Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 18. apr. 2021

TV Slovenija 2 • Ned, 18. apr.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Z Markom Pavliho smo se pogovarjali o sodobnem duhovnem prebujenju. Drugi prispevek bo osvetlil nekatere spremembe, ki jih prinaša tehnološka revolucija in se jim ne more izogniti niti religija. V tretjem prispevku bo o pomenu velike noči spregovoril pravoslavni duhovnik Dejan Mandić.

Najbolj iskana dobrina so cepiva proti covidu 19, a hkrati sprožajo tudi številna vprašanja in pomisleke. V zadnjih tednih je bilo teh zaradi domnevnih neželenih stranskih učinkov po cepljenju s cepivom AstraZenece kar veliko. A Evropska agencija za zdravila je po ponovni preučitvi cepiva zatrdila: koristi cepljenja odtehtajo morebitne redke nezaželene stranske učinke, povezane s tem cepivom.

Legenda pravi, da je največji grški matematik Arhimed s sočnimi žarki odbitimi od zrcal zažgal rimske ladje, ki so napadle njegovo rojstno mesto Sirakuze na Siciliji. Znanstveniki v resničnost legende dvomijo, ideja pa je ostala živa. Z ogledali ujete sončne žarke smo začeli uporabljati za pridobivanje električne energije v koncentratorskih sončnih elektrarnah. Leta 2050 naj bi na Zemlji potrebovali že 28.000 teravatov električne energije – nepredstavljiva in ogromna številka. In ker nam vsak dan na Zemljo pade ogromno energije s sonca, jo bomo morali začeti učinkoviteje izkoriščati. Kakšno vlogo bodo imele sončne koncentratorske elektrarne v prihodnosti?

Spremljali boste zaključni del državnega srečanja slovenskih folklornih skupin za odrasle Le plesat me pelji!, ki jo je na odru Doma II. slovenskega tabora v Žalcu priredil JSKD s tamkajšnjo izpostavo. Na zaključni prireditvi so se predstavile folklorne skupine z najboljšimi programi letošnjega leta, ki so uspešno prešle sistem izbora. Njihove zaključne nastope je povezoval Gregor Budal, ocenjevalo pa tako občinstvo kot tričlanska strokovna žirija.

Sodobna brezdomca, Miha in Joni, združena v nesreči, iščeta rešitev. Nežna ljubezen je vzklila med Živo in Tonetom - so vzrok samo gobleni ali so čustva res globoka? Polkovnika teži ločitev, Marina pa organizira prav posebno – vrtičkarsko - modno revijo.

Polona vedno rada pomaga bratu Tonetu, četudi ne gre vedno vse po načrtu. Še posebej na področju ljubezni ne. Pupa s pomočjo Pravnika znova organizira vseslovensko stranko vrtičkarjev in seveda kandidira za predsednico. Otroci se vračajo - tokrat je to Pupina hči Diana.

Diana je polna idej za dober biznis. Ljubezenski fotoroman se sčasoma, pod vplivom idej različnih umetnikov z vrtičkov, prelevi v fotopornoroman. »Keša« bo precej več, igrali pa bodo kar naši stasiti vrtičkarji. Presenečenje večera: Helga »zaprosi« Rajca za (po)roko.

250 let po znamenitem potovanju, na katerem je kapitan James Cook odkrival tihooceanske otoke, nas novozelandski filmski igralec Sam Neill v šestdelni seriji popelje po njegovih stopinjah. Je bil Cook le orodje zahodnih imperijev s kolonialnimi težnjami ali razsvetljen raziskovalec? V prvem delu Neill obišče Tahiti in spozna potomce polinezijskih ljudstev, ki so jih srečali Cook in njegovi sodobniki. Stiki z Evropejci so prvotnim prebivalcem Polinezije prinesli številne nesreče; nekateri njihovi običaji in verovanja so za vedno izgubljeni, svetišča pa uničena. Neill spozna Polinezijce, ki si prizadevajo oživiti svojo tradicijo, in opiše Cookovo prijateljstvo s tahitijskim morjeplovcem Tupaio.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Arhitekta Sonia Trošt vir svoje notranje ustvarjalne moči išče v naravi. Tokrat nam predstavlja enega od svojih projektov, igrivo in skrivnostno vilo, obdano z morjem in zelenjem. Hiša s prekrasnim pogledom na Debeli rtič je zgrajena iz gline in drugih naravnih materialov ter s posebno pozornostjo umeščena v prostor.
Obiskali smo mansardo, ki na nek način deluje kot živi oder. Spretno oblikovanje jo je preoblikovalo v dom, kjer je pohištvo kot del scenografije za različne dogodke oziroma življenjske predstave.
Vrt, ki meri komaj kakih 50 kvadratnih metrov, leži izza ene izmed vrstnih hiš v Ljubljani. Njegova glavna privlačnost je kitajska glicinija, ki sredi pomladi priredi nepozabno predstavo.

Nostalgično obarvana drama o odraščanju v Latviji konec osemdesetih let.

Piše se leto 1989, toda kljub burnemu družbenemu dogajanju tik pred razpadom Sovjetske zveze ljudje v okolici Rige živijo po utečenih tirnicah. 9-letna Paula poletje preživi pri sestričnah, saj želijo biti njen starši sami, zaradi česar se sprašuje, ali se bosta oče in mama ločila. Medtem ko se deklice zabavajo na svoj način in doživljajo mejnike v odraščanju, se v državi dogajajo velike politične spremembe in vplivajo tudi na vsakdanje življenje.

Izvirni naslov: PARADIZE 89 / Režija, scenarij: Madara Dislere / Igrajo: Mantas Bendzius, Ozola Evelina, Locmele Liva

Starši se naprezajo v službi, otroci v šoli, skupnega prostega časa jim ne ostane veliko. Iskrivi 9-letni Nedi veliko šolske snovi ostaja za popoldanske ure. Starši se dan za dnem, tudi ob sončnih nedeljah, ki bi jih sicer želeli preživeti v naravi z družino, spreminjajo v razlagalce pogosto zapletenih abstraktnih pojmov in spodbujevalce, že kar priganjalce k pisanju domačih nalog, deklica pa niha med razigranostjo, zdolgočasenostjo in stisko. Hrvaški dokumentarni film je grenko-komičen prikaz družinskega vsakdanjika; še posebno zanimiv je v času pandemije, ko se v marsikateri družini prepletajo službene obveznosti in šolanje na daljavo.

POVUCI - POTEGNI / Hrvaška / 2020 / Režija: Neven Hitrec

Ali zrenje v zaslone povzroča odvisnost in poškoduje človekove možgane? Pametni telefon, televizija, računalnik, igralna konzola in tablični računalnik so postali naši vsakodnevni neizogibni spremljevalci. Dokumentarna oddaja gledalce popelje po Evropi, Kitajski in ZDA, predstavi znanstvena dognanja o posledicah izpostavljenosti zaslonom ter loči potrjena dejstva od neresnic.

SCREEN GENERATION, SICK GENERATION? / GÉNÉRATION ÉCRANS, GÉNÉRATION MALADE? / Francija / 2020 / Režija: Raphaël Hitier

Po sredinem derbiju z Velenjčani Celjane v rokometnem državnem prvenstvu čaka nova težka tekma – gostovanje v Kopru. Gre za redno srečanje 22. kola med vodilno in trenutno četrtouvrščeno ekipo prvenstva. Prenos na drugem programu TV Slovenija.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

V poljudnoznanstveni dokumentarni seriji čisto od blizu spoznamo šimpanze, cesarske pingvine, leve, hijenske pse in tigre. Avtorji serije so tem živalskim družinam sledili kar štiri leta, vse od planjav v Zimbabveju do džungel v Indiji, od obronkov Sahare do ledene Antarktike in zabeležili dih jemajoče nadrobnosti.

3. del: Levi
Spremljali bomo Barjansko krdelo v narodnem parku Masai Mara v Keniji. Ostalo je brez odraslih samcev, zato je preživetje krdela še bolj negotovo kot sicer.

Pred 50 leti sta sredi valižanskega podeželja brata molzla krave, redila prašiče in se pripravljala na prevzem družinske kmetije, a sanjala sta o glasbi. Svojo drzno zamisel sta naposled tudi uresničila. Podstreho in hleve sta preuredila v snemalni studio, kamor so desetletja prihajali ustvarjat glasbeniki svetovne slave – Black Sabbath, The Queen, Robert Plant, Simple Minds, Oasis, Coldplay … Znameniti Rockfield studio še danes ostaja kmetija, kjer se rojeva glasba.

ROCKFIELD, THE STUDIO ON THE FARM / Velika Britanija / 2020 / Režija: Hannah Berryman

Nedeljska popoldanska oddaja Vikend paket z Bernardo Žarn in Jožetom Robežnikom ter vedno aktualnimi gosti, zabavnimi komentatorji, zanimivimi izzivi in dobro glasbo.
Tokratna nedelja in oddaja Vikend paket sta prav posebni. Gre namreč že za 200. televizijsko druženje priljubljenih voditeljev Bernarde Žarn in Jožeta Robežnika ter vseh drugih televizijskih soustvarjalcev oddaje. Mnogo resnično lepih, srčnih in iskrivih spominov, ki so jih ustvarili tako naši glasbeni kot drugi gostje, se je nabralo v petih letih in več, in te bi radi podoživeli. V studio prihaja gostja, ki je otvorila prvo oddajo Vikend paketa in bila tudi sicer vedno izjemna sogovornica, ga. Rosvita Pesek. Vabilu pa se je odzvala še ena gostja, ki je zelo priljubljena, predvsem pa tista, ki je vedno poskrbela za popolnoma nenačrtovan in nenavaden potek oddaje, pevka Tanja Žagar.

Intimni večerni pogovori, ki rušijo tabuje. Igralka Zvezdana Mlakar se pogovorov loteva strastno, osebno in brez predsodkov.
Zvezdanina gostja je igralka Iva Babić, ki se je po razkritju Mie Skrbinac o spolnem nadlegovanju na akademiji najbolj glasno in javno izpostavila ter nemudoma stopila v bran svoji kolegici. Z Zvezdano bosta pogumno spregovorili o svojih spominih in izkušnjah z nadlegovanji, seksizmi in mizoginijo, ki očitno še vedno prežemajo našo družbo. Je bilo zdaj končno dovolj?

Slovenija se odpira, a v soboto zvečer vseeno ostanite doma in preverite Kaj dogaja. Kdo bo služil s prevozi, kdo bo služil vojaški rok in kdo si zasluži cepivo? Pokazali vam bomo izsek iz domoljubnega kviza, ki ga vodi minister Hojs. Magister Baltić bo iskal povezavo med dopustom in cepivom, na Pup TV pa tokrat prihaja vodja ljubljanskih revolucionarjev. Naša gostja bo izjemna tekačica Anamarija Lampič. Na Mali terasi pa pojemo o sanjah vseh pravih Slovencev.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov