Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 2. maj. 2021

TV Slovenija 2 • Ned, 2. maj.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

V oddaji se bomo najprej posvetili obhajanju velikega petka pri pravoslavnih kristjanih, ki se na veliko noč pripravljajo s sedemtedenskim postom. Veliki petek, katerega osrednji simbol je podoba Jezusa v grobu oziroma »plaštanica«, je dan tišine in spomina na Kristusovo trpljenje.
V drugem delu oddaje bomo spoznali tri stebre ali temeljna načela Mednarodne šole Zlatega rožnega križa. Gre za krščansko gnostično skupnost, ki deluje v več kot 50 državah sveta, v Sloveniji pa je kot verska skupnost registrirana od leta 1987.

Kaj se zgodi, če imamo v rokah ptiča in ga izpustimo? Lahko poleti na hišo, na drevo, na grm ali še kam drugam. Kako bi lahko napovedali, kam bo poletel ptič? Če ga izpustimo 100-krat, dobimo podatke, da 50-krat poleti na hišo, 30-krat na drevo in 20-krat na grm. Tu se začne statistika. Kolikokrat izpustimo ptiča, da dobimo čimbolj točne in čimbolj natančne podatke? Katere ptiče spuščamo in na katere lahko sklepamo?
S statistiko opisujemo aktualne množične pojave. Najprej se je uveljavila v agronomiji, danes ša je njena uporaba neverjetno široka. Z njo spremljamo in napovedujemo tudi epidemijo. Pomembno pa je, da statistične podatke tudi pravilno interpretiramo.

08:15
Glasbena matineja

Kot že naslov pove, boste lahko spoznavali svet glasbil, tistih, ki sestavljajo simfonični orkester. Zvočno bogat in raznobarven svet glasbil vam bo Orkester Slovenske filharmonije pod vodstvom mladega dirigenta Marka Hribernika predstavil s priljubljeno skladbo Vodnik po orkestru Benjamina Brittna in z Bolerom Maurica Ravela, ki še vedno velja za eno najbolj popularnih simfoničnih del vseh časov. Janez Škof, komentator tega zanimivega koncerta pa bo na šaljiv način razložil tudi nekatere besede iz glasbenega slovarja, kot so téma, variacije, fuga, godala, pihala, trobila in tolkala.

Uživali boste lahko v televizijski upodobitvi harmonikarice Teje Udovič Kovačič in saksofonista Andreja Omejca. Glasbenika sta dobitnika številnih prvih nagrad, lepoto in virtuoznost svojega muziciranja pa bosta predstavila z glasbo skladateljev Piazzolle, Händla, Bronnerja in Griega. Režiser Aleksander Šmuc, urednik oddaje Daniel Celarec.

V tretjem delu Sam Neill na vzhodni obali Avstralije sledi kapitanu Cooku, ki ga aborigini konec 18. stoletja niso sprejeli z zanimanjem kot prej novozelandski staroselci. Njihovo navidezno ravnodušje do evropskih raziskovalcev so si ti narobe razlagali in Avstralijo razglasili za nikogaršnje ozemlje. V resnici je bila celina že tisočletja naseljena z ljudstvi, ki so obdelovala zemljo in imela razvito svojo značilno kulturo. Eno od njih je o Cookovem prihodu celo spesnilo pesem, ki se je ohranila vse do danes.

V adrenalinski zgodbi o najstniških strasteh, ljubeznih in upornosti spoznamo mlado Niko, ki je med odraščanjem na dirkališčih postala strastna voznica gokartov. Po tragični očetovi nesreči jo želi mama prepričati, naj opusti treninge, toda mladenka želi za vsako ceno slediti svojim sanjam. Kljub predsodkom v šoli, nabiranju prvih ljubezenskih izkušenj in številnih ovirah, ki se znajdejo na njeni poti, Niki največ pomenijo divje hitrosti na dirkališču, toda za nove zmage poleg neizmernega poguma in predanosti potrebuje tudi pomoč zvestih prijateljev.

Od svetovne krize leta 2008 do današnje pandemije smo predstavili 400 uspešnih zgodb naših podjetnikov, zdaj pa gremo s pravo idejo Podjetno naprej.
Kako iz hobija ustvariti donosen posel? S trdim delom, vztrajnostjo in veliko poguma, pravita Luka Železnik in Dejan Kobal. Začela sta kot študenta v domači garaži s 1500 evri v žepu in uspelo jima je - v samo petih letih sta postavila eno vodilnih podjetij na področju spletne prodaje športne opreme z lastno blagovno znamko Kingsbox. Sprva sta imela le nekaj uteži, danes imata 6000 različnih izdelkov, ki jih po njunih zamislih izdelujejo večinoma evropski proizvajalci. Pandemija covida-19 pa ju je izstrelila med zvezde - profesionalne telovadnice so se zaprle in ljudje so začeli vaditi doma. Tako za letos načrtujeta 7,3 milijona evrov prihodkov.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
V hiši na Jezerskem živita dva rodova v ločenih enotah. Znana zgodba - stari pomisleki, ampak v tem primeru tudi obilo spodbude glede sodelovanja in dobrega sobivanja dveh generacij. Hiši iz 80 ih let so dozidali prizidek z ločenim vhodom za mlado družino.
Si predstavljate živeti med kar 600 let starimi zidovi? V središču Kopra smo obiskali prav toliko staro stanovanje, ki ga je v hiši za svojo družino spoštljivo prenovil arhitekt, pri tem pazljivo ravnal z ostanki zgodovine, ki so jih razkrili med prenovo in ohranil njegovo mediteransko esenco.
V Gornjem gradu sta arhitektka in oblikovalka ob veličastni cerkvi zasnovali bujen in darežljiv zeliščni vrt. Le nekaj korakov stran pa njune rastline zadišijo v novih zgodbah v očarljivi zeliščarnici.

Sedemindvajseti januar je obletnica osvoboditve nacističnega taborišča Auschwitz in svetovni dan spomina na žrtve holokavsta in deportacije. Slovenski program RAI je ob tej priliki v okviru čezmejne televizije pripravil dokumentarno igrani film Pisma iz Auschwitza v dveh različicah in sicer slovensko in italijansko verzijo.
Podlaga za idejno zasnovo so bila pisma, ki jih je Darinka Veljak pisala iz Auschwitza staršem v Trst. Ta še neobjavljena pisma je njen sin Boris Kralj prinesel zgodovinarki Dunji Nanut, ki je na podlagi le teh in poglobljene raziskave rekonstruirala Darinkino zgodbo. Gre za izjemen dokument, ki odkriva širši javnosti doslej skorajda neznan podatek, da so lahko nekateri interniranci pisali domov in tudi prejemali pisma. Obenem razkriva, kako je potekalo življenje v taborišču smrti, kjer je bilo preživetje stvar naključja in sreče v veliki meri pa odvisno od solidarnosti sotrpink. Nastal je tako scenarij v katerem Darinka, ki jo pooseblja Tamara Stanese, prebira pisma in pripoveduje kaj vse je doživela v zloglasnem taborišču, kjer je preživela leto dni. Z njeno pripovedjo se prepleta in jo umešča v zgodovinski kontekst narativni del. Scenarij je napisala Dunja Nanut, režijo pa je podpisala Luana Grilanc. Producent dokumentarca je RAI Deželni sedež za Furlanijo Julijsko krajino – Slovenski program.

Neverjetna zgodba o ženski, katere življenje so zaznamovali revolucija, vojna, taborišče, danes pa nima niti groba. Avtor Zvezdan Martić.

V dokumentarnem filmu avtor prepleta osebno zgodbo s celjskega pokopališča s kratko zgodovino dvajsetega stoletja in tudi danes aktualnim pogumom in uporništvom posameznika in družbe. Ko je Hermina Seničar še mladoletna ostala brez staršev, jo je pot vodila v tovarno, kjer je hitro spoznala krivice in neenakosti, težko življenje delavstva in še posebej žensk. Vključila se je v organizirano delavsko gibanje, med prvimi odšla v partizane in bila po izdaji deportirana v koncentracijsko taborišče Auschwitz. Po vsem hudem, kar je pretrpela, od stavk, nacizma, partizanstva, izdaj, zaporov in taborišč, smrti tovarišev, soborcev, sojetnikov, je morda najhuje to, da je sedaj pozabljena. Kako je živela, je imela tudi zasebno življenje, družino? Kako povedati zgodbo o življenju ženske, ki nima niti groba? Avtor dokumentarnega filma Zvezdan Martić je mesece preživel po arhivih in muzejih v iskanju dokumentov in ljudi, ki bi jo poznali ali vedeli kaj o njej. Nastala je tragična, a hkrati ganljiva pripoved o najbolj viharnem obdobju v človeški zgodovini, o velikih dogodkih, ki so jih ustvarjali majhni ljudje.
Pri ustvarjanju dokumentarnega filma so med drugim sodelovali snemalec Aleš Živec, montažer Matjaž Jankovič, oblikovalec grafične podobe Matjaž Celič, scenarij in režija pa sta delo Zvezdana Martića.

Režiserju Franu Žižku je bil v velik ustvarjalni in umetniški izziv tudi režija oper za televizijo. Tako je leta 1981 ustvaril tudi televizijski operni film Gorenjski slavček skladatelja Antona Foersterja. V sliki v glavnem igrajo slovenski igralci, tonsko pa zvenijo glasovi opernih pevcev. Zgodba se godi nekje na Gorenjskem blizu Bleda pred letom 1848. Pripoveduje o ljubezni med Franjem in brhkim dekletom Minko, ki poje kot slavček.

Prva oddaja Slovensko olimpijsko stoletje nas seznanja z začetki sodobnega olimpizma in sega vse do leta 1936. Tedaj je na igrah v Stockholmu sabljač Rudolf Cvetko kot prvi slovenski športnik osvojil olimpijsko medaljo. V naslednjem obdobju, ki ga bomo prav tako spoznali v tej oddaji, so prednjačili slovenski telovadci z Leonom Štukljem na čelu.

Slovenska rokometna reprezentanca bo v legendarni dvorani Golovec v Celju proti Turčiji potrjevala svojo 13. uvrstitev na evropsko prvenstvo, obenem pa bi zmaga pomenila tudi prvo mesto v kvalifikacijski skupini 5. Selektor Ljubomir Vranješ je za zadnji del kvalifikacij spremenil in pomladil ekipo, ki pa je po kakovosti vseeno korak pred gosti.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

V poljudnoznanstveni dokumentarni seriji čisto od blizu spoznamo šimpanze, cesarske pingvine, leve, hijenske pse in tigre. Avtorji serije so tem živalskim družinam sledili kar štiri leta, vse od planjav v Zimbabveju do džungel v Indiji, od obronkov Sahare do ledene Antarktike in zabeležili dih jemajoče nadrobnosti.

5. del: Tigri
Indijski tigri so eni najmogočnejših plenilcev na svetu, toda njihovi mladiči so nebogljeni in tigrice morajo zanje skrbeti kar dve leti. Kadar samica skoti veliko leglo, je njena naloga še toliko zahtevnejša.

V prisrčni romantični komediji, polni upanja in tipskih preobratov, v glavni vlogi blesti Sharon Stone.

Senna je povprečna modna oblikovalka, ki kljub temu, da se bliža petdesetim, še ni obupala nad princem na belem konju. Vsako leto ji za rojstni dan podobno želi tudi mati, ki ji vedno podari kos dragocenega kitajskega porcelana. Do poroke se bo že nabral ves čajni servis …

Sodelavka pa ji ob 46. rojstnem dnevu pripravi srečanje s privlačnim odvetnikom Adamom. A Senna naredi napako, in Adam predčasno odide z zabave.
Naslednje leto se Senna in Adam spet srečata. Tokrat gre vse kot po maslu, in v daljavi že donijo poročni zvonovi. A pred parom je precej ovir, ena je Sennin neuravnovešen značaj.

Originalni naslov: ALL I WISH
Leto produkcije: 2017
Država: ZDA
Žanr: komedija
Režija: Susan Walter
Scenarij: Susan Walter
Igrajo: Sharon Stone, Tony Goldwyn, Ellen Burstyn, Famke Janssen

Intimni večerni pogovori, ki rušijo tabuje. Igralka Zvezdana Mlakar se pogovorov loteva strastno, osebno in brez predsodkov.
V sobotnem večeru bomo spremljali neverjetno zgodbo in ozdravitev Stajke Skrbinšek, ki so ji pri 49 letih povsem nepričakovano postavili diagnozo rak v zadnjem stadiju. Stajka je preživela 8 težkih operacij, 2 leti je obiskovala kemoterapije, po petih letih psihoterapije je stopila tudi na pot pomembne osebnostne preobrazbe. Stajki je s pomočjo kirurginje dr. Nele Sršen uspelo: rak se je iz zahrbtne bolezni spremenil v neškodljivo morsko žival. Naj bosta Stajkina zgodba in pogum upanje za vse, ki se soočajo s težkimi diagnozami.

Nedeljska popoldanska oddaja Vikend paket z Bernardo Žarn in Jožetom Robežnikom ter vedno aktualnimi gosti, zabavnimi komentatorji, zanimivimi izzivi in dobro glasbo.
Na prvo majsko nedeljo se družimo s fantastično gledališko in filmsko igralko Ivo Krajnc Bagola ter energičnim pevcem zabavne glasbe Vilijem Resnikom. Družabno in družbeno komentiranje Jože tokrat zaupa komiku Mihi Brajniku, preko videopovezave pa se javlja modna oblikovalka Jerneja P. Zhembrovskyy. Moja generacija je naslov pesmi, ki jo predstavlja Vili v spremljavi Erosev. Mladi MRFY premierno na televiziji aktualnemu mesecu pisano na kožo predstavljajo pesem Zaljubila. Iz Magičnega studia se javlja Magic Aleksander, o življenjskih modrostih modrujejo Modrostniki in tudi tokrat nas objame Srčna novica.

Slovenska rokometna reprezentanca bo v legendarni dvorani Golovec v Celju proti Turčiji potrjevala svojo 13. uvrstitev na evropsko prvenstvo, obenem pa bi zmaga pomenila tudi prvo mesto v kvalifikacijski skupini 5. Selektor Ljubomir Vranješ je za zadnji del kvalifikacij spremenil in pomladil ekipo, ki pa je po kakovosti vseeno korak pred gosti.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov