajalo. Pove mu, da sta mesto obiskali Roslyn in Cicely, ki sta iz prostaškega mesta naredili Pariz severa, ki so ga obiskovali umetniki, med njimi tudi Kafka. Starec je bil takrat nepismen revček, ki so si ga vsi privoščili, dokler mu dekleti nista vrnili dostojanstva in ga naučili pisati. Iz kvartopircev in prostitutk sta naredili spodobne ljudi, glavna silaka mesta pa se nista uklonila.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1992
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

V oddaji Osmi dan brskamo po arhivu in izpostavljamo nekatere še vedno aktualne teme letošnje sezone. Med drugim se spominjamo prvega popolnega zaprtja države. Katere navade smo prevzeli takrat in kakšna je bila za nas prva izkušnja popolnega zaprtja? Svojo izkušnjo je v knjigi Antropologija med štirimi stenami - spoznavanje družbe in sebe med pandemijo, opisal antropolog dr. Dan Podjed. Predloga novega gradbenega zakona in zakona o javnih naročilih sta med arhitekti dvignila veliko prahu. Odslej naj bi namreč gradbena dovoljenja pridobivali tudi inženirji najrazličnejših strok, arhitekturni natečaji pa za javne naročnike naj ne bi bili več obvezni. Kaj to pomeni za naš skupni prostor? Kakšna je usoda nove tovarne Rog? Izpraznitev in začetek rušenja nekdanje tovarne Rog pomenita konec za številne kulturne, športne in socialne dejavnosti, ki so se v okviru Avtonomne Tovarne Rog odvijale v teh prostorih, od koncertov do izobraževanja ranljivih družbenih skupin. V Rogu so skoraj 15 let delovali pripadniki avtonomne skupnosti, junija pa naj bi se začela prenova glavne stavbe. Leta 2023 naj bi novi Center Rog sprejel prve obiskovalce. MOL namerava v prenovljeni stavbi vzpostaviti ustvarjalno središče, obljubljajo pa, da bodo v Centru Rog lahko dobili prostor tudi nekateri nekdanji uporabniki, če bodo izbrani na razpisu. Obiskali smo izkopavališče naselja iz železne dobe na Igu, ki so zajela do sedaj največje območje železnodobnega gradišča pri nas in prinašajo pomembno dopolnitev znanja o tem obdobju. Po drugi svetovni vojni je življenje v Radovljici zaznamovala znamenita tovarna Almira, ki je skupaj z nekaj drugimi slovenskimi podjetji, denimo Muro, Labodom, Rašico in Lisco, zaznamovala po drugi svetovni vojni zelo močno oblačilno industrijo. Ta podjetja so bila pojem kakovosti in sodobnih krojev, a mnogo jih je po slovenski osamosvojitvi zaradi izgube trga žalostno propadlo. Prav radovljiška tovarna pletenin pa je bila rekorderka po številu mednarodnih nagrad za svoje kolekcije. V Radovljici so se lani Almire spomnili tudi z razstavo v radovljiškem mestnem muzeju. Izpostavljamo pa še dve knjižni uspešnici. V knjigi Devica, kraljica, vdova, prasica, Erica Johnson Debeljak obravnava temo vdovstva, v romanu Kirka Madeline Miller pa lahko uzremo grške mitološke zgodbe skozi ženski pogled.

V oddaji potujemo k Slovencem v Avstrijo na literarne dneve v Slovenski čitalnici v Gradcu, preko spleta seveda.
V Pliberku smo se pogovarjali s predsednikom Društva Kulturni dom Pliberk Jurijem Mandlom.
Še prej pa postanek ob morju, kjer se veselimo novih virtualnih in stvarnih izletov čez mejo. Že več let Slovenski raziskovalni inštitut prireja srečanja namenjena staršem, ki vpisujejo otroke v vrtce in šole s slovenskim učnim jezikom v Furlaniji Julijski krajini. Letos je srečanje, ki so ga poimenovali Učenje slovenščine od otroštva do mladosti zaradi razmer prvič potekalo na spletu.

Az adás tartalma:

- 2022 őszére tervezik a völgyifalui tájház befejezését;
- Dr. Lendvai Kepe Zoltán: Hetés falvainak népessége és gazdálkodása a 18–20. században;
- Magvető: az április eleji fagykárok.

Vsebina oddaje:

- etnološko krajinsko hišo v Dolini nameravajo zaključiti do jeseni 2022;
- dr. Zoltán Lendvai Kepe: Prebivalstvo vasi v pokrajini Hetiš in njihovo kmetovanje od 18. do 20. stoletja;
- rubrika Sejalec: pozeba v začetku aprila.

Smo že v četrtfinalu Malih sivih celic, kjer nas v napetosti vse do konca držijo Maj, Nejc in Gašper iz OŠ Franja Malgaja Šentjur (rumeni) ter Katarina, Zala in Aljaž iz OŠ Križe (vijolični). Udarci strel jih ne presenečajo, tudi EMŠO jim še ne povzroča težav, malce pa je zatajila logika. Vijolični so pravi dirkači skozi labirint, rumeni pa računalniški mojstri. Komu se nasmehne sreča le za las, pa v 25. oddaji.

Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Tako rekoč na sredini slovenske dežele se 1200 metrov visoko vzpenja Kum, očak Posavskega hribovja in markantni razglednik. Na njegovem severnem hrbtu se vse od globoke soteske Save vzpenja po strminah na planotasti svet območje krajinskega parka Kum. Tu se odpira slikovita mozaična kulturna krajina. Njena odlika so ohranjeni gozdovi, po izjemni pestrosti rastlinskih in živalskih sloveča suha in polsuha travišča, kraška oblikovanost površja, podzemlja in vodnih izvirov. Na domačijah ohranjajo travniške sadovnjake, pomemben življenjski prostor ptic in žuželk. Krajinski park so vzeli domačini za svojega in znajo ceniti njegove dragocenosti, med katerimi so visoko v evropskem merilu predvsem izjemna suha travišča.

Miha Jaramaz in Julij Zornik spregovorita o sladkostih oblikovanja filmskega zvoka. Kakšna znanja potrebuje oblikovalec zvoka, na kaj je treba paziti pri oblikovanju zvoka? Pri delu spremljamo oblikovalca zvoka Sama Jurco.

režija: Peter Bizjak, fotografija: Tristan Dragan, montaža: Kristian Božak Kavčič

Zmedi, Zoja in Feliks občudujejo Zimin novi časovni stroj, in kot bi mignil, odpotujejo z njim v preteklost. Pa se bodo še pravi čas vrnili in daljne preteklosti in prihodnosti?

Nejko najde jajce, na katero se hitro naveže. A kako naj poskrbi, da se bo varno izleglo? Prijatelje prosi za pomoč. Mavriciju se začne dozdevati, da bi bil lahko Nejko njegov pravi očka. Potem se jajce izvali in ven pokuka ptiček, ki ga iščeta njegova prava starša.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Biografska športna drama. Film uprizarja resnično zgodbo o boksarju Chucku Wepnerju, imenovanem tudi Bayoone Bleeder iz New Jerseyja, čigar boksarski dvoboj z Mohamedom Alijem leta 1975 je navdihnil Sylvestra Stallona, da je posnel znameniti film Rocky.

THE BLEEDER / ZDAS / 2016
Režija: Philippe Falardeau / Scenarij: Jeff Feuerzeig, Jerry Stahl / Igrajo: Elisabeth Moss, Naomi Watts, Ron Perlman, Liev Schreiber, Michael Rapaport, Jim Gaffigan, Wass Stevens, Morgan Spector, Pooch Hall, Jason Jones, Sadie Sink, Liz Celeste, Catherine Corcoran, William Hill, Zina Wilde

Jazbec obleži na lokalni cesti v gozdu. V mraku se mu približa policijska patrulja. Policisti med postopkom ugotovijo, da žival ni mrtva, kakor so bili obveščeni, temveč najedena prezrelih hrušk. Ko hočejo policisti obnemogleža spraviti na rob ceste, se ta prebudi in dogajanje popelje v nenavadno smer …

Režija: Špela Čadež

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:35
Kultura

V nocojšnji Kulturi bomo spremljali spletni festival Slovenski glasbeni dnevi, ki bo nocoj, z opero Marpurgi skladateljice Nine Šenk, posvečen stoletnici Opere SNG Maribor. Med drugim pa vam bomo predstavili še knjigo nemškega režiserja Wernerja Herzoga O hoji po ledu in retrospektivni izbor fotografskega opusa Danila Jejčiča v Goriškem muzeju.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V tokratni oddaji Profil bomo gostili direktorico Gledališče Koper in gledališko režiserko Katjo Pegan, ki letos obeležuje 25 let delovanja na gledališki sceni. Gledališče Koper je najmlajše slovensko profesionalno gledališče, a njegovi zametki so se začeli že v času beneške republike.

Tako rekoč na sredini slovenske dežele se 1200 metrov visoko vzpenja Kum, očak Posavskega hribovja in markantni razglednik. Na njegovem severnem hrbtu se vse od globoke soteske Save vzpenja po strminah na planotasti svet območje krajinskega parka Kum. Tu se odpira slikovita mozaična kulturna krajina. Njena odlika so ohranjeni gozdovi, po izjemni pestrosti rastlinskih in živalskih sloveča suha in polsuha travišča, kraška oblikovanost površja, podzemlja in vodnih izvirov. Na domačijah ohranjajo travniške sadovnjake, pomemben življenjski prostor ptic in žuželk. Krajinski park so vzeli domačini za svojega in znajo ceniti njegove dragocenosti, med katerimi so visoko v evropskem merilu predvsem izjemna suha travišča.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov